5 éves kisfiam zugevő lett, hogy segíthetnék rajta?
Nem én írtam azt, hogy nem ideális az étrend, de hasonló étrend mellett én is állandóan zabálnék...
Túl sok a "reggeli" - "reggeli maradék" - "szendvics" - "ebéd szendvics" stb.
Egy joghurt - gyümölcs kombinációval sem megy messzire - bár az legalább egészséges.
Az szép és jó, hogy együtt vacsorázik főtt ételt a család, de ez a felnőttek számára is egészségtelen, csak sajnos sokszor munka közben nem lehet rendes ebédet megoldani, ezért szükségszerű, de egy gyereket miért kell erre kényszeríteni? Csak rögzül egy rossz étkezésforma. PL. én ebédidőben ebédeltem otthon a nagymamámmal, és ha a szüleim hazajöttek, ők a főtt ételt ették, én pedig egy kevésbé kalóriadús "vacsorának való" vacsorát, nem ebédet este. Ettől még körülültük együtt az asztalt.
Délre kellene időzíteni a gyerek fő étkezését. Az is sokat segítene, ha az oviban ebédelne. (Tudom, a menza olyan, amilyen..., de akkor is...)
Az meg egészen természetes, hogy egy 5 éves gyerek nem tudja beosztani a csokoládét:) Sok felnőtt is így van ezzel:S
Az viszont, hogy beleeszik a másik tányérjába, olyan dolog, amit már csak az illem miatt sem lenne szabad elnézni neki.
Ja! A "zugevésről" le kell szoktatni!
Megmagyarázod neki, hogy nem kell "lopnia" a kaját, ha éhes, vegyen magának, üljön le az asztal mellé, sarokban, zugban elbújva csak az eszik, aki úgy gondolja, hogy rosszat csinál!!!
Mondd neki, hogy nem kell titkolnia, egyen az asztal mellett, és akkor nem fogja a morzsát elszórni máshol!
Megérti ő, talán ez is majd besegít abba, hogy kevesebbszer egyen. Ezek szerint valahol ő is tudja, érzi, hogy az ilyen gyakori kajálás nem igazán természetes dolog.
Én írtam, hogy nem jó az étrend. Egész nap eszi a szénhidrátos vackokat, gabonapehely, szendvics, yoghurt. Amiket felsoroltál mind olyan étel amitől fél órán belül újra éhes lesz. Egész nap üres gyomorral van, aztán vacsorára kap főtt ételt mielőtt lefekszik.
Próbáld meg, hogy délben kap rendes főtt, meleg ebédet, uzsonnára szendvicset és vacsorára ismét meleg ételt.
A gyereked ha zugevő nem abból kell kiindulni, hogy micsoda lelki probléma állhat mögötte, mert 99%, hogy egyszerűen éhes. ÉS nem azon kell gondolkodni, hogyan szoktasd le, hanem adj enni megfelelő időben megfelelő ételt.
Megpróbálhatnál ebédre egy könnyű salit a szendvics mellé, lehet kapni kész salátakeverékeket is, ha nincs sok időd. Vagy vacsorára amit főzöl főtt kaját, legyen zöldséges és abból hagyhatnál egy tányérral másnap ebédre, nem tart sokból egy ételtároló dobozban eltenni, mikroban meg 2 perc megmelegíteni.
Gyümölcsöt ha szereti, mindig legyen elől feldarabolva, fogyasztásra készen és akkor hátha inkább arra jár rá, ami elöl van. Lehetne zöldségcsíkokat is kirakni valami nem hizlaló mártogatós szósszal (pl. kefír+zöldfűszer) és akkor arra is bármikor rájárhat.
Müzlit is lehet házilag összeállítan és akkor nincs telenyomva cukorral, kéthetente megcsinálsz egy nagy adag mixet és akkor azt kapja, eláll egy dobozban. Neten van ezer recept meg tipp.
Szerintem ennyi idős gyereknél ez nem lelki probléma, hanem egyszerűen éhes. De ha nagyon aggódsz, akkor dietetikushoz is el lehet menni, hátha vmilyen szervi oka van vagy vmilyen hiány.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Nem gondoltam volna, hogy ez lehet a gond. Akkor mindenképp átszervezem úgy hogy ebédre egyen főtt ételt!
Köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!