Akit korlátoznak felnőttként a szülei, hogyan éli meg?
25 éves koromig. Nem mehettem sehová, az otthoni elvárásoknak kellett megfelelni, olyan egyetemre, amire ők akarták - nem végeztem el.
Hazudozok, önbizalmam semmi, félek mindentől, előbb anorexiás, majd bulimiás lettem/vagyok... kb. tönkretették az egész életemet.
Ez ismerős, #2-es, jóanyám, bár nem olasz, de olyan, mint egy igazi olasz mamma, nálunk is voltak ebből súrlódások.:-)
Az a gáz, hogy ahol van ilyen domináns szülő a családban, sokszor a gyerek vagy önbizalomhiányos és önállótlan lesz, vagy öntudatlanul másolja a mintát. Nekem is van már huszonéves gyerekem, mindig nagyon próbáltam odafigyelni, hogy hagyjak neki teret (a domináns fajtába tartozom:-)), néha akár essen is orra a saját hibájából, legalább tanul belőle. Az alapszabályok mindig megvoltak, de ezeken belül lehetett rugalmasan mozgolódni. Nagyon nehéz néha befogni a száját a magamfajta szülőnek, és hagyni, hogy a "gyerek" maga találjon rá a megoldásra, csak akkor véleményt nyilvánítani (az övé tiszteletben tartásával), amikor kéri.
Ha a szülő a gyerekét neveli, bizonyos akadályokat kell felállítania, különben nem lesz belőlük jó felnőtt. Egy gyereket nem lehet úgy nevelni, hogy mindent ráhagynak. De az agyonkorlátozás sem helyes! Egy(volt)lányosztálytársamat a szülei agyonkorlátoztak mindenben. Például nem engedték meg neki, hogy a víz alá bukjon, még akkor is, ha tudott úszni. Ez még akkor volt, amikor Balatonon voltunk osztálykiránduláson. Azt sem engedték meg neki, hogy elmenjen a színházba az osztállyal, mivel este 6-kor kezdődött az előadás. Pedig ez kötelező volt az iskolai olvasmány miatt. Végzős gimisként sem engedték meg neki, hogy táncoljon egy fiúval a szalagavatón! De végül sikerült rávennünk, hogy legalább legyenek szép emlékei erről! De voltak ebből is problémák, mert egyszer sírva bezárkózott a WC-be és a barátnője nehezen tudta kicsalogatni és megvigasztalni őt. Azért sírt, mert előző nap későn jött haza a szalagavató főpróbájáról és a szülei ki voltak akadva.
És ez a lány ugyan önálló felnőtt lett belőle, de az agyonkorlátozás miatt eléggé zárkózott lett. Nehezen barátkozik másokkal, párja sincsen. Azt viszont nem tudom, hogy milyen a kapcsolata a szüleivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!