Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen paraméterekkel születne...

Milyen paraméterekkel születne a gyerek ellenkező küllemű szülőktől?

Figyelt kérdés
Az anya szeme kék, fehér bőrű, a haja világos szőkésbarna. Az apa bőre, haja, szeme szintén barna. Melyik szülő ütközik ki jobban a gyereken? Tapasztalatok?

2015. jan. 28. 04:23
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
66%

Nézz utána a biológia tankönyvedben (ha még megvan) az öröklődési típusoknak.

Két fő típusa van, a domináns-recesszív pl. a szemszínnél, itt nem keverednek a színek, esetetekben vagy kék lesz, vagy barna, és a másik típusnak (ennek ár nem tudom nevét), olyan, hogy itt keveredhetnek a színek, pl. a hajszín. Bioszból ezt piros, fehér meg rózsaszín virágokon vezették le. Szóval itt bármilyen színkombináció kijöhet.

Kezdjük a szemmel: a barna az domináns szín, tehát ha valakinek van egy kék és egy barna kromoszómája is, akkor barna szeme lesz. Ebből következik, hogy csak akkor lesz valakinek kék szeme, ha mindkét oldalról a kék kromoszómát kapja. Tőled biztosan kék jöhet, a párodnál viszont nem lehet tudni, hogy két barna vagy egy barna és egy kék kromoszómája van-e, mivel barna a szembe. Szóval 50-50%, bármi lehet.

A hajszín pedig nagyon változatos, bármilyen kombináció kisülhet belőle. Még olyan is, amire nem is számítotok.

Mi például mindketten barnák vagyunk, és lett egy szép vörös kis bébink. :)

Összességében ezzel arra akartam kilyukadni, hogy nem érdemes ezen törni a fejedet, nagyjából bármi lehet.

2015. jan. 28. 09:05
 12/19 anonim ***** válasza:
Lehetetlen előre megmondani, mert mint tudjuk a nagyszülőktől is "kapnak" géneket. Tesóm és felesége barna-szőkésbarna haj, barna szem, a második gyerek pedig szőke és kék szemű, kiköpött mása a nagyapjának.
2015. jan. 28. 09:27
 13/19 anonim válasza:

Nálunk anyu sötétbarna hajú kék szemű, apu világosbarna zöld szemű. A húgom világosbarna zöld szemű, de anyura hasonlít arcberendezésileg és alkatilag is. Én szőke zöldeskék szemű vagyok. Pont, mint a dédpapám. Ráadásul a családban mindenkinek nagyon keskeny ajkai vannak, a húgomnak viszont teltebb, nekem pedig egész telt. Ilyen senkinek nem volt a családban.

De a nagyszüleim esete még a miénknél is érdekesebb. Nagymamám világosbarna hajú, világoskék szemű. Nagypapám fekete hajú sötétbarna szemű. Mindhárom fiuk világosbarna zöld szemű lett.

Szóval ennyiből nem lehet megmondani.

2015. jan. 28. 10:15
 14/19 anonim ***** válasza:

Bármilyen kombináció elképzelhető.

Konkrét példa: apám barna bőrű (mintha cigány lenne), fekete hajú, zöld szemű. Anyám hófehér bőrű, barna hajú, barna szemű. Hugom tejfehér bőrű, kék szemű, szőke. Én is nagyon világos bőrű vagyok, világos barna a hajam, és sötétbarna a szemem.

2015. jan. 28. 10:16
 15/19 anonim ***** válasza:

Anyámnak átlagos a bőre (nem túl világos, nem túl barna, átlagosan barnul), apám egy áprilisi délután alatt csokibarna lesz a kertben.

Erre én meg itt vagyok a fényérzékeny, hipószínű bőrömmel.

A lányom 8 hónapos, nagyon drukkolok, hogy ne az enyémet örökölje.

2015. jan. 28. 12:05
 16/19 anonim ***** válasza:

[link]

Tessék. Angol alap kell hozzá. :) Sok dolgot megjósol, de nem 100% persze. A genetika trükkös dolog. :)

2015. jan. 28. 12:53
 17/19 anonim ***** válasza:

Nálunk ez a felállás volt jelen. Színek alapján én a világos, testvérem a sötétebb tónusokat kapta.

Szóval bármi lehet, de általában a sötétebb színek a dominánsabbak.

2015. jan. 28. 21:00
 18/19 anonim válasza:

Én eddig úgy vettem észre,hogy két barnahajú szülőtől ,ha az egyig kékszemű,a gyerek is örökli a kék szemet.Ugyanezt szőke hajúnál már nem tapasztaltam.

Nálunk én barna hajú,barna szemű vagyok,feleségem sötétbarna hajú kék szemű ,a lányunk sötétbarna hajú kék szemű lett.Nekm a szüleim barna hajú barna szeműek voltak,a feleségem apja sötétbarna haj,szem,az anyukája viszont szőke hajú,kék szemű.A feleségem vonalán voltak szőkék,kék szemmel,ebből úgy néz ki a kék szem ment tovább.A bőrszínek vonatkozásában mindig a sötétebb szín ,barna öröklődött.

2015. jan. 29. 09:13
 19/19 anonim ***** válasza:
A lányok az apjukra hasonlítanak inkább (külsőre is, belsőre is), a fiúk meg az anyjukra.
2015. febr. 1. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!