Mik engedhetők meg egy gyereknek és miket kellene inkább megengedni ezek közül? Hol van a határ?
Gyakori példákról, esetekről lesz szó, ahol erősen feszül a határ az elfogadható és elfogadhatatlan közül:
1.) Egy 12-13 éves lánynak megengedhető, hogy intim szőrtelenítésen vegyen részt és hogy borotválja/gyantáztassa magát mindenhol.
2.) 12-14 éves kortól megengedhető egy lánynak, hogy hajat fessen (bármilyen színt)? És egy fiúnak?
3.) Általános iskolába menő gyerekeknek (7 éves kortól) szükségük van iPhone-ra/okostelefonra? És 14 éves kortól? Állítólag fejleszti a gyermekek komminkációs képességeit és elősegíti a beilleszkedést.
4.) Egy 18 éves gyerek a szüleitől kapott és összegyűjtött pénzből tetoválást varrat. Joga van hozzá vagy súlyos hiba volt a részéről?
PLUSZ (+): Óvodás (5 éves) lánynak ki szabad lakkozni a körmét? Mérgező és megvetendő vagy aranyos?
Intim/nemi szőrtelenítés, IPhone/okostelefon, hajfestés (akár extrém hajszínekkel is), tetoválás megengedhető, tetszetős, vagy tilos szerintetek? Hol vannak ezekben a sarkalatos kérdésekben a határok? Felelős ezekért a szülő?
1. Intim nem. Az túlzás.
2. 14 évtől, max. melír.
3. Max. 14 éves kortól.
4. Rendben, ő dolga.
+. Nagyon ritkán valami halványra, de nem az oviban.
"A szülők részéről hiba, hogy nem mutatják meg hogy egy ilyen tetko mily "szépen" néz ki egy 40-es, 50-es,60-as, 70-es években"
Nem mindenki "folyik szét" 40-50-es éveire.
Az én véleményeim:
1. Nekem meredek 12-13 éves lánynál az intim gyanta. Bárhol máshol nyugodtan, de ezzel azért még várnék. Amúgy ha annyira ragaszkodna hozzá, tuti rosszra gondolnék (jaj, jöjjek be úgy a pasiknak, szexre készül vkivel stb.)
2. 14 éves kortól én már engedném, az alatt nem. 14 év felett azért talán már van elég érett ahhoz, hogy belássa, hogy milyen károkat okozhat magának ezzel, illetve hogy milyen szín állna jól neki (nálunk, akik 12-13 évesen festették a hajukat... hát álmomban ne jöjjön elő többet... tigrismelír olyan csajnak, akinek rohadtul nem állt jól a melír szőkéje és hasonló finomságok... a legtöbb 12-13 évesnek azért még nincs kialakult ízlése, 14 éves kor után még inkább mondanám, de attól is függ, mennyire érett). Amúgy késő tinikorban meg engednék bármilyen színt, mert inkább ekkor kísérletezzen, mint akkor, amikor már munkába kell állnia...
Amúgy fiúnak is kb. így engedném, csak ott azért jobban oda kell figyelni, mert főleg a természetes hajszínek közül a rosszul megválasztott még ocsmányabbul néz ki, mint egy lányon, legalábbis szerintem... meg az ilyen tüskés, felül hidrogénezett, alul elfelejtett és barnán villogó förtelmet nem engedném meg (hány ilyen elcseszett Scooter-hajú srác mászkált nálunk suliban anno :D).
3. Olyan 10-11 éves korig, ha nem muszáj, én nem vennék okostelefont, vagy csak vmi nagyon lebutítottat / olcsót. Jü, ha van a gyereknél telefon a mai világban, de egy 7-8 éves még nem méri rendesen fel gyakran, hogy mennyit kellene használni vagy hogy vigyázzon rá vagy hogy ne nyomogassa feltűnően az utcán (könnyű préda a tolvajoknak). 10-11 éves kor után jöhet vmi normálisabb, 14 éves kor után meg sztem nincs semmi rossz abban, ha a gyereknél van egy jó okostelefon (sok tök praktikus alkalmazás van rajta, pl. térkép stb. ... az meg társaság meg nevelés kérdése, hogy nem, viszi-e túlzásba). iPhone-ra szerintem kifejezetten nincs szükségük, jobb egy fokkal olcsóbb is.
4. 18 éves kor felett nem fogok beleszólni abba, hogy tetováltathat-e, akkor sem, ha velem lakik. Jogilag felnőtt, a szülő ne legyen már annyira tekintélyelvű, hogy olyanba beleszól, mit kezdjen a testével. Max. abba szólnék bele, ha helytelen nyelviségű, rasszista, homofób, aktuális pasi/csaj neve, vagy tényleg nagyon idétlen mintát akarna magára tettetni (meztelen nő, celeb feje stb.), de azt sem tiltanám meg.
Plusz: Volt nekem lakk a körmömön kb. 6-7 éves koromban, nem hiszem, hogy mérgező lett volna. Sztem bőven ki lehet festeni, de ne oviba, oda nem való. Inkább nyáron, hétvégére, és vmi halvány színnel.
1) Test többi részét igen, intim helyen én nem érteném, mi a fenének akarja. Ha menstruációkor zavarja, akkor szedje le borotvával.
2) Felőlem...
3) Általánosban valami egyszerűbb telefont kapna, 14 évesen lehet szó okostelóról. (Bár a "segíti a beilleszkedést" valszeg csak azt takarja, hogy akinek nincs, azt kicikizik a bunkóbb osztálytársak...)
4) Ő dolga.
5) Ha akarja, kilakkozom. Szerintem ez messze a legártalmatlanabb a felsoroltakból :)
1) Igen. Szerintem ez alap. 12 évesen már nő ott bőven szőr, ami a strandon, uszodában, vagy akár a tesi öltözőben nagyon kínos lehet. Szerintem ezt egyértelműen meg kell engedni.
2) Én megengedném, de csak "természetes" hajszíneket(barna, szőke, fekete, vörös). Egyéb színes hajakat max. nyári szünet erejéig hagynám.
3) Iphone-ra semmiképp. Telefonból meg már kb. csak okosat kapni, másmilyen nem nagyon van. Szóval az okostelefon oké, de az iphone felesleges rongyrázás. Az, hogy általános iskolás gyereknek kell -e telefon attól is függ, hogy egyedül jár -e iskolába, otthon kell -e időt egyedül töltenie.
4) Szíve joga, bár mindenképp próbálnám lebeszélni róla.
plusz: Néha játékból szabad, de semmiképpen ne az legyen az állandó állapot, hogy kifestett körmökkel járkál.
1: Lábszőrtelenítést megengedtem, mert az enyémeknek elég vastag a szőr a lábukon. Intim minek? Ha nem tornászok, akkor teljesen fölösleges. Még nincs párkapcsolatuk sem. Strandon meg egy ilyen idős lánynak még nincs akkora bozont, hogy kilógjon.
2: Én azért ellenezném, mert nekem emiatt hullik nagyon a hajam. Én korán kezdtem őszülni, ezért kezdtem a festést huszonévesen. Most évekkel később amellett hogy hullik, olyan mint a szalma, pedig nem a legolcsóbb vackokat kentem fel. Ennyi idősen még nem látom értelmét, hogy vegyszert kenjen magára rendszeresen.
3: iPhone-ra nem hiszem hogy létszükséglet, de én nem vagyok kütyü-ellenes, ha határok közé van szorítva, vagyis nem csak a játékokon lóg.
4: Remélem, hogy 18 évesen olyan értelmesek lesznek, hogy tudnak átgondolt döntést hozni, és ha már tetoválás, akkor az igényes és jó minőségű legyen, akkor is ha az ötször annyiba kerül.
+:Én nem engedtem ovis korukban a körömfestést, illetve csak farsangkor vagy egy-egy nagyon ritka alkalommal. Egyszer egy anyuka kioktatott, hogy de az olyan csajos.. Na most mi olyan csajos azon, hogy egy kislány a játszótéren a körméről lepattogzott körömlakkos koszos ujjacskáival túrja ki a fikát? Mert az ő kislánya így aztán nagyon "csajos" volt.
A lakkozott köröm akkor szép, ha igényes és nincs lepattogva a széle, márpedig az oviban főleg ilyeneket láttam. Ez nekem inkább igénytelenséget tanít a gyereknek. A kislányoknak csak valami maszat maradt a körmük közepén.
Megmondanátok nekem, hogy ellenőrzitek a gyereketek intim szőrzetét? Én 12 évesen magamtól leszedtem, senki nem tudta, mert nem jelentettem be, engem zavart, főleg mikor menstruáltam.
Mégis hogy derül ki, hogy van e neki szőr vagy sem?
Kérdésre válasz: A hét éves kortól ájfónt nem engedném, a többit igen.
1., igen, ha őt zavarja a szőr. (Engem anno mikor szoltam anyunak, hogy zavar kozmetikushoz vitt és gyantával "szedtük" le ahol zavar. Én is igy csinálnám)
2. Nem. Max melírt vagy vannak ilyen kimoshato festékek. 16-17alatt nem engedném.
3. Nem. Minek? Teloja lesz, de nem drága. Talán középsulitól.
4. Ha már 18 felőlem ámen, de csak ha vmi normális. Szóval nem az egész teste, háta tudom is én. Ha pl 7éves kora óta akar egy pl pillangot a hátára (v bármi mást) azt lehet engedném elöbb is.(16körül)/de előbb megkérném csináltassa meg hennába(?), hogy biztos tetszik-e.
+.: oviba nem, vagy max átlátszó/nagyon világos. Otthonra néha-néha miért ne?
Hajfestés: 7éve festem a hajam nagyon világos szőkére és köszönni jól van. Qva vastag és erős a hajam. Pedig havonta megy rá a festék és azon kivül, hogy megmosom mást nem csinálok vele..
Üdv 25N
19: "Hajfestés: 7éve festem a hajam nagyon világos szőkére és köszönni jól van."
7 év hajfestés után az én hajam is még köszönte szépen és jól volt. Sűrű, dús és szépen ápolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!