Anyám a takarítás betege. Mit lehetne vele csinálni?
Anyám a takarítás betege, senki más nem takaríthat rajta kívül, mert egyedül csakis ő képes rá, mindenki más egy szar. Egész nap takarít, én mindig mondom neki, hogy segítek, de habzó szájjal üvöltözve elzavar. Múltkor nekiálltam mosogatni amíg tergetett, erre odajött, és látszott rajta, hogy rosszul van, hogy nem ő csinálja és mondogatta, hogy jó, innen átveszem, menj innen, innen átveszem én.
Emeletes házunk van, az emeleten már csak én lakom, mert a tesóm elköltözött, szerintem úgy lenne normális, hogy azt én takarítsam, de nem lehet, mert azt is anyám intézheti. Tegnap felmostam, látta, hogy viszem fel a felmosót meg a vödröt, erre jött utánam, és folyton szidott, hogy ezt nem így kell, a felmosás nem csak abból áll ám, hogy jobbra-balra tologatom a felmosórongyot stb. Vasárnap porszívóztam a szobámban, erre tegnap beállít a szobámba, hogy ő jött porszívózni. Mondom neki, hogy vasárnap porszívóztam, erre azt mondja, hogy ott ahol a papok táncolnak, aztán porszívózott megint vagy 20 percen keresztül, a kis 3x3 méteres szobámban, aminek majdnem minden négyzetcentiméterén bútor van...
Nyaralni se mehetünk el, mert neki takarítani kell. Néha sikerül rávenni, hogy vasárnaponként lemenjünk a Balatonra, de amint hazaérünk szabályosan rosszul lesz, hogy milyen retkes a ház, holott egész nap otthon se voltunk, és azonnal nekiáll takarítani.
Folyton azt mondja, hogy minket megenne a kosz, ha ő nem lenne meg mindenkinek azt meséli, hogy senki nem segít neki itthon, holott én mindig kérdezem kell-e valamit segíteni, de mindig elzavar. Múltkor össze is vesztem vele ez miatt, megmondtam neki, hogy beteg, menjen orvoshoz, de szerinte nincs semmi baja, csak azért takarít, mert más nem csinálja meg helyette...
El akart vinni minket apu hétvégén moziba ebéd után, azért ebéd után, mert anyám este már nem megy sehova, pont lett volna egy vetítés amire odaértünk volna ebéd után, erre anyám kiakadt, hogy nem képzeljük, hogy ő otthagyja az edényeket, ő nem c***ny.
Mit lehet tenni egy ilyen beteg nővel? Egyébként takarítónőként dolgozik, mert neki csak ez a munka felel meg, minden más szerinte egy nagy szar.
Anyukád erős kényszerbetegségben szenved, amin csak egy jó pszichológus vagy pszichiáter tudna segíteni.
"Az obszesszív-kompulzív megbetegedés (más néven: kényszerbetegség; angolul: obsessive-compulsive disorder, OCD) pszichiátriai betegség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek meg értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.
Néhány gyakoribb kényszercselekedet:
tisztasági kényszer: pl. naponta akár több százszori kézmosás és fogmosás, steril mosás, folyamatos takarítás. Kézfogás, vagy egyéb testi kapcsolat kerülése fertőződés veszélye miatt. Gyakori megfogalmazása, miszerint a tisztasági kényszeres inkább éhen hal, de nem eszi meg a mosatlan gyümölcsöt, inkább szomjan hal, minthogy igyon a forrás vizéből. Oka látszólag a baktériumoktól, betegségektől való félelem, a mögöttes tartalom inkább a lelki tisztaság elvesztéséről szól.
rendrakási és szimmetriakényszer: mindennek a pontosan előre meghatározott helyen kell lennie, attól eltérni nem szabad.
stb."
Anyukádnál erős szorongást vagy pánikot, agressziót vált ki, ha nem tudja a kényszercselekvését (egész napos takarítás) végrehajtani. Azért nem enged se téged se mást segíteni, mert az nem a "rituáléja része", így az a rész "kiesik", így szorongás, pánikot okoz nála, hogy valami rossz dolog fog történni, hogy nem ő takarított valahol, hanem más.
Muszáj lesz apuddal összefognod (plusz a testvéredet is vonjátok be, mert neki is érdeke, hogy anyud meggyógyuljon), és vigyétek el anyukádat pszichológushoz. Van olyan pszichológus vagy pszichiáter is, aki házhoz megy. Nyilván ez kicsit drágább, de így nem kell anyukádat kirángatni.
A kényszerbetegség jó szakemberrel csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető.
Ha viszont nem kezelik, akkor vagy konzerválódik, és soha nem szűnik meg, nem is javul, vagy pedig csak súlyosbodni fog az idők folyamán. (most még csak nappal takarít, majd később egész este is, aztán 1 nap többször kitakarít, stb.)
Mindenképpen cselekedjetek!
Kényszerbetegség.
Anyukádat valami lelki trauma érhette, vagy hozta magával a gyerekkorából, és ezt gondolom úgy próbálta "enyhíteni", hogy lefoglalta magát takarítással. Aztán később ebből lett a kényszerbetegség, fél, hogy ismét szorongani fog, vagy depressziós lesz ha nem takarít. Egész nap ezt az érzést próbálja elfojtani azzal, hogy megállás nélkül takarít.
Ez természetesen beteges, de a mögöttes dolgot kell megszüntetni, anyud lelkét kell helyre tenni, meggyógyítani. Ha ez megvan, a kényszerbetegség vagy magától megszűnik, vagy ha nem, akkor könnyebb kezelni és közös erővel megszüntetni.
Ha kirángatjátok a mindennapi rutinjából, az nála pánikrohamot okoz, meg szorongást. Ide egy jó szakember kell, aki sokat elbeszélget anyukáddal, és feltárja a lelki gondjait, amik miatt ebbe a kényszeres takarításba menekült.
Remélem tudtam segíteni! Sok sikert! :)
13-as gratula,ez tényleg OCD.
"Sajnos soha nem fogja beismerni, hogy ez már nem normális dolog."
Sajnos csak az esetek kis részében jár ez betegségtudattal, tehát hogy az illető is tisztában van vele, hogy beteg.
Ettől függetlenül muszáj kezeltetni, mert csak rosszabbodni fog, és ez anyukádnak sem lesz jó. Már ez az állapot sem lehet neki jó, még akkor sem, ha ez egy lelki biztonságot ad neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!