Mit reagálnátok ha valaki megütné a gyereketeket?
Azért az, hogy megütnek egy gyereket, vagy életmentés céljából elrántanak a traktor elől, és így üti meg magát a gyerek, szerintem nem ugyanaz. Vagy ő döngölt bele a betonba, és ennek a nyoma látszik a mai napig?
Ha az életedet mentette meg azzal, hogy elrántott, akkor még szép, hogy hálás neki az egész család! a traktortól maradandóbb bajod lett volna :)
A kérdésre a válasz: 1. senkinek nincs joga más gyerekét megütni. Sőt, senkit nincs joga senkinek megütni.
2. szülőként elszégyellném magam, ha a gyerekem úgy viselkedne, hogy másnak támad kedve megnevelni...
Múltkor az egyik kislány igen csak kihozott a béketűrésemből, legszívesebben felképeltem volna, arrogáns, bunkó kis pukkancs volt, ráadásul még hazug is. Nem bántottam, de elmondtam neki az őszintét, persze csak röhögött. Az anyja detto ugyanilyen volt.
Fordított esetben nem örülnék neki, inkább mondja el az illető, hogy mi a gondja, aztán szülőként szankcionálom a gyereket.
Legnagyobb kérdés az ok, hogy miért üti meg.
Én is láttam már visítva vergődő, mindent rugdosó, rongáló gyereket, aki már nem csecsemő korban volt, anyuka meg nyugodt szívvel hagyta tombolni...1-2 ilyen esetben a gyereknek is meg a szülőnek is levernék egy-egy pofont.
Ha úgy látnám hogy jogos volt, akkor elbeszélgetnék a gyerekemmel hogy na látod ezért ne csináld többet. Ha ok nélküli, támadó fellépésű, akkor az illetőből a szart is kiverném.
Alapvetően nem örülnék neki, mert úgy gondolom, értelmes ember a legtöbb esetben azért el tud bánni egy gyerekkel agresszió használata nélkül is. Sőt ha látom, hogy szándékos, és nem indokolt, hát addig ütném a gyökeret, amíg mozog. De el tudok képzelni kivételes eseteket, ahol egy kis, előre nem megfontolt legyintést (de tényleg nem ordas csattanós pofont) még talán el tudnék viselni:
-gyerek rátámad egy másikra agresszív módon
-gyerek terhes nőre támad (remélem, nem így lesz, de ha esetlek párommal szétmegyünk, neki lesz új párja, aki állapotos...)
-gyerek huszadszori elmondás után is életveszélyes dolgot csinál (pl. konnektorba nyúlkál, átmenne a piroson stb.)
-gyerek állatot kínoz
Kedves Komment Huszár!
Ha a gyerek tombol az nem büncselekmény, ha az anyja hagyja, az se. De ha te megütöd emiatt bármelyiket az már az. Itt a te nevelédesben történt a legnagyobb hiba, de ha felnőtt vagy akkor te is felelős vagy hogy ezt nem korrigálnád.
A kérdésre válaszolva meg, ha az életét vagy más életét mentené meg, netán büncselekményt akadályozna meg az ütéssel, hálás lennék, a traktoros példával.
De öntörvényű netán nevelő célzattal elkövetett verés (büncselekmén!!!) elvövetése esetén már nem lennék hálás. De az se nevelő hatású, ha újabb büncselekményt követek el ennek a megtorolására. (Újabb verés). Fel kell jelenteni és kész aztán majd a hivatalos szervek eldöntik, mi jár neki azért amit tett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!