Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Régen miért nem vagdosták...

Régen miért nem vagdosták magukat a gyerekek?

Figyelt kérdés

Egyik nagymamám kezén sem láttam nyomokat, pedig nem volt könnyű gyerekkoruk. Miért nem vagdosták magukat régen? Pedig a mai fiataloknak nem kell a háború borzalmaival megbirkózni, a családoknak is könnyebb dolgzk van, mint régen, a háztartási gépek nagyban megkönnyítik az életet...

Ezerszer könnyebb soruk van, mint régen, mire fel akkor ez a nagy szenvedés?

(+ a társaik: bulémia, anorexia, mit tudom én mi.)

2015. febr. 21. 10:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
84%

Az önpusztító magatartás az emberiséggel egyidős. Csak hogy egy nem túl régi példát mondjak:

Szőrcsuhás szerzetesek korbácsolták saját magukat.

Régen is volt ilyen vagdosás, csak nem derült ki annyi eset, és nem adott ötletet így más ugyancsak arra hajlamos embernek.

2015. febr. 21. 13:52
 12/19 anonim ***** válasza:
85%
A nagy különbség, hogy a régiek nem mindig látták azt, hogy lehetne jobb, beletörődtek. Ma úton útfélen azt nyomják a képedbe, hogy szar az életed, majd ha ez és ez teljesül, akkor jobb lesz, akinek pedig ez nem tűnik elérhetőnek, az valami másba kezd... esetünkben például vagdossa magát, más nyugtatózik, drogozik, cigizik, piál, kinek mi a hibája. Most épp ez van szem előtt, ennyi.
2015. febr. 21. 14:22
 13/19 anonim ***** válasza:
78%

Te komolyan a két nagyszülőd alapján vontál le messzemenő következtetéseket? Amúgy elhiheted, hogy nem az elmúlt 5-10 évben kezdték magukat vagdosni az emberek, a pszichológia már ennél jóval régebb óta foglalkozik ezzel a problémával.

A másik: szerinted egy személy csak külső körülmények hatására szenvedhet? A kamaszkor együtt jár egy fejlődési krízissel, amivel akár tetszik, akár nem, az illetőnek meg kell küzdenie. Kinek könnyebb, kinek nehezebb ez a dolog, de attól még mindenki átesik rajta. Ha ehhez még bejön valamilyen egyéb probléma, például nem megfelelő családi légkör, vagy valamilyen testkép-zavar, iskolai zaklatás, bántalmazás, akármi, az már nagyon könnyen vezethet olyan tünetekhez, mint a vagdosás, vagy egyéb autoagresszív cselekedetek.

Ezen tényleg azt gondolod, hogy a háztartási gépek megléte segít?

A háborús időszakot meg ne keverjük ide, olyankor az emberek eleve sok téren teljesen máshogy viselkednek, mint békeidőben.

2015. febr. 21. 14:24
 14/19 anonim ***** válasza:
38%

"Te komolyan a két nagyszülőd alapján vontál le messzemenő következtetéseket?"

Nem. Példaként említettem. De ha szeretnéd, akkor olvasgass ezekről az időkről könyveket, beszámolókat, tanulmányokat. Én is megtettem.

"Amúgy elhiheted, hogy nem az elmúlt 5-10 évben kezdték magukat vagdosni az emberek, a pszichológia már ennél jóval régebb óta foglalkozik ezzel a problémával."

Tény.

"A másik: szerinted egy személy csak külső körülmények hatására szenvedhet? A kamaszkor együtt jár egy fejlődési krízissel, amivel akár tetszik, akár nem, az illetőnek meg kell küzdenie. Kinek könnyebb, kinek nehezebb ez a dolog, de attól még mindenki átesik rajta. Ha ehhez még bejön valamilyen egyéb probléma, például nem megfelelő családi légkör, vagy valamilyen testkép-zavar, iskolai zaklatás, bántalmazás, akármi, az már nagyon könnyen vezethet olyan tünetekhez, mint a vagdosás, vagy egyéb autoagresszív cselekedetek."

Az, hogy a mai világban úgy nevelik a gyerekeket, hogy életképtelenek, és a saját problémáikat sem tudják feldolgozni, a konfliktusaikat megélni, mert a széltől is óvják őket, az egy más kérdés.

Vannak extrém helyzetek, amikor iskolai, vagy családi bántalmazás van, és ebbe menekül a gyerek. De hány olyan önbántalmazót ismersz, akinél ez van, és hány olyat, aki a fene nagy jó dolgában nem tudja, mivel hívja fel anyu-apu figyelmét, akiknél abban merül ki a nevelés, hogy eleinte mindent megengednek a gyereknek, aztán meg tömik pénzzel, hogy hallgasson már, és ne ugráljon a fejükön?

"Ezen tényleg azt gondolod, hogy a háztartási gépek megléte segít?"

A családi bántalmazáson nem segít. A tanulásra, szórakozásra, szabadidőre fordítható idő növelésében igen. Tanultabbak vagyunk, fejlődött a technika is, rálátunk a világ rossz helyzetére, így van egyfajta közös sötét jövőképünk, mert mellette ahogy írták is, azt tolják a fejünkbe, hogy akkor leszel boldog, ha meglesz ez-az-amaz. Régebben is voltak vágyaik az embereknek persze, de nem annyira elrugaszkodottak, mint ma.

"A háborús időszakot meg ne keverjük ide, olyankor az emberek eleve sok téren teljesen máshogy viselkednek, mint békeidőben."

A régi időkhöz, a régenhez a háború is hozzátartozott. Ma is hozzátartozik, csak nem a mi országunkban. Legalábbis nem abban az értelemben, mint régen.

2015. febr. 21. 14:40
 15/19 anonim ***** válasza:
67%
Elég sok olyan kamasszal találkoztam már, aki vagdosta magát, lévén szociális munkás vagyok egy középiskolában. Bár ez sem egy hatalmas minta, de annyit azért el lehet mondani ez alapján is (meg nyilván tanultam is erről), hogy senki sem "jódolgában" kezd el falcolni, annak mindig van egy kiváltó oka. Az, hogy ez nincs az illető homlokára írva, még nem jelenti azt, hogy csak úgy, buliból teszi ezt. Azt még el tudom képzelni, hogy kortársak rábeszélésére valaki egyszer kipróbálja, hogy milyen lehet, de hogy ezt rendszeresen tegye valaki, csak mert "divat", azt nehezen. Ok mindig van, csak néha nem teljesen egyértelmű. Az viszont már teljesen személyiségfüggő, hogy kinél hol van az a bizonyos határ, ami után már nem tudja kezelni a problémákat, és valami számára káros dolog felé fordul.
2015. febr. 21. 17:16
 16/19 anonim ***** válasza:
79%

""Te komolyan a két nagyszülőd alapján vontál le messzemenő következtetéseket?"

Nem. Példaként említettem. De ha szeretnéd, akkor olvasgass ezekről az időkről könyveket, beszámolókat, tanulmányokat. Én is megtettem. "

Ja, amúgy, ha nem lett volna egyértelmű, ezt nyilván a kérdezőnek írtam, nem neked, nem tudom, te ki vagy, és miért vetted magadra a kérdést, miért válaszoltál rá. De ha már azt firtatjuk, hogy ki mit olvasott, hát kijelenthetem, ha ez megnyugtat: én is megtettem :D

2015. febr. 21. 17:18
 17/19 anonim ***** válasza:
69%
Dehogynem! Vagdosták már akkor is. Én ismerek olyat, aki most már nyugdíjas és ő egész életében vagdosta magát, felnőtt korában is. Persze nem mindegyik gyerek vagdosta magát akkor sem, ugyanúgy, ahogy ma sem csinálja mindenki.
2015. febr. 22. 06:15
 18/19 anonim ***** válasza:
55%
Nem láttál nyomokat a kezén. Nemcsak a kezet lehet vagdosni.
2015. febr. 22. 13:06
 19/19 anonim ***** válasza:

Regényt tudnék írni, de nem fogok.

Csak annyit mondok, hogy anya 37 éves, és ő is vagdosta magát. Sőt, az ő táraságából mindenki.

2015. febr. 22. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!