Egyes anya-gyermek kapcsolat miért erősebb mint más anya-gyermek kapcsolat?
Egyik gyerek miért ragaszkodik jobban az anyjához, mint a másik, ha ebből az elméletből indulunk ki?:
"Önzetlenség" : Egy viselkedés ami mások javát szolgálja. Az "önzőség" ellentéte.Első ránézésre az önzetlen viselkedés nem jelent előnyt magunknak. Ez inkább egy magatartás, hogy segítünk másoknak, mintsem álszenteskedés, egy jól kivehető hátrány a számunkra. Talán nem is olyan ritka ez az emberek közt, de az önzetlen viselkedés fellelhető számos állatfaj között. Például a méhek fel fogják áldozni magukat, hogy megvédjék a méhkast, ha egy ragadozó támadja meg őket. Ez a viselkedés ösztönös lehet. Azonban létezik egy tökéletes példa olyan viselkedésre, amely nem szolgálja a saját fajtársak védelmét: gyermekgyilkosság. Miért ölik meg az állatok a saját fajuk utódjait? Az elterjedt elmélet az elmúlt években az "önző gén". Dióhéjban, egy állat teste csupán egy DNS báb. Ami fontos, az nem a fajtája, hanem önmaga, és a saját utódaik, azok, akik öröklik az ő DNS-üket. Ha tágabb értelemben használjuk ezt az elméletet, magyarázatot ad sokfajta önzetlen viselkedésre, úgy, mint a tömeggel való törődés, családi szeretet, házastársi szeretet, sőt, még az anyai szeretetre is. Ez azt jelentené hogy nincs olyan dolog hogy együttérzés vagy szeretet. Az összes viselkedés ami szeretetből származik valójában,csupán egy viselkedés, amely továbbítja az egyén DNS-ét.
1.De mi nem állatok, hanem emberek vagyunk.
2.Minden ember más.
Az altruizmusnak nem hiszem, hogy ez a fogalma. Vagyis ez nagyon általános, hogy "mások javát szolgálja". Ha én sütök sütit, és adok neked, az a javadat szolgálja, de nem önzetlenség, nekem is jut.
Szerintem az önzetlenség az, amikor valamit úgy teszel, hogy tudod, hogy neked semmi előnyöd vagy kizárólag hátrányod származhat belőle.
A méhek áldozata nem tudatos dolog. Nem gondol közben arra, hogy "remélem, anyám tudja, hogy szeretem, stb." Ez egy ösztönös dolog a méh részéről, nem egy döntés.
Szerintem önzetlenség nem létezik. Mindig mindenkinek önmaga lesz a legfontosabb. Pl. ha imádom a Túró Rudit, és a tesóm is imádja, de csak egy van, akkor neki adom az egészet. Miért? Mert ha megeszem előle, akkor NEKEM lesz lelkiismeret furdalásom, hogy ő nem ehet, mert szeretem őt.
"Az összes viselkedés ami szeretetből származik valójában,csupán egy viselkedés, amely továbbítja az egyén DNS-ét."
Ha ez igaz lenne, akkor szerinted hogyan tudná valaki szeretni az örökbefogadott gyermekét? Hogy tudná szeretni egy óvónéni a rábízott gyerekeket? Hogy tudnák szeretni az emberek a lovukat, kutyájukat, macsájukat?
"Ez azt jelentené hogy nincs olyan dolog hogy együttérzés vagy szeretet."
Szerinted amikor én egy viharban megsérült feketerigó fiókát bevittem egy olyan állatmenhelyre, akiknek kapcsolatuk van egy vadmadár kórházzal, ahol aztán megműtötték a törött szárnyát, akkor az én együttérzésem, vagy a menhelyen dolgozóké, vagy azé állatorvosé, aki önkéntes munkát vállal egy adományokból fenntartott szervezetnél, miből fakadt?
Szerintem nem adtuk tovább annak a madárfiókának a DNS-ünket, mint ahogy azok sem, akik együttérzésből befogadnak egy kóbor kutyát vagy macskát. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!