Hogy vegyem rá a szüleimet, hogy "elengedjenek"? 21/L
Figyelt kérdés
Egyetemista vagyok és egy másik városban élek, kb 100 km-re a szüleimtől, de elvárják, hogy minden hétvégén hazajárjak ami nekem iszonyatos nagy kínzás. Nem csak azért, mert otthon nem túl barátságos a légkör, hanem mert a 2 óra buszút nagyon megvisel, nagyon durva fejfájásom lesz tőle. Amikor meg otthon vagyok vallatás indul, hogy felvettem-e a vizsgáimat, ha valamit nem, akkor miért nem, bent voltam-e órán, bizonyítsam be, hogy ott voltam...stb és ez megőrjít... Ezekért otthon nem tudok megnyugodni, állandóan stresszelek, és szorongok. Úgy érzem ezt a dolgot én már nem bírom és előbb-utóbb ebbe bele fogok őrülni. Arra gondoltam, hogy elköltözöm végleg és új életet kezdek, a saját lábamra állok. Munkalehetőség van, anyagilag is támogathatnám magam. Hogy adjam ezt elő a szüleimnek? Eléggé szigorúak velem..
Elment előbb. Szóval szépen lépésenként kell haladnod, és nem tőlük kell várni, hogy megvilágosodjanak, ha még ott sem tartasz, hogy két hetekre megritkítsd a hazajárást.
Van szülő akivel könnyebb, van akivel nehezebb, de mindenkinél a gyereknek is fel kell vállalni a saját felnőtt mivoltát: azt hogy dönt, hogy hibázhat, hogy tanul, vagy nem tanul belőle stb. Sajnos nem elég egy beszélgetés. A kapcsolat megszakítása pedig struccpolitika, addig amíg a változtatásért nem igazán tettél, csak sóhajtoztál.
2015. jan. 6. 12:04
12/24 anonim válasza:
Ilyenkor szerencsésnek érzem magam, mert engem 18 éves koromig nagyon durván korlátoztak mindenben, még a tőlünk 3 utcára lakó legjobb barátnőmhöz se mehettem át soha ott aludni, de 18 éves korom óta már azt csinálok, amit akarok. Nem lett itthon megbeszélve, egyszerűen azt csináltam, hogy mikor már 18 voltam, nem kérdeztem, hogy mehetek-e ide vagy oda, hanem közöltem, hogy megyek ide vagy oda. Te is próbáld ki.
2015. jan. 6. 12:07
13/24 anonim válasza:
7: a diákmunkák, egyetemi munkák sokszor sokkal többet fizetnek, mint egy normál munkahely, mivel a cégek támogatást kapnak a munkavállaló után. Plusz szerintem 21 éves kora létére a kérdező is feltudja mérni, hogy ami munkát kapott, vagy fog kapni abból megtud-e élni, nem hiszem, hogy félnótás lenne, amiért ilyen szinten "okoskodni" kellene felette.
2015. jan. 6. 12:10
14/24 anonim válasza:
Én nem hiszek a lassú leszakadásban. Képzeld ha a fogadat húznák napokig:-)
Gyorsan el kell szakítani a fonalat, az jár a legkevesebb gonddal, kellemetlenséggel.
2015. jan. 6. 12:10
15/24 anonim válasza:
Ez ne okoskodás volt, hanem tapasztalat. Órabérben lehet többet keres egy diákmunkás, mint egy teljes munkaidőben dolgozó ember, de szerinted egy diák havi 20-22 napot dolgozik napi 8 órában? Mellette tanulni is kell, zhkra, vizsgákra készülni.
2015. jan. 6. 12:25
16/24 anonim válasza:
15: én is dolgoztam diákmunkába, suli mellett, tudom mivel járnak együtt még is tudtam annyit keresni, hogy a lakhatásomra és élésemre elég legyen, épp azért is mert alapból magasabbak a bérek. De ahogy írtam, eltudja a kérdező is dönteni, hogy amit keres abból eltarthatja-e valóban magát. Plusz amíg egyetemre jár addig albiba se szükséges feltétlenül gondolkodnia, mivel valószínű jelenleg is koleszba lakik, ahonnét egyáltalán nem kötelező hétvégénken elmennie.
2015. jan. 6. 12:51
17/24 anonim válasza:
Saját tapasztalatból mondom hogy ne 'kéretőzz'. Bár nem ismerem a családi helyzeted, szerintem te is tudod hogy nemet mondanának. Kész tényekkel állj eléjük, úgy magabiztosabbnak tűnsz.
2015. jan. 6. 13:39
18/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segít! Ami a munkát illeti, laboratóriumban gyakornokként kaptam ajánlatot, ami elég jól fizet. Eddig is dolgoztam diákmunkát, kb a felét kaptam ennek. Egyébként így is magamat tartottam el, mert a szüleim anyagilag nem segítettek sokat. Egy hétre 5 ezer forintból kellene megélnem, amiből 2 ezer forint a buszjegy ára. 5 napra 3 ezer forintot kell beosztanom, ami azért nem nagy segítség. Már párszor mondtam a szüleimnek, hogy maradok hétvégére, nem megyek haza stb, akkor eljöttek értem kocsival hiába tiltakoztam...
2015. jan. 6. 13:56
19/24 anonim válasza:
Ha eljönnek érted, akkor se menj velük, ha nem akarsz! Erőszakkal nem vihetnek haza, az bűncselekmény lenne.
2015. jan. 6. 19:33
20/24 anonim válasza:
maradj ott egyre többször hétvégente, megmondod hogy tanulnod kell, vagy van valami program. Ez folyamatosan kialakul, nem muszály azzal kezdened nekik hogy új életet kezdesz egyedül, az úgy túl rémísztő lenne nekik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!