Hogyan tartsam vissza a dühömet/mérgemet?
Hja, eljársz küzdősportra.
Megtanít az önuralomra, ha másra nem is.
nekem az exbarátomnak volt egy stílusa, meg tanított is rá, hogy vannak helyzetek, amikor jobb nem szólni egy szót sem.
eleinte csodáltam, hogyan képes erre, olyan esetekben is, amikor akár neki van igaza, csak egyszerűen nem akar tovább vitatkozni, vagy frusztrálja valami, de nem hozza fel témába, stb.
és minél többször felidéztem az arcát, és azt, amit ezzel kivált a másikban és a szituból (nem generált feszültséget, így az illető vagy kibeszélte magát, és lenyugodott, stb), rájöttem, hogy ő valszeg ezért és sok más hasonló kommunikációs "trükkökért" közkedvelt, elfogadott, népszerű, sok barátja van.
egyszer kétszer kipróbáltam, hogy pl amikor egy litániát zúdítanék a másik nyakába, ahelyett csak félig mondok egy elgondolkodtató mondatom(mert ugye a másik felét lenyeltem)azzal is célt lehet érni, az első legfontosabbat biztosan, hogy egyáltalán meghallja, elfogadja a vitapartner amit mondtam, több esetben pozitívan reagálják le.
szép lassan átivódik a gyakorlatba és nem kell hozzá önkontroll sem a későbbiekben.
az emberi agy nagyon hamar szokások rabja lesz, csak arra kell törekedni, hogy pozitív készségeket rögzítsünk be.
Ha nem akarsz megbetegedni az elfojtott haragtól, akkor sehogyan sem. Nem szabad elfojtani!
Lehetséges, hogy ilyen alkat vagy (kolerikus), és mellé érzékeny és intelligens (azok aztán tényleg hamar felpöccennek mindenen!); lehetséges, hogy nagyon is jogos az, amin berobbansz, és olyan is van ám, hogy te ordítasz, de más valaki az, aki bepörget (Vannak ilyen emberek: maguk hallgatag kis jókislányoknak látszanak, de nagyon szeretik kihozni a másikból az állatot, hogy aztán arra mutogassanak,h ogy az a rossz és nem ő. Férfi is van ilyen, de az a ritkább.)
A szüleid tévednek: a hiszti a kontrolálatlan tombolás, azért, mert valaki valamit akar, de maga sem tudja, mit. A jogos harag az, amikor az embert feldühítik és ordít - ki-ki vérmérséklete szerint.
A haragot nem elfojteni kell, hanem megtanulni kezelni. Ha te indulatos ember vagy, akkor neked több önkontrollra van szükséged, mint egy flegma embernek, akihez csak évtizedek múlva ér el az az indulat, ami téged pillanatok alatt felhúz.
Kanalizálásnak hívják szaknyelven azt a mechanizmust és folyamatot, amikor is az ember megtanulja az indulatait helyes mederbe terelni. Ehhez azt kell megtanulnod, hogy neked mi az a tevékenység, ami a legmegfelelőbb erre. Van, aki sportol, van, aki naplót ír, van, aki mandalát vagy üveget fest, van, aki küzdősportokra jár. Keresd meg maganak, azt, ami neked jó. Egyébként a "mielőtt megszólalok, elszámolok 10-ig" még a legindulatosabb emberek esetében is be szokott válni, előszavas kommunikációban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!