Jogosan érzem azt hogy az apám kihasznál?
19 éves korom óta élek együtt az idős nagymamámmal. Mindent megcsinálok neki, az egész háztartást vezetem, bevásárolok, ha beteg orvoshoz viszem, volt amikor fürdettem is. Apám az egyedüli gyereke, tulajdonképpen a gondolatával kell és fekszik. Szóval évek óta én viselem a gondját miközben a nyugdíjas apám már másfél éve be sem tette a lábát csak telefonon beszélnek,de azt naponta.
Nagymamámnak van egy plusz bevétele, havi 100 ezer forint a nyugdíján felül. Ezt apám "nekem adja" mert ő veszi fel, de nem a teljes összeget. Amennyit gondol, vagyis kb. az éves bevétel 60%-át mert a többire neki is szüksége van. Nem Magyarországon élünk, nagymamám a lakás fenntartásának a költségét fizeti és az alapélelmiszereket/amit ő megeszik de a nyugdíjából bőven futatja erre. Valamien zsebpénzemnek kell hogy legyen ha bármire szükségem van (étel,gyógyszer,ruha), sőt itt sokkal drágább az élet is.
Úgy érzem hogy kihasznál. Oda dob nekem valamit miközben az ő dolgát láttom el lelkiismeretesen. Nem az én feladatom lenne az idős anyjának a gondozása. Már 6 éve gondozom, nincs munkavisszonyom, nincsen megspórolt pénzem, az idegeimet tönkreteszi ez a demenciás öregasszony. Most is fél év alatt beszedett 600 ezret és azt mondta hogy majd küld nekem 150 ezer forintot mert elég annyi.
Lehetne normális életem is, de állandoan avval zsarolnak hogy ha én elmegyek akkor megtalálják azok akikkel eltartási szerződést csinál majd és elúszik a lakása. Miközben én tönkre megyek lassan, idegileg és testileg is kicsinál lassan.
Jogosan érzem azt hogy kihasználnak?
A lakás rezsijét a nagymamám fizeti, az alapélelmiszereket és ami neki kell azt ő fedezi. Ami nekem kell azt én fedezem ebből a pénzből de nincsenek nagy igényeim. Ruhát, kozmetikai szereket,cipőt azt magamnak vásárolok de kapok valamit anyukámtól is (vele évente 1-2 alkalommal találkozok és akkor vesz egy téli kabátot, egy táskát, egy cipőt stb.).
Apámmal nem lehet mit kezdeni semmien papírt nem lehet vele csinálni vagy aláíratatni.
Az évek során jelentkeztem itt egy egyetemre, tanórákra nem tudok mindig bejárni az órákra (sokszor nem tudom összeegyeztetni a különböző tevékenységek miatt aztán a pénz kérdés a bejárás is) de szerencsére felrakják a netre a tananyagból és igy probálok tanulni magam és vizsgázni járok félévente. Ezt kb magam értem el, a szüleim nem segítettek. Sőt az első időkben még zsebpénzt sem adtak és azt mondták hogy " a kommunizmusba már rég a börtönben lennék mint közveszélyes munkakerülő" mert nem kezdtem el dolgozni 19 éves koromba miközben ápolom a nagymamát. Tényleg mindent de mindent megcsinálok: mosok,főzők, vasalok, takarítok, bevásárolok, ha beteg orvoshoz viszem, amikor kellett fürdettem,az összes hivatalos ügyét intézzem/csekkeket fizetek be.
Nem írtad, hoyg hol élsz (esetleg privátban írd meg, ha gondolod és itt nem akarod), meg azt sem, hoyg most mennyi idös vagy.
De egyrészt a mama gondozása apád kötelessége lenne (akár személyesen, akár mást megbízva ezzel megfelelö fizetség fejében), másrészt ha te akarnál eltartási szerzödést a mamával, ahhoz apádnak semmilyen papírt sem kellene aláírni.
Mindettöl függetlenül a helyedben elköltöznék minél elöbb és megpróbálnék megélni, addig is, amíg megfelelö munkát találsz.
Magyarul a te eltartásod/támogatásod gondját ledobták magukról, nagyanyád pénzének jó részét viszont lenyúlhatják, mert te lakhatás és ellátás fejében (ami szintén nagyanyád pénzéből megy) mindent megcsinálsz körülötte apád helyett, a saját tennivalóid, életed elé helyezve ezt.
Apáddal is alá lehet írattatni bármit, ha kész tények elé állítod: vagy odateszi a nevét a vonalra, vagy szedheti a holmiját, és mehet a mamához, mert te már nem mész vissza hozzá. Ehhez persze az kell, hogy keresel valami diákmelót meg egy ágybérletet, ahova mehetsz. Ebből a lakásból te úgysem fogsz látni semmit, ha így állnak hozzád a szüleid, nagyanyádat időnként meglátogathatod akkor is, ha külön laksz, mégiscsak a nagyid - de ne rendeld alá az életedet az apád érdekeinek, aki a tulajdon anyján és lányán képes nyerészkedni.
25 éves vagyok, az országot nem szeretném leírni de annyit róla hogy EU tagja és euró a pénznem.
Sajnos nagymamám még az én zsebpénzem is elvenné (vásároljak neki belőle), mert szerinte az ő pénze és járna neki. De én ennyi pénzből nem tudok itt bevásárolni rendszeresen, mert nem marad semmim. Annyi a nyugdíja amiből kényelmesen megél és nem szorul erre a pénzre de spórolni akarna igy. Szerinte nekem kötelességem őt ellátni a lakhatásért cserébe. Szó sincs arrol hogy szerződne velem. Mindennaposak a kiabálások, a szidás minden apró dolog miatt.
A héten kidobta azt a sült krumplit amit sütöttem neki, mert szerinte nem olyan puha és finom mint amit kinn lehet kapni (Mcdonalds szerű sült krumpli). Ilyen emberrel nem lehet mit kezdeni...
Igen. És van egy rossz hírem: nemcska apád használ ki, hanem a drága anyja is, a nagyanyád. Magyarán mondva: te vagy a cselédlány a házban. Ha sokáig él a drága nagyikád, akkor tényleg rá fog menni az egész életed erre.
A nagyikával közölni kell, hogy ezentúl csakis akkor vagy hajlandó ellátni, ha mindent a nevedre írat, és apád pofára esik. Vagy: apád gondozza az anyját és te menj isten hírével. Éld az életedet.
Én a helyedben elmennék egy ügyvédhez mondjuk holnap reggel.
#15-ös, gondolom, valami föld- vagy ingatlanbérleti díj, ha nagyika az egyszem kisfia számlaszámát adta meg, vagy őt bízta meg, hogy szedje be, akkor simán megkapja az apa.
Kérdező, tényleg lépni kell, mi van, ha nagyi vidáman elél még 15-20 évig, te meg ott állsz majd 40 évesen, üres zsebbel, hajléktalanul, munka, biztosítás, minden nélkül külföldön, levitézlett cselédlányként?
Jogosan érzed, nagyon durván kihasználnak.
Ahogy a többiek is mondták: cselédként kezelnek.
Nem tudom, hogy melyik ország ez, de szerintem valószínű, hogy 60 ezer plusz a lakhatás költsége felett tudnál keresni munkával. Akkor viszont menj dolgozni inkább, ott legalább nem kiabálnak veled folyton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!