Sztetek én hová valósi lehetek?
A szüleimmel élek egy messzi-messzi tanyán immáron már 20 éve. Ezen a messzi-messzi tanyán eléggé hiányzik mindenféle infrastruktúrális dolog...
Tömegközlekedés elfogadható távolságon belül nem megoldott, hétköznapokon 3x kijön egy busz ami elvisz egy távoli faluba és csókolom... mivel középiskola, kórház meg egyebek csak egy városban vannak azért ha valaki ilyen helyekre akar járni annak még bizony át is kellene szállnia. Továbbá péntek délután 5 óra és hétfő reggel 7 óra között egyetlen egy buszjárat sem közlekedik. A legközelebbi használható buszjárat 10 km-re található, középiskolában mindennap oda-vissza 20 km-t bicajoztam mindenféle időjárásnak kitéve, hogy beérjek becsöngetésre és ne kelljen haza felé fél napot várnom egy nyomi buszra. Kollégiumi lehetőségem nem volt, mert a szüleim betegek, egyedül jó formán enni sem tudnak.
Tovább folytatva internet szolgáltatás, víz, gáz, fűtés szintén nincs. Gázt kihordom PB palackban, ezzel nincs gond, fűteni fával szoktam, ez se probléma, de az internettel, vízzel meg vannak a gondok, ezt most nem részletezem.
Mindezt megfejelték még azzal, hogy egy 20 km-re lévő településhez tartozunk amivel az egyetlen kapcsolat az a fentebb említett buszjárat. Egyéb eseteket tekintve, ha kinézek az ablakon másik 2 település látható szabad szemmel ebből az egyik egy megyeszékhely. De én mégis egy olyan településhez tartozom amivel se infrastruktúrális, se földrajzi kapcsolat nincsen. Ezért én nem is ismerem el azt, hogy én azt mondjam, hogy én bizony ... lakos vagyok.
Mindig úgy szoktam magam emlegetni, hogy én ahhoz a faluhoz lakom közel ahova amúgy bejárok bevásárolni, autót javíttatni, ahol buszra szállok, stb.
Autóval szerencsére rendelkezem és fut is erre egy autópálya amire ha felhajtok 3 lehetőségem is van eljutni egy megyeszékhelyre illetve ellentétes irányba a már említett közeli faluba, egyéb utakon meg még másik 2 város is található közelebb mint az a falu ahova tartozom.
Ennek ellenére apámmal állandóan azon vitatkozunk hogy én rosszul látom a dolgokat, szerinte én az ,,olaj mágnás településen" lakom. Elég sok olaj található a kérdéses település alatt amúgy.
De gondoljon már mindenki bele aki ezt olvassa, hogy milyen az, hogy ha valaki 20 km-re lakik a területileg illetékes önkormányzatától...
Sztetek kinek lehet itt igaza? A gyereknek aki szenved az miatt, mert valaki kitalált valami hülyeséget arra, hogy mi legyen a lakcímkártyába írva vagy annak van igaza aki több évtizedig a gatyáját ráköltötte, hogy arra a településre járt be mindenért (orvos, bolt, stb.) ami a legnehezebben megközelíthető? Miért nincs jogom eldönteni, hogy én hogy éljem az életem? Ebben az országban miért nem lehet jobb irányba terelni a dolgokat, miért mindig a hülyeség győz? Vagy tényleg én látnám rosszul a dolgokat?
Mi a kérdés?
És mi köze a kormánynak ahhoz, hogy a szüleid egy kis faluban telepedtek le?
Ha jól értem, pl. orvoshoz is a távolabb lévő településhez tartoztok, mivel közigazgatásilag ahhoz tartozik a tanyátok.
Boltba attól viszont még nyugodtan járhatsz a közelebbi településre, nem? Illetve elvileg orvoshoz is be tudtok a legközelebbi helyre jelentkezni, én sem a lakóhelyem szerint választottam háziorvost.
Sok értelmét nem látom annak, minek vitatkoztok ezen apukáddal, ráadásul állandóan, mert sem a közigazgatás beosztását, sem a tanya földrajzi elhelyezkedését nem fogjátok tudni megváltoztatni vele. Ha neki az a heppje, hogy ő az olajmágnás település polgára, akkor legyen boldog vele, ettől függetlenül te meg intézd mindig úgy a dolgokat, ahogy a leggyorsabb és a legpraktikusabb.
Azon még nem gondolkodtatok, hogy esetleg eladnátok a tanyát és beköltöznétek valamelyik faluba?
Mégis csak könnyebb lenne egy kicsit...
1.! Az a kèrdès, hogy èn attól, hogy naponta 3x kijön egy busz ami mèg vèletlenül sem igazodik az óra vagy munkarendemhez nem fogom egy bizonyos települèsről valónak vallani magam, de apám szerint èn ez miatt hülye vagyok ès a kèrdès az, hogy kinek lehet igaza... a másik meg, hogy ez nem kormány döntès, ősidők óta így vannak erre felè a külterületek kiosztva, már akkor is így volt mikor mèg a területileg illetèkes falu csak egy elszórt halászfalu volt az olajcèg betelepülèse előtt.
Többiek!
Már albèrletet nèztünk, de a szüleim idősek, 40 ève itt èlnek, nem lehet már őket innen kirobbantani. A bevásárlásokat, autó szervízt másik települèsen intèzem, rendszerint abban amelyik a legközelebb van. A legközelebbi faluba nyáron biciklivel is betudok járni, kisebb bevásárlások így vannak megoldva. Viszont ahogy egyikőtök írta házi orvos a területileg illetèkes faluban van, èn egy ideje szeretnèm elèrni azt, hogy átkèrjük magunkat abba a faluba ahova kerèkpárral is el lehet jutni, de apa nem engedi, mert ugye szerinte mi a ,,másikban èlünk". Beleegyezès híján pedig nem tehetek semmit, de az se állapot, hogy ha betegek vagyunk nem jutunk el az orvoshoz...
A másik ami mèg oda tartozik az a posta ami akkor jelent nehèzsèget, ha ajánlott küldemèny èrkezik, mert az èrtesítövel nem a szomszèd utcába hanem 20 km-re lèvő faluba kell elmenni ami munka mellett egy másik irányban lèvő városban nehèzkes. De ez a kisrbbik baj, erre már több ötlet született ami rèszben már kivitelezèsre is került.
NEm írod, hoyg mennyi idös vagy, de feltételezhetöen nagykorú.
" Miért nincs jogom eldönteni, hogy én hogy éljem az életem?"
A megoldás egyszerüen annyi, hogy fogod magad és arra a településre költözöl, ami neked tetszik - és az egész monvacsinált probléma meg van oldva.
Az meg, hogy melyik tanya közigazgatásilag hová tartozik, általában régebbre vezethetö vissza, amikor ahová sorolva vagytok, az volt a közlei falu/város, a többé meg még ugyanolyan tanya volt, mint a tietek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!