Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak, ha ebbe belefár...

Mit csináljak, ha ebbe belefáradtam? Miért nem lehet elfogadni azt, hogy abba szeretném hagyni a hajtást?

Figyelt kérdés

Most lettem 17 éves. Úgy érzem, hogy belefáradtam ebbe. Mindig próbáltam mindenkinek megfelelni, nem szégyent hozni a családomra, ott lenni a barátnőimnek, ha szükségük van rám.

Kiskorom óta táncolok és teniszezek, versenyszerűen (külföldi versenyekre is kijutok).

Több nyelven beszélek, nyelvvizsgáim vannak.

Múlt héten érettségiztem emelt szinten (már van egy ötös emelt érettségim angolból).

Az iskolában a legjobb tanulók között vagyok, hármasnál rosszabb jegyem sosem volt (az sem sokszor).

Hobbiszakács vagyok, de szeretek fotózni és vásárolni is, ez a három dolog köt le a legjobban, plusz könyv- és sorozatfüggő vagyok. Mindenki azt hiszi, hogy kiegyensúlyozott vagyok, de ez nem így van...

A családommal kívülről semmi gond nincs, jól kereső apa, boldog feleség, gyerek. De itthon folyamatos az üvöltözés, a tányérok, poharak hajigálása, a megcsalás. Senkit nem merek hozzánk hívni, mert félek, hogy akkor is balhé lenne.

Az egyik mamám alkoholista, a másik szimplán gonosz.

Úgy érzem, belefáradtam ebbe az egészbe. Egyszer úgy szeretnék felkelni, hogy nem időre kell ébrednem, nincs megszabva, meddig fürödhetek késés nélkül, vagy nem kell semmilyen különórára, próbára sietnem.

Nem azt mondom, hogy az a jó, ha valakinek még érettségi előtt, végzősként sincs semmije... De igenis jó buli volt ma reggel 7-kor hazaérnem, egy hétvégére elfeledkezni mindenről. Jegyekről, versenyekről, fellépésekről, tételekről, balhékról...

17 éves vagyok és most csókolóztam először. Egy hétvégét nem voltam itthon, mégis úgy érzem, hogy annyi minden történt velem, ami más életében fokozatosan jön el.

Jött egy nagy önbizalom-löket és elmondtam anyának, hogy szeretnék lefaragni az elfoglaltságaimból, kicsit lazítani.

De természetesen erről hallani sem akar, közölte, hogy "nem". Meg hogy úgy látja, hiba volt elengednie napokra, ha ilyenekkel állok elő...

De könyörgöm, ő semmi értelmeset nem csinál, soha nem is csinált. Én meg csak annyit szeretnék, hogy egy kicsit élek, mint más korombeli.

Nem azt mondtam, hogy nem megyek egyetemre. Csak szeretném, ha 20 év múlva visszagondolok a gimis éveimre, akkor a jó hangulat fog eszembe jutni és nem a sírógörcs és az egyedüllét.

2015. máj. 17. 17:35
 1/9 anonim ***** válasza:
0%

Akkor ezek most neked hobbik vagy szülői előírás?

Ilyenről amúgy nem hallottam még filmen kívül, hogy valakit a hobbikra rákényszerítenek.

2015. máj. 17. 17:41
 2/9 A kérdező kommentje:

Attól, mert még nem hallottál ilyenről, létezik. Lásd az én esetemet.

Ez megfelelni vágyás, vagy nem tudom. Eleinte még szerettem a táncot, a sminkelést, készülődést. De most már ez is inkább nyűg nekem.

2015. máj. 17. 17:48
 3/9 anonim válasza:
Megértelek, én is hasonló voltam. Most 28 éves vagyok, és nagyon nyugis életem van. Már 17 éves vagy, egy év múlva nagykorú. Ilyenkor már érzi az ember, hogy mi az amit szeret csinálni és mi az amit nem, legalábbis én így voltam. Szerintem próbálj meg elbeszélgetni anyukáddal, mondd el neki mit érzel. Még talán segíthet is kitalálni, hogy hogyan alakítsd az életedet, elvégre sokat fog most változni minden, hogy befejezted a gimit. Én azt tudom neked tanácsolni, hogy hallgass arra amit érzel. Sok szerencsét mindenhez!
2015. máj. 17. 17:59
 4/9 anonim ***** válasza:
Határozottnak kell lenned, ha sok amit csinálsz, valamikről mondj le, még ha anyád nem engedi. Azt mondjuk nem értem hétvégén miért nem érsz rá pihenni, kikapcsolódni, de ha programok miatt, akkor le kell mondani valamiről.
2015. máj. 17. 17:59
 5/9 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy nem is az elfoglaltságokkal van bajod, hanem a családi légkörrel.
2015. máj. 17. 18:53
 6/9 anonim ***** válasza:

Nekem általános iskolában volt ilyen különóra, egyszerűen nem mentem el, a szüleim meg nem szeretnek ráfizetni dolgokra, úgyhogy ez hatásos volt és abbahagyhattam (nekem az volt a problémám, hogy türelmetlen oktatóim voltak). Viszont nagyon sok másban ráismertem a leírásodban az én családomra is, nagyon hasonlók (néhány eltérést leszámítva).

Próbálj erős lenni és tegyél azért, amit akarsz, ne mások irányítsák a te életedet, hanem te.

2015. máj. 17. 19:03
 7/9 anonim ***** válasza:
# 4 - A túl stresszes otthoni légkör is lehet olyan fárasztó (sőt, fárasztóbb is), mint a sűrű elfoglaltságok.
2015. máj. 17. 19:04
 8/9 anonim ***** válasza:
elhiszem hogy nagy rajtad a nyomas ,de probald mas szemszogbol nezni.masra tojnak a szulei ,az se erdekli mil volt az iskolaban vele ,nem tud meg nem is akar maganorakat fizetni ,de engedi hogy minden hetvegen bulikba jarjon es 17 evesen mar volt 5-6 baratja ,de nem ert semmihez ,nincs hobbija es harmasokat visz haza a szakmunkaskepzobol mert a szuleinek mindegy ,egy fiatal meg ilyenkor nem igazan meri fel hogy igy milyen lehetosegei vannak az eletben.kulfoldi versenyek ,emelt erettsegi stb ,gondolj bele milyen korokben negfordulhatsz ,mekkora elonyokkel indulsz az eletnek.egyetem utan meg mar ugyis lazabbak lesznek ,nem tudnak annyira fogni...valassz egy olyan iskolat hogy mindenkepp alberletben kelljen laknod hofy kicsit leszakadj toluk.bulizni meg pasizni akkor is raersz.en orultem volna ha a szuleimet ennyire erdekli a jovom es hogy minel tobbre vigyem.jo tudom a csaladod nem tokeletes de ennek nemsoka vege ,onallosodhatsz.
2015. máj. 17. 19:51
 9/9 anonim ***** válasza:

Nagylany vagy mar. Gondold vegig mit szeretnel tovabb csinalni es mit nem, aztan mondd el a szuleidnek es pont.

Senki sem tud teged mar semmire sem kenyszeriteni. Amugy nem vagy egyedul, az ilyen versenyistalloban nevelt gyerekek 90%-a pont ugyanigy erez, csak korabban fellazadnak.

2015. máj. 18. 08:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!