Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tanuljak így tovább a...

Hogyan tanuljak így tovább a szóbeli érettségire? (hosszú)

Figyelt kérdés

Múlt hét szombatra összesen már csak 22 tétel volt, amit jövőhét hétfőig kell megtanulnom. Anya és apa elváltak én apánál lakom. Jeleztem apának, hogy jó lenne, ha most egy hétig besegítene a házimunkába nekem, hogy amíg pihenek 4 tétel között ne ezzel kelljen foglalkoznom.

Ma reggel rámutatott egy foltra a szobájában, hogy fel kell mosnom, mert nem igaz, hogy nem látom, hogy milyen mocsokban élünk már 3 hónapja...

Nálam a házimunka: minden héten szerdán és vasárnap

- porszívózás, felmosás, a csapok vízkőe ltávolítása, zuhanykabin átmosása, wc pucolása, ablakok, tükrök lemosása. Minden nap: mosogatás, mosás bekészítése, teregetés.

Igen, kihagytam a szerdai takarítást, mert megkértem, hogy segítsen nekem, mert fontos, hogy milyen szóbelim lesz.

Amióta mondtam neki reggel, hogy oké, takarítok, ha lesz rá ma időm, erre elkezdett csapkodni meg ordítozni, hogy akkor majd ő fogja megcsinálni, ha nekem annyi "dolgom" van és engem meg ne érdekeljen, hogy ő dolgozni akar.

Nem szól hozzám, ide hallom ahogy csapkod és idegesen kerülget, ha kimerészkedek a szobámból.

Idegroncs vagyok miatta. Egyszerűen nem tudok így tanulni, pedig még kéne 6 tétel... Hogyan ne figyeljek rá és koncentráljak? :(

Ideges vagyok, szomorú és úgy érzem em támogat eléggé, amikor fontos napra készülök.

2015. jún. 20. 08:11
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
9%
nem napi egy óra miatt nem tanulsz...
2015. jún. 20. 08:13
 2/32 A kérdező kommentje:
Nem mondtam, hogy nem tanulok...
2015. jún. 20. 08:15
 3/32 anonim ***** válasza:
49%
6 tétel az már semmi. szívj egy kis friss levegőt sétálj egyet, vagy hallgass nyugtató zenét aztán csapj a lovak közé.
2015. jún. 20. 08:23
 4/32 anonim ***** válasza:
38%

Szerintem abszolút nem vagy elkésve.

Én tanulás közben tripla annyi házimunkát csináltam mindig, mint amúgy, mert nem bírtam egész nap ülni...

Egy kis felmosás belefér, ne aggódj.

2015. jún. 20. 08:54
 5/32 anonim ***** válasza:
15%

Rinya, rinya, rinya. Mások két gyerek, férj és komplett háztartás mellett végeznek el főiskolákat, egyetemeket. Nyilván nem esik jól, hogy apukád nem támogat és nem teremti meg a légkört, amiben rendesen készülhetnél, de mondok valamit: a körülmények szinte soha nem lesznek ideálisak arra, amit épp csinálsz. Magadnak kell kidolgoznod azt a módszert, amivel elszigeteled magad érzelmileg és pszichésen az ilyen zavaró tényezőktől.

6 tétel nem olyan sok, pihenj egyet, csináld meg akár a takarítást (a fizikai munka jó pihenő az agynak), és utána ülj neki.

2015. jún. 20. 09:17
 6/32 anonim ***** válasza:
13%

Akinek fontos, milyen szóbelije lesz, az nem most akar megtanulni 22 tételt, az rég megtanulta...

El vagy úszva, és könnyebb másra fogni. Ennyire egyszerű.

NApi egy órán nem múlik a szóbelid, szóval erősen túlzol.

2015. jún. 20. 09:31
 7/32 anonim ***** válasza:
11%
Na most nem rosszból, de 6 tételt 3 óra alatt meg lehet tanulni. Ha egyetemre szeretnél menni, az azt jelenti, hogy fél év múlva egy nap alatt kell 22 tételt megtanulnod, nem hetek alatt. És fél év alatt nem fog annyit edződni az agyad, hogy most 6 tételhez kelljenek napok, fél év múlva meg már csak órák. Ez ne haragudj, de hiszti és kifogás. Szóbeli vizsgára így kell tanulni: mindent, MINDENT kikapcsolsz (telefont, zenét, akármit), egyszer elolvasod értve, hangosan, aztán el is kezded visszamondani, szintén hangosan. Ha segít, járkálj fel alá a szobában, vagy tégy úgy, mintha magyaráznád valakinek. Ha olyan a téma, amihez lehet ábrát, rajzot készíteni, akkor ragassz papírt egy szekrényedre, falra és azon demonstráld, mintha táblán magyaráznád a közönségnek. Pillanatok alatt bemegy az agyadba, ezen kívül még egyszer, max kétszer kell majd napokkal később átismételni, nagyjából 5 perc alatt. Ha ezzel a módszerrel tanulsz, de a 6 tételhez neked mégis napok kellenek, akkor nagyon komoly gondjaid vannak a felfogó képességeiddel, viszont akkor természetesen nem fogsz egyetemre menni.
2015. jún. 20. 09:31
 8/32 anonim ***** válasza:
94%

ezt nem nevezném rinyának...

nyilván azok a családanyák (ahogy az én anyukám is) azért már átéltek pár dolgot az életben, a kérdezőnek viszont ezt egy új élethelyzet, amivel még nem tud mit kezdeni

6 tétel már nem sok, röhögve megtanulod hétfőig, ha pedig apukád továbbra is játssza a sértődött királykisasszonyt, akkor kérdezd meg tőle, hogy ő mégis hogy érettségizett le?

2015. jún. 20. 09:33
 9/32 A kérdező kommentje:

Összesen 163 db tételem volt. Ahhoz képest szerintem elég jól haladtam, hogy a fél osztályomnak nemhogy 6 db nincs kidolgozva, hanem 0.

Tanulási tippeket nem kértem, szerintem az enyém elég hatékony. 6 tétel már tényleg nem sok.

Igen, hisztiztem, mert nem az esik rosszul, hogy most nem takarít vagy segít nekem a házimunkában, hanem soha. Cipővel jár be a házba széthagy mindent behoz a lakásba poros, koszos dolgokat, csepegtet szét mindent.

Így felvázolva tényleg hisztinek tűnik, de nem ez az egyetlen alkalom, hogy kiborít.

Anyukám elköltözött és mondta, hogy sok dolgom lesz vele, de megváltoztatni nem fogom tudni, ha neki sem sikerült 32 év alatt.

Amúgy ezt kedves válaszolók tényleg nem tudom, hogy honnan szeditek, hogy nem tanultam meg el vagyok vele úszva.... Erről tényleg nincsen szó.

Az meg, hogy egyetemen hogyan fogok boldogulni a tanulnivalóval, azt majd kitapasztalom. Az én feladatom most az érettségire való készülés és nem az, hogy azon görcsöljek, hogy "jaj istenem omg mi lesz majd velem egy nap alatt 22 tétellel" Nyilván menni fog ó, ha abban a közegben leszek, de most még nem vagyok benne.

2015. jún. 20. 09:51
 10/32 anonim ***** válasza:
94%
Menj el otthonról: parkba, internetkávézóba. Apukád valami más miatt ideges, és téged ér el. Kötelessége lenne támogatni, szomorú, hogy nem teszi. A lakásnak meg semmi baja nem lesz, ha egyszer nem lesz takarítva.
2015. jún. 20. 10:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!