Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam meg a szüleimnek,...

Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy mégse akarok abba az iskolába menni, ahova jelenkeztem?

Figyelt kérdés
Érettségi után elvégeztem 1 OKJ-t, ami nem ér semmit. Fél évig munkanélküli voltam, most közmunkás vagyok. Februárban jelentkeztem főiskolára, mert változtatni akarok a helyzeten. De most rájöttem, hogy mégse érdekel az a szak, tudom, hogy végigszenvedném az egészet. Nem gondoltam át rendesen, az a gond, hogy csak ezt az 1 szakot jelöltem meg. Ez miatt letettem egy nyelvvizsgát is, ami tanárral, vizsgával, könyvekkel együtt 75-80e Ft. volt. +10e a jelentkezés, de azt én fizettem. És most mégse szeretnék oda menni. Anyámnak elkezdtem pedzegetni a dolgot, hogy már nem is vagyok annyira lelkes stb. Erre teljesen kiakadt, ha már jelentkeztem, akkor igenis oda fogok járni és kész. De nem tudok semmit mondani ellene, mert ezzel az OKJ-vel az életben nem fogok munkát kapni, érettségivel nem kellek sehova. Ismerősim nincsenek, akik intéznének vmit. Otthon meg nem lébecolhatok, minél előbb el szeretnék költözni.

2015. máj. 30. 10:59
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Ha jó vagy nyelvekből és szereted is tanulni, talán szakfordító vagy tolmács irányba is érdemes lenne elmenni. Ne középfokú nyelvvizsgát gyűjtögess (az is jó, de sok embernek van), hanem egyet válassz ki, feküdj rá, specializálódj. Nem biztos, hogy az angol a nyerő!

Ami még érdekes lehet, azok az uniós, adminisztratív állások, nem tudom, milyen végzettség(ek) kellenek hozzá.

2015. máj. 30. 15:29
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

ha már a 3. nyelvből készülsz nyelvvizsgára, érdekel a turizmus, akkor miért nem azt viszed tovább? én a helyedben ezt a három nyelvet minél magasabbra fejleszteném és még elvégeznék valami turizmusos szakot, mellette lenne diákod is, diákmunkát évközben tudnál vállalni.

és lehet, hogy nehéz vele elhelyezkedni, de ha 3 nyelvet beszélsz, akkor mindenképpen előnnyel indulsz.

vagy nem is muszáj a turizmusban tovább menni, tolmács vagy ilyesmi nem érdekelne? mert egy sima angollal persze nem sokat ér az ember, de ha több nyelven beszélsz az előny.

én nem iratkoznék be erre a dietetikus dologra, hogyha nem érdekel és a természettudományokat se szeretted annyira.

hiba volt 1 szakot beírnod, főleg hogy még kettőt beírhattál volna ingyen(mert a 9ezres díjba benne volt a 3 szak, ha csak egyet írtál be az a te bajod)

azt viszont fel nem foghatom, hogy miért nem olvastál valamit a szakról és az elhelyezkedésről, mielőtt beírtad? én egyből az álláshirdetésekkel kezdtem és a statisztikával. találtam olyan szakot ami tetszett ugyan,de megnéztem,hogy évente 2x annyian végeznek az országban, mint ahány új állás van. szóval a végzettek fele nem talál állást a szakmájában.. na erre viszont kár elpazarolni 5 évet, ha nagy a bizonytalanság. főleg, hogy ha téged nem is igazán érdekel amit beírtál.

a szüleiden kár aggódni,felnőtt ember vagy, hiába vagy 20on x éves, hogyha még mindig kb 40 évig dolgozni fogsz. szóval jól válassz,mert gondolom nem akarsz közmunkás maradni örökre.

arra figyelj, hogy jövőre már 300 lesz a minimum ponthatár, szóval pluszpontok nélkül van ennyid? ha nem, akkor érdemes újraérettségizned októberben.

és akkor jövő februárban olyan helyre add be, ami biztos hogy érdekel és van esély az elhelyezkedésre, vagy előny a nyelvtudás stb.. és jól teszed ha fejleszted, ha már lenne 2 felsőfok meg 1 közép, akkor nem hiszem, hogy ne találnál azzal valami munkát ami nem közmunka... még ha valami béna telefonos diszpécser vagy éttermi kiszolgáló.. bármi jobb lenne ennél.

2015. máj. 31. 12:00
 23/29 anonim ***** válasza:

azzal meg nem értek egyet, hogy a tolmácshoz kell a mesterképzés.

a testvérem japánul beszél felsőfokon és angolul szintén. itt helyben van munkája, nem érdekelt senkit, hogy nem járt egyetemre, mivel a nyelvtudása ott van.

persze, erre nem lehet alapozni, de csak mondom, hogy nem biztos hogy kell a mesterdiploma hozzá.

de megint mondom, hogy angol-német annyira nem keresett már, de feltételezem, hogy a 3. nyelv amit tanulsz az valami egzotikusabb, lehet azzal el tudnál helyezkedni

2015. máj. 31. 12:03
 24/29 anonim ***** válasza:
és a válaszaidból süt, hogy mennyire lúzernek gondolod magad. pedig nem kéne, majd összejön valami, de előbb érdeklődj körbe, ne végezz el feleslegesen egy másik OKJ-t, vagy szakot
2015. máj. 31. 12:04
 25/29 A kérdező kommentje:
Köszi. Nagyon hasznos volt a válaszod. Már nézegettem az egyetemi turizmos szakot, de nagyon magas a ponthatár. Plusz pontok nélkül is megvan a 300. Úgy tudom, hogy az emelt érettségi beleszámít. Más plusz pont csak a nyelvvizsga. Az igaz, hogy már egyre kisebb az önbizalmam, sose verte az eget, de amióta munkanélküli vagyok, egyre rosszabb, az ismerősök is állandóan a munkáról kérdezgetnek, apám is néha beszólogat, anyukám megértő. Már mondtam, hogy hazaadok pénzt, de nem fogadják el. Örökségből van egy kisebb-nagyobb összegem. Nem akarok a nyakukon élősködni, mert itt páran azt írták. Segítek, amiben tudok.
2015. máj. 31. 18:58
 26/29 A kérdező kommentje:
A 3. nyelv, amit tanulok, az olasz. Én is arra gondoltam, hogy felsőfokúzni kéne németből és angolból, olasz közép és ha belefér, bevállanék egy 4. nyelvet is, mert a nyelvtanulás jól megy. Az lehetne valami extra különleges.
2015. máj. 31. 19:01
 27/29 anonim ***** válasza:

Egyetertek az utolso valaszoloval. Magyarorszagon nagyon nagyon nagyon keves ember beszel jol nyelveket! Rengeteg nagyon jo mernok ismerosom van (en ebben a korben mozgom), akik azert nem kapnak top allasokat, mert bar szakmailag kivaloak, az angoljuk/nemetjuk pocsek.

Egy jo baratnom felsofok szinten beszel japanul, rogton kapott allast multinal pedig a vegzetsege annyira nem is passzol oda.

A jo nyelvtudas itthon az egyik legnagyobb kincs! Ha te ebben eros vagy, fekudj ra 10x-esen. Felesleges egy gagyi szakmaba kezdeni ha kozben a sajat kepessegeid is kozepszeruek belole, sose leszel kimagaslo akkor. De ha brillirozol a nyelvekben, egyebkent is mar van egy turisztika OKJ-d, siman mar most is elkezdhetnel allasok utan nezelodni, pl kezdve egy hostel recepciosakent vagy idegenvezetokent (ezzel is gyakorolva a nyelvet). Vagy ha beirod a monster.hu-ra hogy "olasz", akkor kapasbol talalsz jopar felsofoku vegzettseget nem igenylo munkat is. Ha egy ev alatt eljutsz egy angol es nemet felsofokig meg mondjuk egy olasz kozepfokig, akkor utana mar nem aggodnek tulzottan az elhelyezkedesi eselyeid miatt! (kozben meg jelentkezhetsz mondjuk egy turisztika foiskolara)

2015. jún. 5. 15:28
 28/29 anonim ***** válasza:

[link]

Lam itt egy allas 1 perc kereses utan, ilyenekbol Dunat lehetne rekeszteni, es csak jobb mint a kozmunka

2015. jún. 5. 15:32
 29/29 anonim ***** válasza:
Szia, tényleg a nyelvekre kellene ráfeküdni. A multicégeknél az számít, a szakmai részt majd betaníitják. Egyik ismerősöm telefonos ügyfélszolgálatos egy multinál és bár az álláshírdetésükben felsőfokú végzettséget kérnek, már több olyan embert is felvettek, akiknek nincs diplomájuk, de perfektül beszélik a nyelvet.
2015. jún. 24. 20:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!