Csak én érzem igazságtalannak, h a nővérem bármennyi pénzt megkaphat, én meg semmit sem?
Nem igazságos, és szerintem rosszul oldották meg a nővéred problémáját. Nem ismerem a körülményeiteket, csak feltételezem, hogy a családi büdzsé véges, a nővéred önállósulása viszont megoldatlan, amíg nincs valamilyen végzettsége. Különbözőek vagytok, te talpraesett, szorgalmas, ő meg bizonytalan és élhetetlen, a szüleitek viszont érte is felelősek - egy érettségivel kitörölheti a popókáját a munkaerőpiacon.
A helyükben az első bukta után azt mondtam volna, hogy keressen egy OKJ-képzést, végezze el, aztán kezdjen dolgozni, és a saját pénzéből, ha akar, elvégezhet levelezőn egy egyetemet, és szerezzen legalább egy felsőfokú nyelvvizsgát. Addig lakhat otthon, de úgy igyekezzen, hogy legkésőbb 30 évesen külön tudjon költözni. A szülői házba viszont ne tervezzen családot.
Biztos, hogy nem fizetném másodjára is az egyetemet, ami nem megy, nem kell erőltetni, vagy ha olyanok a képességei, vegye komolyabban - ebben nagy segítség, ha a saját pénze bánja a tanulást.
Megértem, hogy így érzed, azt viszont szülőként hidd el nekem, hogy az ember nem azért támogatja a gyerekét, hogy "moshassa kezeit." :-) A szülő egyrészt szereti a büdös kölyköt, még ha élhetetlen is, másrészt neki sem érdeke, hogy még 50 évesen is otthon lakjon, és zsebpénzből éljen. Ezért írtam, hogy értem, miért csinálják ezt, csak a megoldásuk rossz, biztos, hogy nem erőltetném nővérednek az egyetemet, pláne fizetős szakon.
Nem tudom, mennyire hallgatnak rád - ha talpraesettnek látnak, talán igen -, a helyedben elmondanám az OKJ-javaslatot, akár még keresnék is párat, ami hamarosan, vagy jövő szeptembertől indul, az eduline-on fent van az összes ingyenes, te meg tudod, gondolom, mi érdekelné a nővéredet. Ne arra hivatkozz, hogy igazságtalanok, hanem arra, hogy ez nekik és a nővérednek is jobb megoldás lenne. Amíg kezdődik a tanfolyam, tanulhatna nyelvet.
Ha nem akarja otthagyni a sulit, akkor el kéne küldeni diákmunkázni, hogy legalább a tandíja egy részét kifizethesse, hátha motiváltabb lenne az elvégzésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!