Nappalis egyetemisták, titeket támogatnak még a szüleitek?
"Hát 2. válaszoló nem mindenkinek van ekkora szerencséje és jó anyagi helyzete mint neked, mert a tandijad, a költöpénzed és a kajapénzed összeségében kb 150 ezer Ft/hóra jön ki...
Én pont ezér nem mentem egyetemre mert az én szüleim nekem nem tudtak volna ennyi pénzt előteremteni."
2. vagyok. én szeretek költekezni, pl. suliidőben minden hétköznap étteremben eszek, stb. de azért nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy egyetemre járj..
Már két napja nem vagyok diák :D De azért gondolom, így még számít a válaszom.
Az első évben támogattak. Nem kaptam túl sokat, havi 20-40 ezret. Emellé az első félévben felvettem a diákhitelt. A második félévtől kaptam ösztöndíjat, és persze szoctámot is.
Ez így is elég karcsú, úgyhogy a második évtől kezdve dolgozom, adatrögzítőként. Szerencsére már csak addig, amíg nem találok rendes állást, mert már nagyon unom :D
Én most vagyok elsős egyetemista, 200 km-re lakom otthonról párommal albérletben, önköltséges képzésen vagyok, szüleim sajnos nem tudnak támogatni anyagi problémáik miatt, dolgozom mellette, annyit keresek hogy a tandíjra éppen elég, az albérletet, rezsit, kaját a párom állja, illetve az ő anyukája segít ha nagyon meg vagyunk szorulva.
21/L
Sosem voltunk valami gazdagok. A szüleim éjt nappallá téve dolgoztak a vállalkozásukban ( mezőgazdasági kisvállalkozás. értsd: ha kell, mentek ki kapálni ők is a napszámosakkal. stb) mégis tudtam egyetemre menni :)
Soha életemben nem voltam diákmunkán, ha kellett, nyáron otthon segítettem. Néha kimentem én is dolgozni, de főleg anyu helyett vittem nyaranta a háztartást, ameddig ők az ügyeket intézték.
év közben fizették a kajámat, kipótolták a lakbért, fizették a nyomtatást-könyveket-jegyzeteket és pl. ha nagyon kellett valami, adtak rá pénzt ( pl.- ruha-cipő, de ilyen téren nincsenek nagy igényeim. Ha becsúszott 1-1 UV, azt is fizették :D
Év közben kaptam szociális & tanulmányi ösztöndíjat is, ami a kollégium/ albérlet díját, plusz az utazást teljesen vagy részben fedezte, illetve, ha maradt, abból vettem magamnak könyvet (NEm egyetemhez szükséges könyvet, hanem szórakoztatót).
Mindezt úgy, hogy, a pénzt nagyon okosan be kellett osztani.
Épp emiatt nem tudom megérteni, amikor nálunk sokkal jobb anyagi helyzetben lévő családok gyerekei otthagyják az egyetemet, mert " nem tudják fizetni a költségeket".
Nyilván meg kell dolgozni mindenért és nem lehet léha, nagylábon élő egyetemiostaként tengődni, de megoldható.
Szóval: Igen, engem támogattak, anyagi helyzetük ellenére/mellette is. De soha nem kellett diákmelóznom, mert nekem akkor és ott a tanulás volt a dolgom. ( ettől függetlenül, mint írtam, a vállalkozásban besegítettem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!