Van jogom haragudni emiatt a szüleimre? 20L
Sziasztok!
Furcsa kérdést teszek most fel, 20 éves lány vagyok, de elmondhatatlanul fáj ez a dolog. Amióta az eszemet tudom, szőrös vagyok. Nem,nem kis szőke pihék,hanem erős,fekete és mindenhol. Már ovis koromban is szőrös volt a kezem-lábam, bár akkor még nem érdekelt,hiszen kicsi voltam. Általános iskolában már gyönyörű partyszemöldökkel rendelkeztem,az egész osztályban én voltam a legszőrösebb még a fiúk közül is. Iszonyatosan éreztem magam minden egyes tesiórán, vagy nyáron, amikor rövidnadrág és póló volt az elvárt viselet. A hajam is olyan drótszerű volt, göndörkés,de inkább hasonlított egy szénaboglyához.
Ezek miatt az önbizalmam a béka fenekét se közelítette meg, borzasztóan szégyelltem magam, és bajuszom is nőtt. Egy ideig anya vitt magával a kozmetikushoz szőkíttetni a bajszom, dehát attól még ott volt, és sárgán világított.
Osztálykirándulások, táncórák, strandolások mind hatalmas traumákat okoztak nekem.
Ezután megismerkedtem a borotvával, 11 éves lehettem körülbelül, és mindenhol elkezdtem borotválni magamat, miközben utáltam az egész testemet.
Rengeteget csúfoltak, Chewbacca, vegyél borotvát, borotváld már le a karod, szőrösebb mint egy férfinak, neked bajszod van? kijelentésekkel.
Középsuliban a szőr annyira nem érdekelt, mivel rengetegszer borotváltam magam. Ekkor jöttek elő a pattanások. Hatalmas, hetekig tartó undormányok. A hátam tiszta pattanás volt. Ordítani tudtam volna a fájdalomtól,amikor az iskolatáska nyomta a vállaim... hihetetlen fájdalmaim voltak, önbizalmam szintén nulla volt ekkor is.
Most 20 évesen lett egy komoly kapcsolatom, (előtte is voltak barátaim, de azok még komolytalanok voltak).
Mivel óvszert egyikünk sem szeretett használni, ezért fogamzásgátló tabletta mellett döntöttünk, volt pár utam vele a nőgyógyászhoz. Mivel látta az orvos hogy pattanásos vagyok, elküldött vérvételre, és Uh-ra, kiderült hogy PCO-s vagyok.
És itt jön maga a kérdés. Hogy nem vittek el a szüleim egyszer sem orvoshoz? Látták,hogy tiszta szőr vagyok, látták hogy 20 éven keresztül bőgtem egy csomót, hogy hogy nézek ki, hogy nincs emiatt önbizalmam, hogy nem merek strandra menni, hogy mennyi fájdalmam van.
Akit nem érint ez a probléma, talán meg sem tudja érteni, hiszen "az csak szőr,nem nagy ügy, gyantázd le" hozzáállása van sok embernek. De higgyétek el,hogy borzasztó ezt átélni.
Egyszerűen nem értem,hogy hogy volt képes a saját apám is ezzel csúfolni évekig? Mit tehettem volna, 7-8 évesen állítsak be az orvoshoz,hogy szőrös vagyok?! Ez nem az anyám dolga lett volna, hogy kézen fog és elindulunk valamilyen irányba,hogy legalább megtudjuk mi a bajom?
"olyan pattanásos a háta, hogy reggelre a pizsamája tiszta vérfoltos"
Ezt csak én olvastam?
Igaz, a szőr nem indok kivizsgálásra, sokkal gyakoribb az erős szőrzet nőknél is - elvégre mi is emberek vagyunk vagy mi.
De véres pattanások? Engem anyum elvitt volna, és addig verte volna az asztalt, amíg nincs megoldás. Apum meg nem csúfolt volna, hanem leütötte volna azt, aki csúfol.
Off.
Hol irta, hogy az apja csufolta? Mar ketdzer elolvastam es nem talaltam ezt a reszt.
Mar megtalaltam. Tenyleg szemet dolog tole, de anyukadat felesleges hibaztatni, termeszetesnek gondolta. Inkabb az furcsa, hogy az orvosoknak nem tunt fel.
A lenyeg, hogy mar kezelik es jol erezheted magad a borodben vegre.
Köszönöm a rengeteg hozzászólást!
Sajnos ez egy olyan probléma, amiről nem nayon beszélnek az emberek, mert "ciki". És én tényleg nem úgy értelmeztem ezt a kérdést, hogy most jogosan pukkadok-e meg nem állok szóba a szüleimmel! Mert nem mutatok nekik semmit, hogy bajom lenne velük, csupán kicsit neheztelek rájuk, belül, hogy nem tettek semmit annak érdekébe,hogy kiderítsék.
Többen írtátok,hogy ez a betegség csak pár éve ismert. Korábbi hozzászólásban is leírtam, hogy én nem egy pontos diagnózist vártam volna el a szüleimtől! Hanem csak annyit,hogy elvisznek a házi orvoshoz, elmondjuk minden gondomat, és utána ő úgyis tovább küldött volna vagy bőrgyógyászhoz,vagy nőgyógyászhoz, vagy az endokrinológiára, vagy bármilyen olyan területre,ahova szerinte köthetőek a tüneteim.
Egy lány kérdésére válaszolva: Fogamzásgátló felírásakor mondta az orvos,hogy látja,hogy vannak pattanásaim,meg szőrösebb vagyok az átlagosnál, ezért elküldött vérvételre, meg hasi és hüvelyi ultrahangra is.
És az UH-nál mondták, hogy az a normális, ha a petefészek térfogata 10ml, nekem az egyik 20ml, a másik meg 60, szóval elég nagy az eltérés!
Azt mondták, hogy egy évig szedhetem ezt az erős fogamzásgátlót, utána alacsonyabb hormontartalmúra váltunk,és vissza fog állni normálisra minden.
Plusz megpróbálok minél egészségesebben táplálkozni, mozogni, kerülni a cukrokat, és várom a javulást :)
Tehát én nem azért kötöttem ki a nőgyógyásznál,hogy beteg vagyok, hanem hogy szerettem volna védekezési módszert váltani. És ez a doki 1 perc beszélgetés után,kb 3 méteres távolságból gyanította hogy nekem van egy problémám,amit kezelni kell,és ennek nagyon örülök!
Szerintem 11 éves korodtól voltál sokszor orvosnál, írod, hogy anyukád vitt kozmetikushoz. Senki sem jelezte a szüleidnek, hogy a szőrösödésed vagy a pattanásaid abnormálisak.
Akkor szerintem nincs okod rájuk haragudni. Ők nem gondolták, hogy ez valami betegség lehet.
Egyébként értelme sincs, hiszen attól semmi sem lesz rosszabb, csak belül fog rágni, főleg, hogy írod, hogy nem mondod ezt el nekik. Ez a legrosszabb. Akkor inkább állj eléjük és mondd el, hogy ez meg az rosszul esett gyerekkorodban.
Az valóban gáz és bunkóság, hogy apukád csúfolt. De szerintem anyukádra nincs okod haragudni.
A mostani nőgyógyászod se tudta volna, hogy ez a problémád 5-10 éve, csak azóta egyre több ilyen beteg van, akiről bizonyítható, így már rutinból megmondja a tünetek alapján, hogy na ez lehet. Azért küldött tovább, hogy bizonyítva legyen, hogy igaza volt.
Nekem is iszonyatosan pattanásos volt a hátam, arcom. De nekem kamaszkori pattanásosság volt. Csúfoltak érte, tele volt néha kráterekkel az arcom (szerencsére szépen begyógyultak heg nélkül), végigbőgtem kb a kamaszkorom, aztán 20-21 éves korom körül eltűntek. Azóta is csak menszesz előtt jön elő 1-2 rondaság. A többi csajhoz képest nekem is szőrös volt a karom, de csak mert én nem borotváltam. Csúfoltak is érte, aztán később ez is megszűnt. Mondjuk ez inkább azért, mert idősebb korosztálynál nem kapnak hányingert pár szőrszál láttán.
Soha nem vittek egy dokihoz se, hisz minek? Apukám is iszonyat pattanásos volt kamaszként, neki is elmúlt, így erre ráfogható, hogy genetikus. Mindkét szülőm sötéthajú, én világosabb egy árnyalattal, de attól még nem leszek kevésbé szőrös, mint ők. És anyunak nincs pco-ja. (neki azért mire én kiskamasz lettem párszor megnézték uh-n a petefészkeit, stb. Főleg, hogy két tesóm van) Vérzés rendellenességem se volt. Miért vittek volna nőgyógyászhoz akkor? És általában ő gyanakszik először erre.
Neked volt vérzés rendellenességed? Hol megjött, hol nem? Ha nem, akkor anyukád miért gondolt volna arra, hogy hormonális, nőgyógyászati problémád van? 20 éves vagy, éppen kinőttél a kamaszkorból. A pubertás meg a te korosztályodnál már 7-8 évesen elkezdődhet. (nekem volt olyan osztálytársam, aki 9 évesen már menstruált és nőies testalkata volt, sajnáltuk is szegényt) Lehet anyukád is ennek értelmezte a jeleket rajtad. Próbált segíteni a maga módján, hisz kozmetikushoz is elvitt és a számodra a korodnak megfelelő kezelést kérte. Nem vált be sajnos, megesik... de legalább próbálkozott.
Apukádról pedig már leírtuk páran a véleményünk, ezt kár ragozni.
Szóval szerintem ne hibáztasd túlságosan őket. De legalább ha lányod lesz tudod mire kell nála figyelni. Tudsz neki segíteni, hogy neki ezt ne kelljen átélnie! Lásd meg a rossznak a jó oldalát különben csak felőröl ez az egész.
A véres pattanások nem kamaszkori sajátságok. A tesómnak csak csúnya aknéja volt, és csak az arcán, Anya mégis elvitte orvoshoz.
A gyerekemet akár "biztos, ami biztos" alapon is elvinném orvoshoz ilyen gonddal. Akkor legalább szakártő szájából halljam, hogy semmiség, ne csak kitaláljam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!