A lányom nagyon rákapott az eBay-re. Mit tegyek?
A lányom (21) az elmúlt kb 1 évben elég sokat rendel az eBay-ről. Úgy indult, hogy csak tokot rendel a telefonjára, mert sokkal olcsóbb és nagyobb a választék, de már sminkecsettől kezdve fésűn át a nadrágig (amit csak felpróbált) sok mindent rendelt. Nem egyszer majdnem hasra estem a halom csomagjában, mert nincs postaládánk, hanem az ajtón van nyílás a leveleknek.
Nem dolgozik a lányom, félretett pénze van. Voltak hónapok, hogy nem rendelt, de az elmúlt 1-1,5 hónapban 'visszaesett'. Beszéltem már erről vele, de azt mondta, hogy olyan dolgokat rendel, amik kellenek neki, és 'különben is oooolya olcsó'.
Mit tehetek?
-egy anyuka-
nem értem ez miért baj, pedig az én anyukám is így reagál a dologra
júniustól 65 csomagot rendeltem, mivel szükségem van a dolgokra a hobbimhoz amivel pénzt is keresek
ezenkívül rengeteget spórolok, mert negyed annyiból vásárolok be, mint nálunk a boltokban.
16L
Ha a saját pénzét költi, akkor semmi baj. Miért ne vásárolhatna az eBayről? Én is szeretem, mert tényleg olcsó, bár nem mondom, hogy nem volt olyan, hogy megvettem valami hülyeséget csak azért, mert 1-2 dollár volt az ára.
De gondolom egyébként is vett volna fésűt, nadrágot, sminkecsetet (amiknek horror áruk van).
Tényleg olcsóbb, mint a boltokban, én is gyakran rendelek, de csak akkor, ha szükségem van rá. Könnyen el lehet csábulni, volt, hogy feleslegesen megvettem kis bizbaszokat, mert milyen olcsó..
Rendelés előtt nem árt 2x is végiggondolni, hogy ez tényleg kelleni fog-e, fogja-e használni.
Értem mire gondolsz. Túlhalmoz.
Nem nehéz, én is rendeltem párszor Ebay-ről, az ember számolgatja mikorra érkezik a csomag, van a bontogatásban némi izgalom...
De nem szabad átesni a ló túloldalára-azért mert olcsó, már kell is. Főleg ha utána ezek a dolgok kacatként kötnek ki.
Félretett pénze meg csak családtól lehet, ha nem dolgozik még. Ha majd dolgozni fog, ki kell fizetnie a rezsit, albérletet vagy lakáshitelt, ételt vennie, tisztítószert, ruhákat, és még szórakozni is akar átértékeli a pénz fogalmát. Vagy nem.
Erről nem lehet másként leszokni csak úgy, hogy átgondolom valóban használni, hordani fogom vagy sem. Nem gyűjtögetünk.
Szerintem ez már beteges vásárlás-mánia. Tök mindegy, hogy e-bay, amazon, vagy bolt.... felesleges dolgokat halmoz fel, mert "olcsó".
Hiába olcsóbb, mint boltban, ha egyszer normál esetben ilyeneket egyáltalán nem kellene vennie. (Legalábbis nem ekkora mennyiségben.)
A lányodnak valami baja van... Miért nem dolgozik? Tanul? Nem unatkozik? Vannak barátai?
Nekem úgy sikerült féken tartanom az ilyen netes vásárlási rohamaimat, hogy minden licitálás, kosárba pakolás előtt feltettem magamnak a kérdést, "biztosan szükségem van erre a cuccra?" "tudok enélkül a basz nélkül élni?"
Ez a két kérdés elég.
8-as vagyok
Annyit hozzétennék, hogy ilyen mértékben ez pótcselekvés, kis depresszióval megspékelve. Van aki ilyenkor bagózik, vagy iszik, vagy túlzabálja magát, vagy mindenféle szirszart összevásárol a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!