Akik nagycsaládos szülők hogy érzik magukat ha azt látják hogy az egyik gyerek ki van túrva a többiek közül?
Mindenhol ahol emberek vannak összezárva vannak konfliktusok,hatalmi harcok,szerepek . A családban is,testvérek között .
Biztos ő a legkevésbé akaratos,domináns. Vagy a másik kettő egymással jobban kijön ,esetleg a szülők is hibásak lehetnek ha látványosan kivételeznek az egyikkel,és erre a többi gyerek irigykedik .
Én ezen nagyon elkeserednék hogy mit ronthattam el hogy nincs közöttük egyenlőség.
Olyankor fordul elő amikor azt látják hogy az egyik a leggyengébb láncszem és kevésbé teszi azt amit ők akarnak hogy tegyen mível ellenál nekik ezért összefognak ellene.
Gondolom korkülönbség is van ezért érzik hogy vannak kivételezések.
Mi, mikor hárman játszottunk gyerekkorunkban, előfordult,hogy szövetkeztünk ketten a harmadik ellen. A szövetségek azonban változóak voltak, mindig más tesók között alakultak, így sosem egyvalaki volt kívül. :)) Nem komoly dolgokra kell gondolni, csak olyasmikre, mint egy legókocka megszerzése, egy homokvár építése/lerombolása és hasonlóan fajsúlyos dolgok. :D
Felnőttként olvastam valami gyermekpszichológiai cikkben, hogy ez kifejezetten hasznos, mert felkészít a későbbi kapcsolatokban előforduló konfliktusokra. Tehát ha ilyenről van szó, ne aggódj, normális.
Ha viszont olyan fordul elő, hogy van három gyerek (legyenek A B és C), és A és C mindig összefognak és bántják B-t, akkor szülőként közbe kell lépni. Közös programok, ahol mindenki egyforma szerepet kap (társasjáték, kirándulás, kártya stb.) sokat segíthetnek. Valamint érdemes arra is figyelni, nem bánsz-e máshogy B-vel, ami ezt kiválthatja. Olyanokra gondolok, mint pl. B kiskorában betegeskedett, ezért kivételezel vele, vagy pl. jobb tanuló, ezért többet dicséred stb. Elég lehet annyi is, hogy neki tehetősebb keresztszülei vannak, mint a másik kettőnek, és rendszeresen több ajándékot kap ünnepek alkalmával... A gyerekek néha meglepő dolgokra reagálnak igen érzékenyen, szóval nézz végig magadban minden lehetőséget, mi válthatja ki.
Na ezért nem jó ha vannak korkülönbségek!
Mert nálunk is volt velem csinálták mert köztem és a bátyjáim között 10-12év korkülönbség van!
És folyton mindenért rám irigykedtek és anyámat manipulálták ellenem hogy ők is kapjanak ugyan annyit pedig amikor én 3éves voltam ők 13-15évesek voltak a bátyjáim és feszt irigykedtek arra hogy én kapok édességet meg ruhákat. Nem értették meg hogy talán a korkülönbség miatt vagy pedig tudták és mégis irigykedtek mindenre. És folyton bántottak valahányszor rám vigyáztak meg csicskáztatak engem hogy takarítsam ki a szobájukat és akkor kapok az édességből meg nekem kellett mosogatni amikor a szülök nem voltak othon ők meg csak tévéztek és ettek velem dolgoztaták meg a házimunkát. Anyáméknak ezt letagadták mondván hazudok mert nem akarták hogy édességet egyek vacsora elött ők nem tennének ilyet velem! Anyámék nekik hittek nem nekem. :(
Bocsánat, de az utolsó válaszoló által leírottakat nem tudom szó nélkül hagyni.
Nem a korkülönbség volt a hibás, hanem a szüleid. Ezt felnőtt fejjel beláthatnád, ahogy azt is, hogy a testvéreid akkori sértettsége teljesen jogos volt és a szülők megsem próbálták kezelni a köztetek lévő konfliktus helyzetet. Te megkaptad az anyagi javakat, ők a domináns szerepet.
Mi csak ketten vagyunk testvérek, de soha nem öltük egymást a kapott dolgokon. A szüleimnek teljesen természetes volt, hogy ha az öcsémnek vettek egy csokit, akkor nekem is került valami a kosárba.
Egy idő után már nem is nekik kellett figyelniük erre, magunktól is választottunk egy joghurtot, vagy csokiszeletet a másiknak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!