Nem szégyen ez egy anyától?
Régen:
- A gyereke eladja a ruháit vagy ki van égetve cigarettacsikkel.
- 15 évesen iszik, cigizik, hajnalokig odavan.
- Bömbölteti a zenét, amiért már a szomszédok is szóltak, de anyuka csak nevetgél rajta, hiába szól a gyerekre, az visszatekeri a hangerőt.
Most:
- A már felnőtt gyereke felháborodik azon is, hogy neki ki kell dobnia a szemetet a kukába.
- Beszólogat, hogy mekkora mocsok van a lakásban, de egy gyufaszálat nem tenne arrébb. Annyit mondd csak, hogy "fúj de büdös a wc, tiszta okádék", aztán megy tovább.
Ja, és ha anyuka bármi nevelő célzatú beszédet akarna mondani a gyerekének, az pedig egy "fogd már be a pofádat"-tal otthagyja, akkor is csak nevetgél, mintha ez milyen vicces lenne.
Én ezek közül bármelyiket megcsináltam volna, olyat kaptam volna, hogy azt nem teszem zsebre.
Nem szégyen ez, hogy egy anyát ennyire nem tisztel a gyereke? Főleg úgy, hogy ő csak nevetgél ezeken a dolgokon?
#8 amit még hozzátennék, nagyon szépen köszönöm a gyors pszichoanalízist, de komolyan, sokat jelent nekem, kicsit megvilágosodtam:)
Átlagosan intelligensnek gondolom magam,illetve most már nem,tényleg nagyon köszönöm, hogy helyre tettél:)
Kellene egy köszönöm gomb, lehet írok a modiknak...
Ja,véleményem az szokott lenni,xar ügy, ha neked nem tetszik.
Használd a piros kezet ;)
igazán nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem.
mindig öröm, ha egy idióta realizálja, hogy ő bizony egy idióta.
azt annyira nem szeretem az emberekben, amikor nem tudnak mit kitalálni, és pont ugyanazzal a poénnal, szófordulattal vágnak vissza!
tényleg nincs már annyi kreativitás az emberekben, hogy valami okosat rákontrázzanak, csak szó szerint ugyanarra telik? pedig ezek a viták (nem veszekedések, hanem viták!) tartják karban az elmét.
#8Egy helyben? :O
Akkor még nagyobb respect Neked!!!;)
Te vagy mától a példaképem!
Megváltoztattad az életem:)
"nincs az az élethelyzet, életkörülmény,ami felmentést adhat egy anyának a gyereke elhanyagolására.Szerintem.
Egy szülő 18 éves koráig felelős a gyerekéért,nem 5, nem 10, nem 15"
ez kétélű.
ha az én példámat gondoljuk tovább, akkor anyuka elhanyagolja a gyereket, mert egész nap nem látja, nem tanul vele, nem tudnak beszélgetni. ugyanakkor ő épp azért dolgozik, mert felelős érte, és meg akar adni neki mindent, de legalábbis ne kelljen nélkülöznie.
akkor ő most egy felelős szülő, vagy egy felelőtlen?
felelős, emrt érte dolgozik? felelőtlen, emrt nem tölt vele időt?
megtehetné, hogy intézetbe adja, vagy nevelőszülőkhöz. akkor elég lenne egy helyen dolgoznia, hogy saját magát eltartsa, és több ideje lenne. suli után találkozhatna a saját gyerekével. felelős magatartás? mert többet látnák egymást? vagy felelőtlen, mert nem neveli a saját gyerekét?
árnyaltabb ennél a kép, vannak idilli családok, de vanna félresiklott életek, és igen, felelős a gyerekéért, de van, amikor hiába tesz meg bármit, az is kevés.
Hogy komolyra vegyük a figurát,valóban létezik olyan, hogy jól nevelt gyereket "megvisel " a kamaszkor, láttam már ilyet én is,de nem ez a jellemző.
Általában azok a 15 éves kölykök kezdenek piálni, és viselkednek így,akik nem kapták meg a megfelelő alapokat,akik nem kapták meg a kellő szeretet gyerekkorukban, legyenek gazdagok vagy szegények.
Vagy szerinted ez a normális, ha egy ember így beszél az anyjával?
Nem hinném.
Attól még,hogy valaki önpusutításba kezd,még tisztelheti a szüleit.
Vagy szerinted nem?
Mégis ki a hibás ilyen helyzetben?
#8 Ezek tényleg viták,azoknak kellene lenniük, te kezdtél el személyeskedni.
Lehet nincs mindenben igazam,sőt biztosan, de talán ordítóan nagy baromságokat sem írtam
Örülök, hogy legalább odáig eljutottunk, hogy a gyereknek KÉT szülője van. Mindkettő felelős érte, nemcsak az anyja.
Az a fajta, időnként már szélsőségesen liberális és individualista szemlélet, ami jelenleg kötelező jelleggel uralkodik, nem segíti elő a gyereknevelést. (Szeretném leszögezni, hogy ezt mindenféle politikai indíttatás nélkül gondolom, nem is akarok itt politizálni.) A gyerek azt megtanulja, hogy neki milyen jogai vannak, viszont nem esik szó a kötelességekről. Olvasgassatok itt, hogy milyen hozzászólások jönnek tiniktől: az ő élete, senki nem szólhat bele, nincs köze a szülőnek ahhoz, hogy kivel barátkozik, hova jár a szabadidejében, kivel és mikor fekszik össze, viszont jár neki, hogy eltartsák, amíg csak szükségesnek érzi, jár a külön szoba, a divatos ruházat, telefon, kütyü, nyaralás, továbbtanulás, stb, stb. Ez van most a köztudatban, szülő és gyerek legyen a talpán, aki normális értékrend szerint képes élni, elviselve akár a saját kortársai általi lehülyézést, beszólogatást.
Mostanában volt a 15 éves gyerekem gólyaavatója (jó gimnáziumban), az osztályból rajta kívül egyetlen olyan gyerek volt, aki nem ivott alkoholt az esti bulin (amire az iskolában árulták a belépőt, szórakozóhely külön VIP-részén, zártkörű rendezvény volt.) Az egyik srác eltűnt, nem tudták, mi van vele, hiába keresték, a fele társaság ocsmány módon berúgott, sokan cigiztek is. Az, hogy az enyém kimaradt ebből (és végtelenül kiakadva jött haza, azzal, hogy óriásit csalódott a többiekben), sok mindennek köszönhető, szerintem masszívan benne van az is, hogy volt már a családunkban tragédia az alkohol miatt, ami nagyon megviselte őt. Nem merném állítani, hogy kizárólag az én csodás nevelésem gyümölcse, mivel ismerek néhány családot az érintettek közül, és tudom, hogy jól nevelték a gyereket, szeretik, odafigyelnek rá, mégis belesodródott a hülyeségbe.
Szóval nehéz kérdések ezek, az pedig nem megoldás a problémára, ha bűnbakot keresünk.
Természetesen nem lehet egyetlen szülőn elverni a port,de amire korábban ki akartam lyukadni, attól még,hogy egy 15 éves kölyök berúg, vagy dohányzik,nem kellene törvényszerűen úgy beszélnie az anyjával,mint a kutyával...szerintem igenis a szülő hibáztatható, ha a kamasz gyereke látszólag egyáltalán nem tiszteli.
Van igazság abban,amit mondasz.
A konzervatív értékek kezdenek kihalni a gyereknevelésben.
Azt hiszem a szülőknek jóval nehezebb dolga van ma,mint korábban, mert a kölyköket sokkal több inger éri,előbb "kinyílik a világ " számukra,mások a társadalmi elvárások.
Régen jóval egyszerűbb volt az élet.
Erre tesz még rá a sok válás, nincs férfi és nő kép a gyerekek előtt,nincs családmodell,nem kapják meg az alapokat.
A fiúk nem tudják hogyan kell viselkedni a gyengébbik nemmel,a lányok nem élik meg a nőiességüket.
Ezek az igazán nagy problémák szerintem.
A gyereked neveléséért jár a respect,nyilván van köze az alkohollal kapcsolatos családi tragédiához is a gólyabálon történő viselkedésének, de az erős erkölcsi alapokat neked köszönheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!