Szülők ti mi alapján döntöttetek arról hogy a gyereketek milyen gimnáziumba vagy általános iskolába menjen?

Visszagondolva arra, hogy 24 évesen mit tudtam a középiskolákról, jobb, ha igenis a szülő is benne van a döntésben...
Melyik 14 éves tudja, milyen lehetőségei vannak, ha szakmát tanul, ha kéttannyelvű gimnáziumba megy, hogy érdekli egy szakma, de azt a város legócskább, semmit nem követelő és semmit meg nem tanító iskolájában oktatják?
Igen, figyelembe kell venni az érdeklődést, képességeket, de aki ezt a döntést teljes egészben a gyerekre bízza, az szerintem nem gondolta át ezt eléggé.

Szerintem sokkal eredményesebb, ha külön tanároz jár (én is így csinálom), mert iskolában szerintem nem lehet megtanulni normálisan. Eleve nincs 20 gyerek, aki ugyanolyan szinten van és így nagyon lassan haladunk, még a haladó szinten is és az emelt sem különb
Két felsőfokot csináltam gimnáziumban (és még csak nem is nyekes), és emelt érettségit nyelvből. Nyolcan voltunk a csoportban angolból és németből is, egy napot nem jártam magántanárhoz, nem is tudták volna miből fizetni a szüleim.

Kérdező (#11), pusztán azért, mert a #4-es válaszadó írt egy bicskanyitogató valótlanságot a #3-as válaszadónak, ezt muszáj volt rendbe rakni, nehogy valaki a valótlanságot jegyezze meg a tény helyett.
Egyébként nekem 14 évesen pont háborúm volt a szüleimmel a gimi-választásban... nagy harc volt, de én győztem... szerencsére:)

Nálam a szüleim általános sulinál az alábbiakat nézték:
-legyen közel a suli
-milyen tagozatok vannak (anno még volt nyelvtagozat, én 1.-től kezdve tanultam az angolt... ez volt az egyetlen hasonló suli a környéken)
-milyen a híre (pl. volt olyan ált. isk. a környéken, ahova elvből nem írattak volna be, érthető módon)
gimi:
-8osztályosba akartak küldeni, ezért úgy asszem 3ra szűkült le a választék a környéken (max. húsz perc alatt be lehessen érni kocsival vagy tömegközlekedéssel)
-jártam előkészítőre az adott gimibe, és akkor szimpatikusak voltak a tanárok (kár, hogy nem az ilyen aranyos és kedves tanárokból állt a többség a gimiben...)
-jó híre volt a giminek (jó, aztán belegondoltunk, hogy úgy könnyű versenyeket nyerni, ha előre kiválogatják a legjobb képességű gyerekeket...)

Nem tudom, nagyvárosban hogy működik, nálunk van 3 "sima" + 1 egyházi általános iskola. A 3 sima általános közül általában a közelsége alapján döntenek az emberek, nem nagyon szokták a messzebbibe íratni a gyereküket, kivéve ha az egyháziba viszik. Ha jól tudom, nem kötelező a legközelebbibe íratni, de kb ugyanaz a három. Az egyikben mondjuk sok az állami gondozott, akikkel néha vannak gondok... De azért az se lepra hely.
Középsuli van 5, ebből egy gimi, oda semmiképp nem akartam menni, egy szakmunkásképző, oda se akartam menni, meg 3 szakközépiskola, 1 erős és 2 gyengébb, ráadásul az erősben van olyan képzés, ami 5 éves, sima középsuli +1 év mikor kb csak angolóránk volt, meg informatikai szakirányuk is volt, így természetes volt hogy ezt választom, de ezt már inkább közösen döntöttük el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!