Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehet tenni ilyen szülőkkel?

Mit lehet tenni ilyen szülőkkel?

Figyelt kérdés

Lehet ez egy kicsit hosszú lesz, szóval előre is bocsánat, de csak így tudom teljesen elmagyarázni a problémámat. Lehetőleg normális válaszokat várnék.

Tehát szüleim mindig is szigorúak voltak velem, ami nem is volt baj, de néha egy kicsit túlzásnak éreztem.

Anyáról annyit, hogy vele elég csúnyán bántak gyerekkorában és néha random nekiáll engem hibáztatni olyanokért amikhez semmi közöm nincs. Sajnos nem alakult ki közöttünk bizalmi kapcsolat, szóval sosem tudtam beszélni vele a problémáimról.

Apa pedig katonaként dolgozik és ebből kifolyólag sokszor idegesen jön haza, mindig azt várja el, hogy mindent elsőre hibátlanul megcsináljak, ha valami nem úgy jön össze, ahogy eltervezte, akkor rajtam vezeti le.

6 éves voltam, amikor Pestről elköltöztünk Debrecenbe. Ekkor kezdett el minden rosszabbra fordulni. Szüleim nagyon sokat veszekednek, amikor hazajövök suliból, apa elvárja, hogy kitakarítsam a házat, és ha valahol egy porszemet is talál, akkor enyhén szólva elküldött melegebb éghajlatra. 11 évesen kezdtem el járni karatéra, de 2 évre rá befejeztem. Rosszak voltak a jegyeim így a tanulásra koncentráltam inkább. Hétvégente sokszor mentem el barátaimmal, ami apának szintén szemet szúrt, mert szerinte hanyagolnom kéne őket. Sikerült így is javítanom a jegyeimen és így volt, hogy suli után 1 órát (sosem többet) barátaimmal töltöttem. Erre apa elkezdett őrjöngeni, hogy egy semmirekellő ember lett belőlem, anya még helyeselt is, így újra karatéra kellett járnom és kijelentették, hogy beiratnak az itteni katona iskolába. Az első éven már túl vagyok, és ezalatt az idő alatt sokszor hangoztattam, hogy az én akaratomat is figyelembe vehetnék, nem kéne mindig a saját akaratukat rámerőltetni, de csak legyintettek rá. Tavaly októberben lett barátnőm, erre elkezdtek előtte jelentetet rendezni, hogy hogy képzelem, hogy most állok neki csajozni, ráérek vele később is. Másnaptól szobafogságra lettem ítélve, és mondták, hogy addig nem megyek sehova, amíg nem látnak bennem több akaratot, mert szerintük egész nap semmit nem csinálok, ezért kénytelenek voltak arra a következtetésre jutni, hogy csak úgy tudják velem elhitetni, hogy az életem rossz irányba halad, ha nem megyek sehova és elgondolkozom rajta. Gyakorlatilag arra kényszerítettek, hogy szakítsak barátnőmmel és minden barátommal szakítsam meg a kapcsolatot. Sajnos barátnőmmel már nem vagyunk együtt, de barátaimmal többnyire tudtam neten beszélni, valamint a legtöbb barátom az osztálytársam, így velük minden nap tudtam találkozni.

Az első évemet sikerült bukás nélkül végigcsinàlnom, de nem, ez nekik nem volt elég. Egész nyáron EGYÁLTALÁN nem voltam sehol, otthon tartottak, nem találkozhattam senkivel és folyamatosan kiselőadásokat tartottak nekem, hogy már belőlem akkoris egy normális ember lesz, csak azzal foglalkozzak, hogy minél jobban végezzem el a sulit.

Idén pedig még azért is pofont kaptam, ha egy négyest kaptam. Az osztálybeli barátaim mindig próbálnak rávenni, hogy beszéljek szüleimmel, hogy adjanak nekem nagyobb teret és had éljem az életemet, had találkozzak velük is. Felhoztam szüleimnek ezt a témát, erre apa megvert és közölte, hogy ha mégegyszerem meg merészelem említeni neki, hogy had mozduljak ki a négyfal közül, akkor még ennél is rosszabbá teszi a helyzetemet. Anya pedig semmit nem szólt, simán hagyta.

Ma egyik osztálytársam hazakísért, mert már nagyon hiányzott, hogy valakinek kibeszéljem magam. Apa pedig amikor meglátta, hogy együtt vagyunk, mondta, hogy már végleg elvesztette a bizalmát, amíg velük lakom, soha nem lesz olyan, hogy elenged otthonról a barátaimmal, nem lesz olyan, hogy csakádi nyaralás, valamint mindenből kitűnő jegyeket kell szereznem.

Még egyszer bocsánat a hosszú szövegért, és köszönöm, aki elolvasta és válaszolni is fog nekem. Már nagyon nem bírom elviselni az itteni helyzetet és nem tudom mit tudnék tenni.

16/f

2016. jan. 14. 17:11
 1/8 anonim ***** válasza:

Próbáld meg rávenni őket, hogy menjetek el pszichológushoz együtt.

Kérd meg a barátaid, lehetőleg olyat, akit ismernek, vagy tudják, hogy jól tanul, jó a magatartása, jó társaságban van, hogy beszéljenek a szüleiddel. Esetleg kérd meg valamelyik barátod, hogy esetleg az ő szülei beszéljenek a tieiddel.

2016. jan. 14. 17:36
 2/8 anonim válasza:
91%
Hát, ez bizony eleg kemeny... probálj valami bentlakásos iskolába memni.Gondolom azt se engednék
2016. jan. 14. 17:38
 3/8 anonim ***** válasza:
68%

sajnálom, hogy ilyen szülőkkel vert a sors. tényleg nem normálisak.

azt akarnám javasolni,hogy vállalj diákmunkát és tedd félre,hogy ahogy 18 legyél le tudj lépni.. de szülői engedély kell hozzá, azt gondolom nem adnak.

nagyszüleid nincsenek? vagy rokon akihez fordulhatnál?

mert durván elmebetegek a szüleid. azért elvesztette a bizalmát mert szóba mertél állni egy osztálytársaddal? komolyan engedélyhez kéne kötni a gyerekvállalást, hogy ilyen elmebetegek ne vállalhassanak gyereket..

kérdező, semmi rossz nincs benne,hogy barátkozol meg volt barátnőd. ne hagyd, hogy a szüleid átmossák az agyat. nyugodtan legyél a barátokkal, ha más nem suli időben. és ahogy 18 vagy lépj le otthonról.. nehéz lesz, de felszabadító is

2016. jan. 14. 17:53
 4/8 anonim ***** válasza:
24%
Én 2 lehetséges dolgot csinálnék. Vagy az, hogy fogom magam, és elindulok amerre látok, aztán beállnék csövesnek, vagy fognám a házban az összes kulcsot amikor bentvannak a szüleim is, bezárnám magunkat, majd szépen magamragyújtanám a házat. Ebben a helyzetben mindkettőt gondnélkül megcsinálnám.
2016. jan. 14. 18:02
 5/8 anonim ***** válasza:
Kérj segítséget akár tanártól, orvostól, vagy a gyámügyön. Vagy ha van valami rokonod, akárki, szólj neki. Mondd el mindenkinek, kérj segítséget, és biztos lesz eredménye. Ha bántalmaznak fel is jelentheted őket. Neked is vannak jogaid. Amit a szüleid csinálnak lelki és fizikai terror, az utóbbi még bűncselekmény is.
2016. jan. 15. 07:22
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Anyád vagy apád pofozott meg? Am sztem az ofődnek kéne jellezni a problémát
2016. jan. 15. 14:08
 7/8 anonim ***** válasza:
Szépen suli után amikor azt gondolják hazamész helyette bemész a gyámügynek jelzed a problémádat megmutatod a sebeid ha vannak de felteszem hogy van és utána reménykedj
2016. jún. 3. 18:27
 8/8 anonim ***** válasza:

Ismerős. Nagyon ritka az olyan szülű-gyerek viszony, ahol a szülők megértéssel próbálnak a gyerekhez viszonyulni, nem csak egy fogyatékosként kezelni.

Nekem is szar gyerekkorom volt. De így visszagondolva, ha tehetném, nem az öngyilkosságot fontolgatnám anyám terrorja miatt, hanem keményen ráfeküdnék a tanulásra, és eldönteném, mi az a szakma, ami boldoggá tenne, amit akkor is szívesen csinálnék, ha napi 20 órát kellene csinálni. Mert miután vége a gyerekkornak, elvégezted az iskolát, már nem a szülők miatt vagy depressziós, hanem mert félre választottál, és olyan munkát kell csinálnod, amit tiszta szívedből gyűlölsz. Ezt még persze nem érzed át, mert mindenkinek az aktuális problémája a legnagyobb, de bölcs dolog mások hibájából tanulni.

Én ezt tenném a helyedben. Kitalálom, mi az a munka, ami akár a hobbim is lehetne, és keményen rágyúrni a tanulásra. A szerelem meg a szex 25 éves korodban is ugyanolyan érzés, de egy gyötrelmes munka mellett levelezőn végezni az álmaidat már nagyon nehéz.

2016. júl. 12. 09:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!