Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti hogyan tennétek a helyemben...

Ti hogyan tennétek a helyemben? Iskola vagy munka?

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, tavaly érettségiztem. Ha minden jól megy, idén felvesznek egyetemre felsőoktatási szakképzésre. Államilag finanszírozott. Ez két éves lenne.

Anyám nem támogat semmilyen szempontból. Ezzel itt vége is, tehát olyan, mintha egyedül lennék.

Nos, nagymamám azt mondta, ő segítene a bérletemben, ami 10 ezer havonta. Kell két város helyi közlekedésére, illetve vonatbérlet, mert bejárós lennék, nem lennék koliban. Tehát a bérletben kapnék segítséget.

Levelezőire nem nagyon szeretnék menni, mert ott nem olyan alapos a tanítás, mint nappalin. És nem is biztos, hogy iskola mellett bírnám a teljes munkaidős állást, illetve fordítva. Ezt a két évet nagyon szeretném még végigtanulni, hogy ne csak érettségim legyen, hanem legalább egy oklevelem is. Igaz, lehet hogy nem sokat fog segíteni, de én reménykedem benne. Dolgozni teljes munkaidőben még nem szeretnék, hanem ezt a két évet még tényleg csak tanulással szeretném tölteni.

Tehát, a bérletemre lenne pénz, illetve vennék fel diákhitelt, ami havi 15 ezer lenne. Ezt egy félévre venném fel csak. Második félévtől meg megpályáznám az ösztöndíjat meg mindenféle támogatást. (Első félévben még nincs ösztöndíj)

És ami fontos, hogy nappalin lennék, az utazás sok időmet elvenné. De mindenképpen szeretnék diákmunkázni amikor csak időm és energiám engedi! Első félévre azért kellene a diákhitel, hogy megnézzem hogyan tudnám összeegyeztetni a sulit, utazást és a diákmunkát. Legfőbbkép, hogy mennyi napot tudnék diákmelózni.

De a fő kérdés, az az lenne, hogy ti hogyan csinálnátok? Lemondanátok végleg a suliról és elmennétek dolgozni, vagy levelezőire mennétek és amellett dolgoznátok (ettől én nagyon tartok), vagy pedig választanátok a nappali képzést és megpróbálnátok mellette diákmelózni?

2015. júl. 8. 11:31
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

Hát ööö, igazából sosem foglalkoztam a matekkal, megcsináltam a házit és ennyi.Sosem gyakoroltam. Egy hármast összeszedtem.

Bevallom, akkor még a történelem, meg az irodalom érdekelt, a matekra nem fordítottam időt.

Nem tudom, hogyha tényleg foglalkozok vele, úgy mennyit tudok.

2015. júl. 8. 14:16
 22/32 anonim ***** válasza:
74%

Egyetértek azt is nézd, hogy mi az ami érdekel.

MErt addig oké, hogy csak két év a suli, azt elvégzed valahogy, de utána azért - alapesetben legalábbis - egy jó pár évig azzal fogsz foglalkozni.

2015. júl. 8. 14:16
 23/32 A kérdező kommentje:

Tulajdonképpen 20 éves vagyok, de még fogalmam sincs mindig, hogy mi érdekel. Így kívülről nézve érdeklődök minden iránt. De hát ugye a puding próbája az evés.

Történelemben is például a politikai meg háborús részektől rosszul voltam. Ugyanígy az irodalommal.

De addig nem tudok dönteni, amíg ki nem próbáltam. Próba szerencse!

2015. júl. 8. 14:26
 24/32 anonim ***** válasza:
Jogi asszisztenst végzett az egyik volt osztálytársam is, szín 5-ös lett, de nem talált vele munkát, pedig már 3 éve, hogy elvégezte a szakot...
2015. júl. 8. 14:40
 25/32 anonim ***** válasza:
Szedd össze magad. Én nappali mellett dolgozó es meg albérletet is fenn kell tartanom. Ha én meg tudom csinálni,te is.
2015. júl. 8. 15:16
 26/32 anonim ***** válasza:
Ha nem megy egyszerre az iskola meg a munka, akkor kb egy évet dolgoznék, utána tanulás. A gimnázium és a főiskola alatt is 8-12 órás munkám volt, és mindet nappalin végeztem. Nem hiszem, h nem lehet megoldani, csak akarni kell. Most 24 éves vagyok, diplomás, és elégedett, hogy idáig eljutottam. Szüleim sose támogattak, sőt anyát én tartottam el 16 éves korom óta, apukámat nem is ismerem.
2015. júl. 14. 03:21
 27/32 A kérdező kommentje:

#26 Mondjuk azt egy kicsit nehezen hiszem, hogy ilyen könnyen megoldható lenne nappalin, még ha akarnám akkor is. Tegyük fel reggel nyolctól délután háromig bent vagyok a suliban, mert ugye bent vagyok, az út haza még másfél óra.

És akkor így mennyi időm is maradt? Ja, és még nem is vettem levegőt. A tizenkét órázásról meg nem is beszélve.

Hétvégén nyilván lehet dolgozni, de nappalin teljes munkaidőben nem hiszem. Úgy, hogy vagy lelkileg vagy fizikailag ne menj tönkre!

2015. júl. 14. 21:25
 28/32 anonim ***** válasza:
Akkor menj kollégiumba. A bérlet helyett fizessék ki annak a költségét. 1 évre felveszed a diákhitelt, mellette keresel munkát+ösztöndíj. De akkor már valami használható szakra menj, ne a jogi asszisztensre, mert azzal nem fognak sehova felvenni utána.
2015. júl. 15. 12:53
 29/32 A kérdező kommentje:

Más szakot már nem tudok megjelölni. Ez az egy választásom maradt. Bízok a jó beszédkészségemben és az ismeretségekben, hogy sikerül majd valahova bekerülnöm.

A többi pedig...

2015. júl. 15. 13:00
 30/32 anonim ***** válasza:
De meg tudsz jelölni. Ne iratkozz be, hanem inkább várj 1 évet, addig keress munkát, és februárban felvételizz újra. Így félre is tudnál tenni pénzt addig.
2015. júl. 15. 13:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!