Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elvárhatja a szülő, hogy...

Elvárhatja a szülő, hogy helyben tanuljak tovább?

Figyelt kérdés
Jövőre fogok érettségizni. Szüleim elváltak. Anya (vele élek) nem szól bele, de apám a hétvégén közölte, hogy úgy menjek továbbtanulni, hogy ő nem fizet nekem kollégiumot vagy albérletet másik városban. Marad az itteni főiskola, ami viszont nagyon gyenge, és nincsenek is azok a szakok, amikre jelentkeznék. Anya szerint ne foglalkozzak vele, és persze nem is fogok, ha kell elmegyek dolgozni vagy felveszem a diákhitelt, de akkor is fel vagyok háborodva. Hogy mondhat ilyet egy apa?
2015. jún. 23. 09:02
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
68%
úgy,, hogy nincs rá pénze. Ott kezdődik az érettség, hogy ezt felfogod és nem háborogsz.
2015. jún. 23. 09:05
 2/17 anonim ***** válasza:
72%

1-es és te honnan tudod hogy az apukájának mennyi pénze van?

képzeld el én pestre akartam volna menni tanulni és apukám ki tudott volna fizetni mindent(albérlet, suli, kaja, bérletek) mégis azt mondta hogy ne menjek és nem mentem mert az ittenit se végeztem el mert utáltam

2015. jún. 23. 09:08
 3/17 anonim ***** válasza:
52%

Miféle elvárás ez??

Ha nincs pénz, nincs pénz.

Fel se merült bennem, hogy ne helyben tanuljak tovább, amikor tudtam, hogy a szüleim abban az esetben SEMMIVEL, még a lakhatással se tudnak támogatni. Így is végig kellett dolgoznom az egyetem mellett, hogy legyen pénz rá (államin).

Ugyanakkor ha anyukád támogat, apukád támogatására pedig nem szorulsz rá (18 fölött rokontartás címén kapod a pénzt, azt pedig a kapcsolat megromlására tekintettel is meg lehet szüntetni), akkor oda mégy, ahova akarsz!

2015. jún. 23. 09:09
 4/17 A kérdező kommentje:
Nem "nincs pénz", hanem "ő nem fogja kifizetni". De nem is kértem tőle. Szerintem nem döntheti el a jövőmet. Azt igen, hogy nem ad rá egy forintot se, de azt nem, hogy olyan szakra menjek, ami nem érdekel.
2015. jún. 23. 09:13
 5/17 anonim ***** válasza:
91%

kérdező ne is engedd hogy ebbe beleszóljanak!

nekem a szüleim mondták hogy de igenis egyetemre kell mennem és elcsesztem másfél évet az életemből feleslegesen.. amúgy fodrász szerettem volna lenni vagyis még mindig az szeretnék lenni!

az a szerencsém hogy most az egyik családi vállalkozásban dolgozom.

2015. jún. 23. 09:18
 6/17 anonim ***** válasza:
74%
Hát én ebből nem látom, hogy megtiltotta volna, hogy elmenj máshova. Csak figyelmeztetett, hogy ne kalkulálj azzal, hogy majd ő fizeti az extrákat.
2015. jún. 23. 09:25
 7/17 anonim ***** válasza:
65%

"Szerintem nem döntheti el a jövőmet."

Mit pörögsz?

Nem is döntött, nem is tiltott, csak nem fizeti.

Bolhából elefántot...

2015. jún. 23. 09:30
 8/17 anonim ***** válasza:
51%

Főiskolára én alapból nem mennék, főleg ha nincsenek olyan szakok ami téged érdekelne.Menj el egy olyan városba ahol van olyan ami érdekel.Kollégium nem annyira drága mint az albérlet.Meg nem mindegy melyik városról van szó Budapesten nézz szét mennyibe kerülnek az albérletek a szezonban.És emellé még egyél vegyél bérletet stb..Míg egy kisebb városban azért olcsóbb az élet.

Szóval én a kolit ajánlom.Idén és jövő nyáron is dolgozz, legyen egy kis pénzed az egyetem kezdésre, mert már rögtön az első félévben dolgozni necces lenne.Utána persze lehet szaktól függően, ha másnem hétvégéken.

Megéri az az 5 év áldozatokkal, minthogy elvégezz valami olyat a városodban ami nem érdekel és nincs rá kereslet..Utána 40 évig dolgoznod kell szóval ahhoz képest ez az 5 év elhanyagolható..Jól dönts.

Ha jó a szak és lesz vele munkád akkor még a diákhitelt is megéri felvenni ha nincs más mód.De ha államira vesznek fel és jól tanulsz akkor az ösztöndíjakból is kijöhetsz ha szerencséd van!

Meg lehet oldani, más is végigcsinálta már szülői támogatás nélkül

2015. jún. 23. 09:38
 9/17 A kérdező kommentje:
Kifejezetten jól tanulok. Szegedre szeretnék menni.
2015. jún. 23. 09:40
 10/17 anonim ***** válasza:
49%

Nem várhatja el, ellenben közölheti, hogy mehetsz másik városba továbbtanulni, de azt már nem fogja finanszírozni. És ehhez joga van, ellenben neked nincs jogod ezen háborogni. Azért nem olcsó mulatság a továbbtanulás.

Bárcsak nekem is ellenezték volna, te jó ég, biztos, hogy sokkal jobban jártam volna, ha egyáltalán nem tanulok tovább, és valami piacképes, normális szakmát tanulok meg középiskolában. Ehhez képest továbbtanultam diákhitelből (csak 4 félévre vettem fel) helyben, de elpocsékoltam 4 évet, egy csomó pénzt, és nem is tudtam elhelyezkedni a szakmámban. Amivel most is dolgozom, középiskolában tanultam... Ha újrakezdhetném, villanyszerelő lennék, vagy bútorasztalos, vagy esztergályos nő létemre! :)

De már ez a hajó elúszott... A gyerekemet viszont tuti, hogy arra fogom ösztökélni, hogy ilyesmit tanuljon középiskolában, aztán majd ha dolgozik már, akármelyik szakmával tud továbbtanulni is.

2015. jún. 23. 09:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!