Ti hogyan tennétek a helyemben? Iskola vagy munka?
20 éves vagyok, tavaly érettségiztem. Ha minden jól megy, idén felvesznek egyetemre felsőoktatási szakképzésre. Államilag finanszírozott. Ez két éves lenne.
Anyám nem támogat semmilyen szempontból. Ezzel itt vége is, tehát olyan, mintha egyedül lennék.
Nos, nagymamám azt mondta, ő segítene a bérletemben, ami 10 ezer havonta. Kell két város helyi közlekedésére, illetve vonatbérlet, mert bejárós lennék, nem lennék koliban. Tehát a bérletben kapnék segítséget.
Levelezőire nem nagyon szeretnék menni, mert ott nem olyan alapos a tanítás, mint nappalin. És nem is biztos, hogy iskola mellett bírnám a teljes munkaidős állást, illetve fordítva. Ezt a két évet nagyon szeretném még végigtanulni, hogy ne csak érettségim legyen, hanem legalább egy oklevelem is. Igaz, lehet hogy nem sokat fog segíteni, de én reménykedem benne. Dolgozni teljes munkaidőben még nem szeretnék, hanem ezt a két évet még tényleg csak tanulással szeretném tölteni.
Tehát, a bérletemre lenne pénz, illetve vennék fel diákhitelt, ami havi 15 ezer lenne. Ezt egy félévre venném fel csak. Második félévtől meg megpályáznám az ösztöndíjat meg mindenféle támogatást. (Első félévben még nincs ösztöndíj)
És ami fontos, hogy nappalin lennék, az utazás sok időmet elvenné. De mindenképpen szeretnék diákmunkázni amikor csak időm és energiám engedi! Első félévre azért kellene a diákhitel, hogy megnézzem hogyan tudnám összeegyeztetni a sulit, utazást és a diákmunkát. Legfőbbkép, hogy mennyi napot tudnék diákmelózni.
De a fő kérdés, az az lenne, hogy ti hogyan csinálnátok? Lemondanátok végleg a suliról és elmennétek dolgozni, vagy levelezőire mennétek és amellett dolgoznátok (ettől én nagyon tartok), vagy pedig választanátok a nappali képzést és megpróbálnátok mellette diákmelózni?
Első vagyok, nem bántásból írom, de jól meggondoltad a jogi asszisztens képzést? Én jogász vagyok így picit belelátok a jogi munkakeresésbe, lehetőségekbe. Egy jogi asszisztens képzettséggel nagyon nehéz munkát találni, még jogász diplomával sem túl könnyű.
Én a jogot nappalin csináltam végig. Nem vállaltam mellette diákmunkát, hanem hülyére tanultam magam és volt két tanítványom (angol), de az csak heti háromszor egy óra volt. Kaptam egyetemi ösztöndíjat, köztársaság ösztöndíjat és szociális támogatást. Kollégista voltam, szüleim nem tudtak támogatni, de 3 havonta felpakoltak élelmiszerrel, ami azért segítség volt.
Most csinálom a másoddiplomát levelezőn katasztrófavédelem-műveleti szak. Nekem könnyebb volt sokkal a nappali, mert csak egy helyen kellett helyt állnom.
Ezzel a hozzá allassal , apám.....nem sokra mész. Még nem is meloztal de elkonyveled , hogy kemény...
na jó....hagyjuk... ne csinálj semmit, ahogy az utóbbi egy évbe sem, majd mi adó fizetők eltartunk ...
Lehet, hogy azért nem támogatnak a szüleid, mert nem tartják hasznosnak ezt a szakot?
Szerintem ezzel titkárnő lehetsz. De az lehetsz érettségivel is. Ráadásul mivel ez nem alapszak, nem tudsz már utána építeni rá.
Tanulj, akár nappalin, akár munka mellett, de jól gondold meg, hogy mit. Főleg, ha még diákhitelt is akarsz felvenni. Ne hülyeségre költsd a pénzt.
#11 Igazából tudom, ezerszer végiggondoltam már. :( De csak ez érdekel, és bízom a szerencsében! Meg erről úgy gondolkodom, hogy még mindig több, mint az érettségi. Bizakodom!!!
#12 Neked mi bajod van? Fáj az élet, vagy mi van? Egy évig tanultam, ha tudni akarod.
Marha fáradékony vagyok, amiről aztán nem én döntök, és onnan gondolom, hogy nem bírnám, hogy még a középsuli után is aludtam itthon, és amikor felkeltem akkor tanultam 1-1.5 órát, és este volt.
Sok munkahely nem szereti a levelezős képzést, sőt azt mondják, akkor arra a napra vegyél ki szabit. Na most ha időarányosan nézed, akkor havi 2 nap szabi jár, amit el is használsz a tanulmányaidra, amennyiben péntek-szombat van, mert egy barátnőm szintén levelezős náluk csütörtök-péntek az oktatási nap.
Ha levelezős vagy, akkor az utazás még drágább, mivel levelezős diákkal nem vehetsz helyi bérletből diákot, csak teljesárút és a vonaton se tudsz nagyon kedvezménnyel utazni, csak a 16 éven aluliakéval.
Ha nappalira mész, akkor számolnod kell a napi ingázással, és diákmelót is csak hétvégére tudsz vállalni, mert általában le kell tudni húzni 6-8 órát. Nekem azok voltak, a kedvenc diákmelós hirdetéseim, ahol 8-16 ig kellett dolgozni legalább 3-4 hétköznapon...
Viszont nappalisként lehet nappalis diákod, utazási és más kedvezményeid is.
A jogi asszisztens szakot szerintem is gondold meg, mert belőlük is nagyon sok van és nagyon nehéz elhelyezkedni, akkor már inkább pénzügy és könyvelés fele menj el, egy jó könyvelő aranyat ér.
#16 Levelezőin járna a diákkedvezmény a lakóhely és az iskola közötti távra, tehát a vonaton utazhatok diákkal. Meg nincs annyira messze, 50 km.
Sajnos a matekhoz nem értek.
Szerintem is nagyon jó ötlet a pénzügy, könyvelés.
Legalábbis a mi városunkban (ahol egyébként alig van munka) ilyen területre elég gyakran keresnek embert.
Kerestem másik lehetőséget is. Ugyan a matek nem nagyon megy, az érettségim hármas lett belőle.
Itt nézelődtem: [link]
A 4.? Jobban járnák vele mint a jogival? Vagy esetleg melyik lenne a legjobb a felsoroltakból?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!