24 éves fiam tartós munkanélküli. Volt már állása, sajnos, napi bejelentéssel, a leghosszabb 3 hónapos volt, mivel addig járt utána támogatás, pedig azt nagyon szerette csinálni. Kérdésem, Ti mit tennétek?
Most úgy néz ki, hogy be akarják hívni közmunkára, kérdezem minden komolyabb szülőtől, hogy kiengedné a gyermekét olyan közmunkára, hogy a városban szemetet kell szedni, stb.?
A fiam érettségizett, 2 szakmája van, jól beszél angolul. Sajnos itt Békés megyében állás nincs. Reális ez?
Mi ketten a férjemmel dolgozunk, minimálbérért.
Egy elkeseredett édesanya
Nagy a baj itt békés me.ben,ugyanis nincsenek rendes munkahelyek, új munkahelyek nem jönnek létre, ami van, oda meg nincs felvétel, 3szakmával sem.
Nekem 2szakmám van, sokéves gyakorlattal rendelkezem, villanyszerelő, +elektroműszerész,/érettségi nélkül/, dolgoztam vállalkozónál, és nagy cégnél, ahol megvoltak elégedve a munkámmal, amit mindig elvégeztem,
Ennek ellenére most ismét közmunkán vagyok, 4hónapja, mivel itt helyben, a városban nincs más lehetőség,
Gépkezelőnek vettek fel, értek a fakitermeléshez, a fák döntésében darabolásban is van gyakorlatom, fűkaszával, más egyéb géppel is sok-sok órát ledolgoztam már.
Ennek ellenére átraktak egy másik brigádba, járdát javítani, lapokat lerakni.
Ez egy alkesz brigád, idióta brigádvezetővel az élen.
Nekem is az a meglátásom hogy itt nem lehet normális rendes munkahelyet találni, el kell költözni, de nem Bp.re, mert ott drága a lakás, a lakhatás megfizethetetlen, ráadásul egy túlzsufolt élhetetlen város.
Inkább egy nyugodt vidéki várost javasolnék, a fiataloknak, pl. Szolnok, Győr,+környéke Zalaegerszeg, Jászberény, itt hatalmas méretű ipari parkok létesűltek, az elmúlt 10-14évben, szükség van a szakemberekre, leginkább a nyelvet beszélő dolgozni akaró,/tudó fiatalokra
24/31, nek, azért nem ilyen egyszerű az élet manapság, hogy kedves anyuka engedje el a fiát, meg dolgozzon csak közmunkán és tegye félre a fizetését.
Mert előszőr is, ha nincs szaktudása nem veszik fel jól fizető helyre, csak csicska munkára, pl. Gyárba üzembe operátornak, összeszerelőnek, napi 3500-3800Ft.bérért, vagy elmehet Bp.re egy Mcdonalds-ba, meglessz a havi 100ez.ft, nettó, ha bírja a talpalást, na de egy szobát nem csak úgy, ha valakivel összefog, és albérletbe megy, akkor ez rezsivel 40-45ez.Ft/hó, egy külvárosi lyukban,
Nem a 90es években élünk, az árak mennek felfelé, felmerül a kérdés mi marad neki a havi jónak számító 100ez.ből?.
A másik hogy marad odahaza, vállalja a közmunkát, persze fiatal még kibírja a 0- -2fokban, én is kibírtam hosszú évekig, de félre tenni nem fog tudni, mert a havi 51700Ft/nettóból nem igazán lehet, elmegy a betevőre a ruházkodásra, meg a napi egyéb szükségletekre.
Itt magyarországon, sok ember el van ájulva, be van etetve, miszerint jövőre febr.tól felemelik a közmunkások bérét, a min,bér közelébe, annak összegéhez igazítják, sok szerencsétlen barom el is hiszi, pedig ez nem igaz..
Marad minden a régiben, mindössze az infláció mértékében emelik, ami hivatalosan 4%alatt van.
Kedves édesanya, sajnos reális ez a helyzet maradm, még 6-8évig bizonyosan, aki itt marad az esélytelenné, életuntá válik.
A mai világban kevés az hogy van érettségi, és van 2-3szakmám, nekem pl. tapasztalatom is van benne, 48évesen se kellek sehová, pedig bírom a nehéz munkát is, sokmindenhez értek.
2014-ben egy iskolában voltam karbantartó, közmunkásszerződéssel, 3hónapra, majd összel újból hosszabítottak, és Dec.1.én megint, aminek nagyon örültem,
Majd febr.végén lejárt a szerződésem, és közölték nincs több keret, nem hosszabítanak, de nem is vesznek fel senkit, helyettem.
Mehettem a munkaügyre, ahol csak a 4hétig járó állásker,támogatást tudták felajánlani.
A lényeg költözni kell mindenáron, de ehhez pénz is szükséges, ha sikerül eladni a házat,akkor legjobb irány a külföld, Anglia, német orsz.g, ott lehet keresni havi 2000-3000ezer Eurót is, lehet félretenni, és ott sem kell 8-9óránál többet hajtani.
A testvérem is szakács, és sajnos tényleg elég sz*r a helyzet a szakmában, főleg a bejelentés terén, na meg sok helyen ki is használják az embert, behívják pár napra próbamunkára, aztán elküldik, és hívják ingyen melózni a következő jelentkezőt. Vagy felveszik napi négy órába dolgozni, de közben ott van napi legalább tizenkettőt, heti hét napban, és aztán kiszúrják a szemét húszezer forinttal, mondván, hogy "majd később odaadom a többit, most csak ennyi van". Öt évig próbált ebben a szakmában normálisan dolgozni, érvényesülni, de aztán azt mondta, hogy elég. Pedig amúgy jól dolgozik, és ezt nem csak én mondom, hanem szakmabeliek is, de mégis, sajnos ez a helyzet.
Na mindegy, ezt csak előzménynek szántam, nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy amikor azt mondta, hogy ebből elég, akkor szépen fogta magát, és keresett magának mást. Nem arra várt, hogy a szüleink elengedjék (amúgy annyi idős, mint a te fiad), hanem a kezébe vette a dolgokat, és keresett magának munkát. El is ment autógyárba dolgozni, jó messzire, de legalább ebből meg tud élni, szállásra nincs gondja, nem napi 12 órát tölt a munkahelyén, van tisztességes szerződése, jár neki normálisan szabadság, minden hónapban kifizetik, satöbbi, ami mind nem így volt, amíg szakácsként dolgozott.
Ha a kisfiad valóban kezdeni akar magával valamit, akkor az ilyen lehetőségeket is számításba veszi, ti meg felejtsétek el azt, hogy majd ti "elengeditek", mert ez már rég nem a ti dolgotok.
Ja, és amúgy van nekem is gyerekem (oké, nyilván nem felnőtt még), úgyhogy kár nekem előadni az aggódó anyucit, meg hogy jaj, hát még gyerek a fiatok, mert rohadtul nem az, csak képtelenek vagytok elengedni a kezét.
" 2000-3000 eurót a jó mérnökök meg progranozók keresnek."
Te hol élsz, melyik világban? 2-3000 euró igencsak ROSSZ kereset egy mérnöknek, ennyit egy ipari gépész vagy beosztott informatikus keres egy normál cégnél.
Győrben,és környékén valóban munka, és több a fizetés is, mint pl. Szegeden, vagy békés me.ben, nem min.bér.
Viszont most volt itthon az unokatestvérem, akinek a fia az Audi egyik beszállítójánál dolgozik, és az mondta hogy Győrben lakik albérletben,a munkatársával ketten, egy 50nm.es lakásban, nem belváros/, és havi 110ezret fizetnek a tulajnak, /a rezsi ebbe nincs benne/, itt elszaladtak az árak, olyan hogy olcsó szoba, vagy albérlet nem létezik,ami van 1-2 v ki van adva mind..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!