Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 7 éves gyerek szintjén vagyok...

7 éves gyerek szintjén vagyok 21 évesen a szüleim miatt?

Figyelt kérdés

Olyan szintű állandó megalázásban, lelki és fizikai terrorban nőttem fel, hogy máig nem tudtam kiheverni. Apukám már azért is ütött, ha az engedélye nélkül mertem megszólalni.

A tanáraimnak suliban volt sejtése a dologról, de akárhányszor hívták be anyut, mindig mindent letagadott. 17 évesen a kezelőorvosom beutalt pszichológushoz, anyu nem engedett járni, mert felesleges. (Apu őt vette volna elő)

20 évesen volt először lehetőségem eljönni otthonól, el is költöztem jó messzire (külföld). Most a barátommal élek. Igyekszem normális felnőtt módjára viselkedni, de néha sajnos nem megy.

A kezdeti időszakban kb az őrületbe kergettem szegényt, hogy otthoni megszokás miatt automatikusan megkérdeztem, ehetek vagy ihatok e.

A napokban kezdtem itt el a sulit, és szégyen nem szégyen, megkértem a barátom, legyen szíves, jöjjön velem az úton, hogy kicsit elterelődjenek a gondolataim, mert izgulok. Haza persze már egyedül mentem.

Több, mint fél éve itt élek, mégis félek metrózni és köszönni a boltban, olyan traumáim vannak.

A suliban tegnap annyira féltem, mint egy 7 éves, mivel mindenki ismerte egymást, és én voltam az új, ha elrontottam valamit, a sírógörcs kapkodott.

Természetesen nem vagyok világ bambája, szoktam egyedül utazni más országokba (amikor a barátommal találkozgattunk, ő már kint élt, és éjjel utaztam 2 országon keresztül vonattal), laktam egyedül kollégiumban.

Sajnos amég nincs munkám, nincs keretem pszichológusra, magamtól pedig nehezen boldogulok.

Mennyire lenézendő ez?

2015. jan. 16. 12:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
24%
Nemrég már feltetted egyszer ezt a kérdést.
2015. jan. 16. 14:02
 12/19 Költőnő? ***** válasza:
44%

"nem ez jellemző a bántalmazottakra"....

nos de. Némelyikük esetében pont ez. Szaksegítség nélkül nem fog menni. Én értem, h ez anyagi okokból kifolyólag most nem kivitelezhető, DE: Van egy dolog amit megpróbálhatsz.

vannak olyan csoportok , mint az AA, csak ott nem az alkohol van fókuszban, hanem más traumákból elszenvedett "függőségek". Ezek általában ingyenes csoportos megmozdulások szoktak lenni, ahol beszélhetsz a problémáidról, megértő fülekre lelsz és nem utolsó sorban kaphatsz a "sorstársaltól " tanácsot, segítséget, akik esetleg már előrébb tartanak a lelki gyógyulásban.

Neten sztem meg lehet találni ezeket a csoportokat viszonylag könnyedén ha a mentálhiginét veszed alapul.

Sok sikert!

2015. jan. 16. 16:02
 13/19 anonim ***** válasza:

ezekkel a csoportokkal az a baj, hogy képesek még jobban lehúzni az embert.

én jártam valamilyen lelki csoportba, igazából csak relaxálni tanultunk volna egy mentálhigénés szakember segítségével, de mindenki jött a bajával, mert ugye mindenki valami traumája miatt akart volna relaxálni.

az egész dolog nem felfrissítés lett, hanem egy lelki lehúzás.

2015. jan. 16. 17:18
 14/19 Költőnő? ***** válasza:

utolsó, hát aakor vagy a csoport nem volt jó, vagy a Te hozzáállásod. Az esetek túlnyomó többségében segít. És ez nem azért van, h nyavajogj.. Hanem h őszintén tudj beszéln a benned zajló érzésekről, folyamatokról, és segítséget kapj. Én jártam anno egy hasonlóba és bizton állíthatom: életem legjobb döntése volt.

Nem kötözködni akarok, vagy a TE élményeid megkérdőjelezni, de általában segít, ha jó a csoport, jó a vezető és az ember konstruktívan áll hozzá.

2015. jan. 16. 17:24
 15/19 anonim ***** válasza:

egyszerűen teher az embernek még a más rettenetes gondjait is hallgatni, meg a sírásukat nézni.

én nem azért mentem oda, hogy a másiknak a pszichológusa legyek, hanem hogy jobban érezzem magam.

nem is gondoltam, hogy ennyire bele fogunk menni a személyes problémákba, hiszen relaxációt tanulni mentem oda.

a kérdező szerintem nem áll a helyzet magaslatán. nem biztos, hogy még a mások szenvedéseit is meg kellene hallgatnia. az elég sokat árthat ugyanis.

azt nem tudom, miből gondolod, hogy az esetek többségében hasznos az ilyen csoport. láttál erről statisztikát, vagy csak feltételezés?

nyilván van, akinek ez jó, de szerintem elég sokaknak meg nem. és nem a hozzáállással van baj. a pszichológusnak pl. fizet az ember egy csomó pénzt, hogy meghallgassa az ember rettenetes történeteit. itt meg még én fizettem, hogy a vadidegen emberek szörnyűségeit hallgassam.

tökre megbántam, hogy elmentem erre az egészre. elég sokba került ráadásul.

egyébként autogén tréning csoport volt. tehát nem lehetett tudni, hogy ez lesz belőle.

2015. jan. 16. 17:34
 16/19 Költőnő? ***** válasza:

igen, tudom, ugyanis egy időben ezzel foglalkoztam.

A legtöbb jó csoport nem fizetős, v csak valóban jelképes, hozzájárulási díjat kell fizetni. Ha meditációt akar tanulni az ember, járjon jógára. Bocs, de ez a véleményem és ez a tapasztalat. Valamint tapasztalat az is, h ha vki azt hiszi, hogy fájdalom nélkül lehet gyógyulni: balga remény.

Az nem úgy van, h elmégy egy ilyen helyre, megtanulsz két légzőgyakorlatot és hipp-hopp: mindne oké. Mert 2-3 légzőgyakorlattól nem oldódik meg a probléma kiváltó oka. Nem kell ott senkinek megoldani a problémáját, mert senki nem azért van ott, hogy egy civil megoldja HELYETTE az ő problémáját.

De abban igazad van, h nem való mkinek.

Azonban a kérdező jelenleg nem áll úgy anyagilag, h pszichológushoz járjon. Erre a csoport jelenthet egy jó megoldást.

De mondhattam volna ugyanígy a családállítást is. CSak az megint drága.

Egy próbát minden megér, amikor az ember nyomorult lelkileg.

Engem rendbetett. Az egy jó csoport volt, jó vezetővel és senki nem érezte úgy, h agyonnyomna mást a nyomorával. Azért voltunk ott, mert mkinek volt vmi gondja, és csak egyet akartunk egy emberként: jobban lenni.

2015. jan. 16. 17:51
 17/19 anonim ***** válasza:

hmm kicsit direkt értetlenkedsz szerintem...

én nem gondoltam, hogy két légzőgyakorlattól teljesen rendbejövök, az autogén tréning nem is erről szól, nem kifejezetten a légzés van a központban. de egyébként jobban lehet tőle lenni. sőt, légzőgyakorlattól is.

viszont nem jobban, hanem rosszabbul lettem a mások bajainak a hallgatásától.

sokat foglalkozom magammal, különböző módszerekkel, pszichológushoz is járok, van tapasztalatom.

élettapasztalatom alapján pontosan ellenkezőleg látom: a gyógyulás az egyre csökkenő fájdalommal jár. ez mondjuk teljesen logikus is, nincs mit rajta csodálkozni.

a jóga pedig egyáltalán nem az egyetlen és mindenek fölött álló helyes meditációs módszer.

sokféle módszer van, kinek mi a jobb. nem vagyunk egyformák, talán te is sejted.

LEHET, hogy a kérdezőnek jót tenne egy ilyen csoport. de ugyanígy LEHET, hogy csak rosszat tenne. Tudnia kell, hogy arra is van esély, és hogy az nem az ő hibája lesz.

én az ő helyében csak a jót keresném, csak a pozitív élményeket, az örömöt. szerintem nem jó fürdeni a szenvedésben, főleg még másokét is magunkra venni ilyen törékeny állapotban. nem hoz megtisztulást, csak rosszabbul lesz az ember. ezt nem csak magamon, de másokon is észrevettem.

persze lehet, hogy valaki ezt élvezi, sőt nyilvánvalóan: én is ismerek olyan embereket. csak nem szabad abból kiindulni, hogy mindenki olyan.

ahogy a kérdezőt látom, őneki most óvatos lépésekre van szüksége. érdemes átgondolnia, hogy mi az, amit kibír.

2015. jan. 16. 18:58
 18/19 Költőnő? ***** válasza:

nem direkt értetlenkedem, nyilván sarkítottam, ne haragudj. Arról van szó, h elég nagy rálátásom van erre és az én tapasztalataim nagyon nem vágnak egybe a tiéddel. Ennyi.

A kérdező majd eldönti, h mit szeretne, h neki mi a jó.

A gyógyulás mint folyamat, fájdalom nélkül? No ez megint más tészta de tényleg nem vitatkozn akarok.

általában ami gyógyul, az fáj. Fizikai szinten is. Talán nem véletlenül.

2015. jan. 16. 19:04
 19/19 anonim ***** válasza:

Szerintem amíg nem tudsz szakemberhez fordulni, addig legyen a párod a pszichológusod.

Ő szeret téged, és teljesmértékben meg fog hallgatni és segíteni fog neked, ha megkéred őt.

Picit meséld el neki, mi nyomaszt téged, és biztosan melletted fog állni, hogy teljes életet élhess. Kérd meg, hogy segítsen ebben.

Együtt minden könnyebb, főleg azzal, akit szeretsz! :)

Én is voltam hasonló helyzetben, lelki terrort átéltem otthon, de a barátommal lakom már én is és sokkal jobb. :)

22L

2015. jan. 16. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!