Kényszeríthet erre? Jogos ez egyáltalán?
Ateista vagyok. Egyáltalán nem hiszek semmilyen istenben, így nem szeretnék semmiféle vallási eseményen részt venni.
A problémám az, hogy anyukám, aki saját bevallása szerint ő maga sem vallásos, meg akarja kereszteltetni a húgomat (sejtésem szerint azért, "mert hogy mit szólnak majd a rokonok...!?; én is meg vagyok keresztelve). Oké, ezt elfogadtam, bár nagyon nem örülök neki, de nem szólhatok bele. Mint már említettem, nem akarom, hogy közöm legyen bármilyen valláshoz is, egy ideje eldöntöttem, hogy soha többet nem teszem be a lábamat egy templomba sem. Anyukám pedig azt akarja, hogy ott legyek a keresztelőn.
Én szeretném, hogy tiszteletben tartsa a világnézetemet, de nem hajlandó rá. Zsebpénz megvonással fenyeget, ami ugyan nem nagy dolog azért cserébe, hogy kitartsak az elveim mellett, de eléggé szükségem lenne a pénzre.
De persze neki az együgyű, beszűkült látókörű, régimódi, idióta "rokonok" véleménye sokkal jobban számít, mint a saját lányáé. Azt hittem, ő ennél okosabb.
Jogos a felháborodása? Nem szeretnék konfliktust, de én biztos, hogy nem fogok temploba menni. Annyira nagy kérés, hogy tartsa ezt tiszteletben? Miért annyira fontos, hogy mit gondolnak a rokonok? Nem mindegy? Nem az ő gyerekük vagyok... Még ha az lennék, se lenne sok közük a vallási nézeteimhez. Valószínűleg ők sem repdesnének az örömtől, ha felvenném pl. a muzulmán vallást, hozzámennék egy arab pasihoz, és meghívnám őket az esküvőre (még a nőket semmibevevő társadalmuktól függetlenül is, de ha könnyebb elképzelni, tetszőlegesen behelyettesíthető bármely másik vallás a keresztényen kívül is).
Ui.: nem vallási vitát akarok indítani, a kérdésde válaszoljatok!
Szerintem és amit én írok azt tartom helyesnek; szóval szerintem majd ha felnő és vallásos lesz ne adj Isten akkor majd megkeresztelteti magát.
Jelen világunkban sokféle vallás létezik.
Nem célszerű egy gyerekre kiskorában ráerőltetni a Kereszténységet, amit aztán nem tud lemosni magáról teljes egészében, ha felnő. Nem tudhatjuk hogyha felnő nem lesz e Ateista, Buddhista vagy Taoista. Esetleg más.
Így én mindenképpen azt mondom, hogy ne a vallásilag elvakult mit szólnak ehhez a rokonok legyen a döntő érv, egyáltalán ne legyen érv. Ha felnő majd eldönti, hogy be akar-e lépni a Kereszténységbe.
Ha a húgod vmelyik keresztény egyetemen (Pázmány, Károli v ilyesmi) szerez bármilyen diplomát (nem csak teológia van ott, hanem általános szakok is mint jog, bölcsészet stb...) akkor a diplomaosztójára se mész el?
Ugyanis az is templomban van.
Ha szerepelni fog az iskolában egy betlehemes játékban azt se mész el megnézni?
Húsvétkor/Karácsonykor sose veszel neki egy csokit sem és kimész a házból amíg jön a télapócsomag?
Pünkösdkor ugye dolgozni fogsz, még véletlen se mész szabadnapra?
Ha adódik egy ingyenes utazási lehetőség megnézni a Vatikánt inkább kihagyod a gyönyörű épületek megtekintését?
Osztálykiránduláson is kinnmaradsz ha templomot néztek meg?
Ha a lány akibe beleszeretsz vallásos, akkor inkább nem leszel vele mert vasárnap délelőtt templomba jár?
Folytathatnánk a sort a végtelenségig....
Keresztény hagyományú az ország, nem kötelező vallásosnak lenni, de a keresztényi eredetű családi ünnepeken azért részt illene venni. Nem hiszem h a templomban bárki is pisztolyt fog tartani a fejedhez h imádkozz,hajolj le vagy vegyél úrvacsorát.
Zsidó vagyok, anyai ágon (azaz teljesen, de mindegy). Apai ágról mindenki vallásos keresztény, kivéve apa, aki ateistának vallja magát. Minden keresztelőn, esküvőn, temetésen ott voltunk, sőt, amikor unokatesóm betlehemes előadásain is. Mindegyik templomban volt. Nem imádkoztam, nem hajlongtam, nem ettem ostyát. De fontos volt, hogy elmenjek ezekre az eseményekre, hiába nem vagyok keresztény.
Nem arra kényszerítenek, hogy imádkozz, arra sem, hogy minden vasárnap misére járj. De szerintem a húgod megérdemel annyit, hogy elmenj miatta a templomba. Ne kerîtsd ekkora feneket ennek.
Emlékszem, gyerekként nem akartam bemenni osztálykiránduláson református templomba, mert katolikusnak kereszteltek.
Sőt, egyszer véletlenül egy zsidó karácsonyi ünnepre, bulira is eltévedtem, majd miután megkaptam a belépőt, megtudtam, hogy véletlenül támogattam a zsidó egyházat :D
Na mindegy, mind ez rajtad nem segít, csak amolyan anekdóták.
Anyukád bármit megtehet, te is, majd viselitek a következményeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!