Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 5 éves kisfiam zugevő lett,...

5 éves kisfiam zugevő lett, hogy segíthetnék rajta?

Figyelt kérdés
Gyermekem alapjáraton dundi kisfiú de tele energiával. Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy sunyiban eszik ezt azt. Pl valamelyik nap pizzát sütöttem, feltűnt hogy annyiszor megy a konyhába inni, ezért egyik alkalommal utána mentem. Láttam hogy akkor is épp tele volt a szája, és több harapás hiányzott már némely szeletből. Megkapták a Mikulás csomagokat is, szépen megbeszéltük, hogy mindennap egy valamit ehetnek meg belőle. Ezzel szemben mikor mentem be a fürdőből a szobánkban (a mi szobánkban vannak a csomagok) láttam hogy az ágy mögött elbújt és tele a szájjal csokival. Számtalanszor beleeszik a húga tányérjába is, vagy amit meghagy azt megeszi ha nem látjuk. Ezek korábban nem voltak jellemzőek. :( Nem történt semmi változás a családban, nem tudom mi lehet az oka, és azt sem hogy hogy szoktassam le ezekről :(
2015. dec. 12. 09:46
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
94%

Nem én írtam azt, hogy nem ideális az étrend, de hasonló étrend mellett én is állandóan zabálnék...

Túl sok a "reggeli" - "reggeli maradék" - "szendvics" - "ebéd szendvics" stb.

Egy joghurt - gyümölcs kombinációval sem megy messzire - bár az legalább egészséges.

Az szép és jó, hogy együtt vacsorázik főtt ételt a család, de ez a felnőttek számára is egészségtelen, csak sajnos sokszor munka közben nem lehet rendes ebédet megoldani, ezért szükségszerű, de egy gyereket miért kell erre kényszeríteni? Csak rögzül egy rossz étkezésforma. PL. én ebédidőben ebédeltem otthon a nagymamámmal, és ha a szüleim hazajöttek, ők a főtt ételt ették, én pedig egy kevésbé kalóriadús "vacsorának való" vacsorát, nem ebédet este. Ettől még körülültük együtt az asztalt.

Délre kellene időzíteni a gyerek fő étkezését. Az is sokat segítene, ha az oviban ebédelne. (Tudom, a menza olyan, amilyen..., de akkor is...)

Az meg egészen természetes, hogy egy 5 éves gyerek nem tudja beosztani a csokoládét:) Sok felnőtt is így van ezzel:S

Az viszont, hogy beleeszik a másik tányérjába, olyan dolog, amit már csak az illem miatt sem lenne szabad elnézni neki.

2015. dec. 12. 11:01
 12/21 anonim ***** válasza:
91%
Pótcselekvés is lehet.
2015. dec. 12. 11:02
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Ja! A "zugevésről" le kell szoktatni!

Megmagyarázod neki, hogy nem kell "lopnia" a kaját, ha éhes, vegyen magának, üljön le az asztal mellé, sarokban, zugban elbújva csak az eszik, aki úgy gondolja, hogy rosszat csinál!!!

Mondd neki, hogy nem kell titkolnia, egyen az asztal mellett, és akkor nem fogja a morzsát elszórni máshol!

Megérti ő, talán ez is majd besegít abba, hogy kevesebbszer egyen. Ezek szerint valahol ő is tudja, érzi, hogy az ilyen gyakori kajálás nem igazán természetes dolog.

2015. dec. 12. 11:03
 14/21 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem pudingot ne adj neki, inkább vigyen natúr joghurtot, gyümölcsöt és valami teljes kiőrlésű kekszet. 5 évesen én már elvinném úszni, ha van rá lehetőséged, vagy vízilabdázni, ott úgyis az úszásoktatással kezdenek a kicsiknél, nálunk nagyon bevált. Meghajtották rendesen a fiatalembert, de jó hangulatban, élvezte, sikerélménye volt, és bitang jó kis izmos testet formált neki az edzés, pedig kajával a kezemben kellett várnom, mikor kijött, mert a vasszöget is megette volna.:-)
2015. dec. 12. 11:05
 15/21 anonim ***** válasza:
68%
itt is ez van, délben szendvicset esznek a gyerekek. este van a foétkezés (eddig, ahol éltem Anglia, Ausztria, Franciaorszàg, Svàjc- mindig igy volt, foétkezés este a szulokkel, ettol fuggetlenul a gyerekek nem jobban elhizottak, mint otthon..és még az àtlagéletkor is magasabb, mint otthon)
2015. dec. 12. 11:12
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Off: az én fiam 4 éves. A fiókjában vannak a mikulálos csokik, és még alig evett belöle. Pedig nem szabályoztam be.
2015. dec. 12. 11:42
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam, hogy nem jó az étrend. Egész nap eszi a szénhidrátos vackokat, gabonapehely, szendvics, yoghurt. Amiket felsoroltál mind olyan étel amitől fél órán belül újra éhes lesz. Egész nap üres gyomorral van, aztán vacsorára kap főtt ételt mielőtt lefekszik.

Próbáld meg, hogy délben kap rendes főtt, meleg ebédet, uzsonnára szendvicset és vacsorára ismét meleg ételt.

A gyereked ha zugevő nem abból kell kiindulni, hogy micsoda lelki probléma állhat mögötte, mert 99%, hogy egyszerűen éhes. ÉS nem azon kell gondolkodni, hogyan szoktasd le, hanem adj enni megfelelő időben megfelelő ételt.

2015. dec. 12. 12:15
 18/21 anonim ***** válasza:
68%

Megpróbálhatnál ebédre egy könnyű salit a szendvics mellé, lehet kapni kész salátakeverékeket is, ha nincs sok időd. Vagy vacsorára amit főzöl főtt kaját, legyen zöldséges és abból hagyhatnál egy tányérral másnap ebédre, nem tart sokból egy ételtároló dobozban eltenni, mikroban meg 2 perc megmelegíteni.

Gyümölcsöt ha szereti, mindig legyen elől feldarabolva, fogyasztásra készen és akkor hátha inkább arra jár rá, ami elöl van. Lehetne zöldségcsíkokat is kirakni valami nem hizlaló mártogatós szósszal (pl. kefír+zöldfűszer) és akkor arra is bármikor rájárhat.

Müzlit is lehet házilag összeállítan és akkor nincs telenyomva cukorral, kéthetente megcsinálsz egy nagy adag mixet és akkor azt kapja, eláll egy dobozban. Neten van ezer recept meg tipp.

Szerintem ennyi idős gyereknél ez nem lelki probléma, hanem egyszerűen éhes. De ha nagyon aggódsz, akkor dietetikushoz is el lehet menni, hátha vmilyen szervi oka van vagy vmilyen hiány.

2015. dec. 12. 12:35
 19/21 anonim ***** válasza:
68%
Iszik eleget? A szervezet sokszor összekeveri az éhséget a szomjúsággal, saját magamon tapasztalom, hogy eszek, eszek, eszek, már majd kidurranok, de még éhes vagyok - és iszok egy pohár vizet, és el is múlt, semmi bajom (a túlevésen kívül persze).
2015. dec. 12. 14:25
 20/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Nem gondoltam volna, hogy ez lehet a gond. Akkor mindenképp átszervezem úgy hogy ebédre egyen főtt ételt!

Köszönöm a segítséget!

2015. dec. 12. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!