Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem értik meg, hogy...

Miért nem értik meg, hogy szégyellem a cigányságom?

Figyelt kérdés

Apa hallgatta a cigány zenét a kocsiban hangosan, (Mercedesbe, szóval még jobban szégyelltem, hogy ilyen kocsiban kell ilyen zenét bömböltetni!) én meg mondtam neki, ne cigánykodjon, vegye innen. Aztán magyaráztam neki, hogy a cigányok milyenek. Mi nem tartozunk közéjük, fehér bőrű vagyok! A beszédem is normális.

Aztán jött azzal, hogy ,,hiába nem vagyunk olyanok, mint a többi cigány, minket is egy kalap alá vesznek. Majd egyszer megérted...'' és elkezdtem sírni...

2015. márc. 17. 13:38
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
43%

Primitív dolog az előítéletesség.

Nem attól leszel jobb ember, hogy cigány vagy-e vagy sem.

Én azt mondom, legyél büszke arra, hogy cigány vagy!

Az meg, hogy ki milyen ember, nem a bőrszíntől függ.

A zenei ízlés meg egy másik dolog.

2015. márc. 17. 14:27
 12/22 A kérdező kommentje:
A rossz cigányok közé nem tartozunk!!
2015. márc. 17. 14:35
 13/22 A kérdező kommentje:

Andizsuzsi

Magasról le.sz.a.r.o.m, mit gondolsz. Azért ,,magyaráztam milyenek a cigányok'', legalábbis a többség, mert apám kérdezte mi a bajom velük. Ha ezt nem érted sajnállak.

2015. márc. 17. 14:37
 14/22 anonim ***** válasza:
21%

A cigány az, aki cigány-módra él!!

És teljesen mindegy, hogy magyar vagy roma! Magyarok között is vannak olyan emberek, családok, akik mocskosabban, lelkük mélyén aljasabbak, és életükre igénytelenebbek, mint akármelyik másik etnikum szülötte. Legyen az roma, vagy román, vagy éppen kínai, stb. stb.

Az számít, hogyan élsz, és mit sugárzol, mit adsz ki magadból mások felé, a környezetednek, a világnak!

Hidd el, hogy te is ugyanolyan értékes ember vagy, mint a másik mindaddig, amíg a jószándék, a szeretet, a megbecsülés van benned! Légy büszke magadra, légy elégedett magaddal! Ne engedd, hogy bárki is "lecigányozzon", persze te magad se hidd azt magadról, hogy cigány vagy!!!

2015. márc. 17. 14:41
 15/22 anonim ***** válasza:
Azért, mert a bőröd fehér, a származásod az, ami. Ha cigány, akkor az. Igen, sokan egy kalap alá vesznek mindenkit és egyáltalán nem érdekli őket, hogy valójában milyen ember is a másik...de nem mindenki ilyen! Sőt, szerintem egyre többen nem. Szóval élj normálisan, legyél normális és akkor a lőtéri kutyát nem fogja érdekelni, hogy milyen a származásod!
2015. márc. 17. 15:01
 16/22 Andizsuzsi ***** válasza:
48%

Kedves kérdező!

Azt sz@rsz le, amit akarsz, szíved joga. Feltettél egy kérdést, válaszoltam rá. Hogy ez neked nem tetszik, és nem ilyen válaszra vártál, nem az én hibám. A Merciben ülő apád tisztában van vele, hogy milyenek az "olyan" cigányok, gondolom a Mercire valót kemény, tisztességes munkával kereste. Ha majd te is leteszed ugyan ezt az asztalra, akkor megtapasztalod, hogy mitől vesznek egy kalap alá a többi cigánnyal. És mielőtt nekem esel, nem, nem vagyok elfogult, rasszista stb. Nagyon tisztelem azokat a cigányokat, akik ki tudnak törni egyrészt az előítéletekből, másrészt abból a közegből, amiben felnőttek. De nem attól lesz valaki más, hogy fehér a bőre és nem hallgat cigányzenét. (teszem hozzá nagyon kiváló cigány zenészek vannak, kár őket szégyellni, a magyar cigányzene pedig világhírű).

2015. márc. 17. 15:54
 17/22 anonim ***** válasza:
Addig, amíg nem lopasz meg, nem ordibálsz és nem hangoskodaz villamoson/buszon/barmilyen kozlekedesi eszkozon a cigany tarsaiddal obszcén szövegeket, nem bandazol az en utcamban, nem törôd fel az autómat/a lakasomat, stb, addig en leszarom, hogy cigany vagy, elottem nem kell szegyellned. Amúgy hozzá teszem, hogy tok mindegy, sotet-e a borod, fekete-e a hajad, a ciganyrol lerí, hogy cigány.
2015. márc. 17. 16:05
 18/22 anonim ***** válasza:
17 vagyok, jav: *lopsz
2015. márc. 17. 16:06
 19/22 anonim ***** válasza:

Ugyan ne nézzük már egymást h*lyének, az előítélet pont azért létező fogalom, mert létező jelenség, az ember tanulási folyamatának egyik velejárója. Ha megégeted magad, többé nem nyúlsz a tűzbe. Magyarországon az emberek nagy százalékának szereztek már kelletetlen perceket cigányok, és ha a kellemes élmények egyensúlyban lennének ezzel, akkor nem lenne általánosítás. Mint ahogyan magyarok között is sok rossz van, százalékban viszont mégsem annyi, hogy az ember eleve előítéletes legyen velük szemben.

Ha nem nézel ki cigánynak és nem beszélsz úgy, jó eséllyel te elkerülheted az előítéleteket, amit a többiek vívtak ki számotokra. Ehhez már csak annyi kell, hogy ne is élj úgy, ahogyan ők. Senki nem fogja megmondani rólad, hogy cigány vagy, ha te el nem mondod nekik, és utólag már amúgy sem változtatna a megítéléseden.

2015. márc. 17. 18:44
 20/22 anonim ***** válasza:
84%
A vér nem válik vízzé,pont.
2015. márc. 17. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!