Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Alkoholista az anyám, ilyen...

Alkoholista az anyám, ilyen esetben mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
18 éves vagyok, és van szintén egy 18 éves testvérem. Már évek óta, tulajdonképpen amióta megszülettünk, tűrjük ezt a rossz helyzetet. A nagymamán is velünk él, ő vezeti a háztartást, főz, most, stb. Szóval mindent ő csinál, az anyám meg néhanapján elmegy dolgozni apró pénzért, de azt is cigire illetve alkoholra költi. (jelenleg is épp be van rúgva) Volt egy pár hónapos kihagyás, mikor nem ivott, de mostanában újra előjött, és sajnos egyre gyakrabban előfordul. Öntudatlan állapotában összehugyozza magát, nekimegy mindennek, és ehhez hasonló "szerencsés" dolgok. Józanul sem hat rá, amit mondunk neki, de ittas állapotban duplán lepereg róla, és még ő sír... Emiatt nem tudnék kialakítani normális párkapcsolatot sem, mert ez a nő ez szégyen, nem merném bemutatni senkinek sem. Hiányt nem igazán szenvedünk semmiben sem, mert szinte megvan minden, ami kell. A tanulással sem volt gondunk soha az életben, gyakran kitüntetéssel zártuk az évet. De lelkileg nagyon megvisel, és mostanában azt veszem észre magamon, hogy ilyen esetekben már én is az alkoholhoz nyúlok. Ilyen esetben mit lehet tenni? :(

2015. márc. 12. 22:01
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

11es vagyok:

Még 1 dolgot megosztok veled, amiből a tanulságot kérlek, véresen komolyan vond le:

Az én alkoholista anyám 16 évesen menekült el az alkoholista nagyanyám mellől. Eldöntötte, hogy normális életet akar élni. 23 évesen szintén alkoholistává vált... Apámat is azzá tette, amivel gyakorlatilag meg is ölte őt. (Bár csak az én apám is elmenekült volna, ma már úgy gondolom, hogy azt se bánnám, ha velem nem tartaná a kapcsolatot, de legalább tudnám, hogy él...)

A tanulság, hogy nagyon vigyázz az itallal! Velem is előfordult, hogy ittam, mert úgy tényleg könnyebb volt. De csak nagyon ritkán szabad, sőt leginkább egyáltalán nem, nehogy te is azzá legyél, mint anyád! A testvéredre nagyon vigyázz, mert az én anyám nem vigyázott rá, így ő ott ragadt a szülői házban, élt 33 évet. Gondolhatod, mi vitte el... A flakonos bor! Mi, alkoholista szülők gyermekei, még a rossz példa ellenére is nagy veszélyben vagyunk. Nekem a nagynéném mesélte, hogy ez nálunk olyan, mint egy öröklődő betegség, mert egészen a dédszüleimtől ered ez a családi "hagyomány", pedig mindegyik generáció azt hitte, tanult a szülők hibájából. Legyünk mi -te, én, a hasonló heyzetben élők - példa arra, hogy ennek az átoknak véget lehet vetni!

2015. márc. 13. 08:24
 12/29 anonim ***** válasza:
Keress egy Addiktologiat a kornyeken, ha Pesten laksz. TÁMASZ gondozo, hivd fel, ott mindent megbeszelhetsz egy orvossal.... A 8 kerben van az biztos Koranyi Sandor u.
2015. márc. 13. 08:32
 13/29 anonim ***** válasza:
hát az ilyen tanácsok, hogy keressen fel egy orvost, vagy egy AA klubot, vagy mondja el neki, hogy ezzel tönkre teszi a saját és a gyerekei életét, semmit nem érnek :( Akik ezt írják, gondolom, közelről nem látak még valódi alkohilstát, nem éltek együtt ilyen emberel. Hiába keres fel orvost, szakembert az alkoholista hozzátartozója! Ezek maximum akkor válnak be, ha maga az alkoholista le akarja tenni az italt és ő maga megy el szakemberhez a problémájával. Ez azonban nagyon ritka! A megoldás a menekülés...
2015. márc. 13. 08:43
 14/29 anonim ***** válasza:

Az én anyám is alkesz. Hogy mit lehet tenni? Neki kéne tenni, de nyilvánvalóan nem fog, ha mégis, ahhoz nem kell a ti asszisztálásotok.

Én igyekeztem elhúzni otthonról, sikerült. A 18 éves húgom is, amint leérettségizett, elment otthonról, dolgozik.

2015. márc. 13. 08:55
 15/29 anonim ***** válasza:

14-es szerinted megoldas a menekules! Mert te valoszinu igy oldod meg a problemaidat. Azert egy alkoholista szulo nem egyszeru eset... es nem csak az anyja miatt kell orvoshoz menni, legfokepp sajat maga miatt, mert ezt a tanult viselkedest sajnos az alkoholista szulok gyerekei viszik tovabb! Pontosan ahogy a Kerdezo irta, mar most az Anyuka problema megoldo kepessegevel el, ha gondja van iszik 1-2 felest!

Ez annal osszetettebb, es szerintem neked fogalmad sincs arrol, hogy ezt hogy lehet kezelni! De beleugatsz, hulyen...

2015. márc. 13. 08:59
 16/29 anonim ***** válasza:
Én ugatok bele hülyén, aki egy alkoholista szülő mellett nőtt fel és PONTOSAN tudodm, hogy min megy keresztül a kérdező? hahaha :D vicces vagy, okoskodj csak, minden esetre érezd magad szerencsésnek, hogy ha neked nem kellett ezzel együtt élni!
2015. márc. 13. 09:04
 17/29 anonim ***** válasza:

Ha tenyleg bolcsebb, es okosabb szeretnel lenni ebben a temaban, akkor olvass, es tanulj!

Alkoholista szulok felnott gyermekei, tarsfuggoseg(kodependencia).

A google a baratod, mindent megtalalsz a neten.

2015. márc. 13. 09:34
 18/29 anonim ***** válasza:

Te pedig, ha olvasnál, akkor lennél okosabb, ugyanis nekem nem azzal van bajom, hogy a kérdező forduljon szakemberhez, hogy a problémát könnyebben feltudja dolgozni. Nekem azzal van bajom, ha valaki azt tanácsolja, hogy a szülőt győzzük meg arról, hogy Ő forduljon szakemberhez, vagy mi hurcibáljuk el hozzá.

1. az alkoholista az alkoholista, függ az alkoholtól, nem akarja és kevés kivétellel nem is tudja letenni. Ha mégis sikerül, ő akkor is alkoholista marad. Egész életében! Bármikor, ha egy kortyot is legurít, minden kezdődik előről.

2. amíg ő rá nem döbben, hogy mit tesz magával és ő maga el nem dönti, hogy leteszi az alkoholt, addig bárki, bármit csinálhat, bármennyire is könyöröghet neki, bármilyen kezelésre betuszkolhatja, az alkoholista nem fogja letenni az alkoholt.

3. az alkohilta helyett a családja nem küzdhet az alkohol ellen. Tehetetlenek, veszett fejsze nyele a küzdelem.

Tudom jól, hogy milyen lelki sérüléseket okoz egy ilyen ember mellett felnőni, azzal egyet is értek, hogy ha a kérdező szükségét érzi, akár kicsit is, akkor menjen szakemberhez.

2015. márc. 13. 09:48
 19/29 anonim ***** válasza:

Egyetértek a 11-es válaszolóval. Leírta a lényeget.

A megoldás a menekülés. Ki kell kerülni ebből a környezetből és utána elkezdeni feldolgozni az egészet, tényleg olvass sokat a témáról, hogy ne legyél a "hagyomány" áldozata.

2015. márc. 13. 10:01
 20/29 anonim ***** válasza:

73-as, nagyon könnyű ezekkel a dolgokkal jönni, mert kívülálló olyan jól tudja ám, mi hogy megy. :)

Az alkoholista csak saját elhatározásból tudna leszokni, amíg nem akar, állhat mögötte a világ legtámogatóbb családja, akkor sem fog menni.

Senki nem lehet olyan hülye, hogy egy tróger ember miatt feláldozza az életét.

Naiv vagy, ha azt hiszed, olyan egyszerű, ahogy leírják pár okos cikkben.

Tudod, mi a valóság? A dilidoki hülyébb, mint a kezeltje, alkesznek nyugtatót ír fel, mert akkor már duplán ki tudja ütni magát. Ilyenek az orvosok.

Anyámnak is sokat segített a pszichiátria. Azóta gyógyszerre iszik, amit az orvosa ír fel, ennyit "használt" az elvonó. :)

Mellette álltunk évekig, lóf*** változás, hát nem is fogom az életemet rááldozni. Épp elég, hogy elb***ta a kamasz és fiatal felnőttkorom első szakaszát. Mióta külön élek, boldog vagyok, és szerencsére már majdnem egy éve nem is láttam, nem is beszéltem vele, előtte is hónapokig semmi kontakt.

2015. márc. 13. 10:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!