16 évesen van jogom arról dönteni, hogy melyik
szülőmhöz akarok kerülni?
2014. nov. 10. 01:47
Igen, 16 évesen a bíróság a te szándékodat veszi figyelembe, ha nincs valami komoly, objektív ellenérv, mondjuk hogy az adott szülő nem vállalja, vagy nincs hol, nincs miből eltartani, vagy ilyesmi... már előtte, 12 éves kortól köteles a bíróság meghallgatni és figyelembe venni a kiskorú szándékát, de 12-16 év közt még nagyobb a mérlegelési lehetősége.
2014. nov. 10. 01:48
Tőled jóval fiatalabb gyerekektől is megkérdezik:melyik szülőnél akar maradni? Miért nem akarsz anyukádnál maradni?
2014. nov. 10. 02:29
4/16 A kérdező kommentje:
Hát, én megpróbáltam korrekt módon a dolgokhoz állni 3-mas, de anyám bejelentette, hogy neki új pasija van, aztán már fel is hozta a lakásba, bemutatott neki, aztán esténként már nála is aludt. Most pedig, amint apám elköltözik, már itt is fog lakni. Mindezt kevesebb, mint két hónap leforgása alatt. Szóltam neki, hogy ez nekem túl gyors, de erre ő azt mondta, hogy ő is boldog akar lenni, meg nem akar mindig eljárkálni otthonról máshol aludni stb. Persze "biztosított" róla, hogy neki én vagyok a legfontosabb, és mindig meg fog hallgatni. Na, nekem ez itt volt sok.
Mióta van ez a választási lehetőség? Mindig ezt írjátok itt, de tőlem nem kérdezték meg, a férjemet sem kérdezték meg, sőt nem is hallottam olyan ismerőstől akiktől megkérdezték volna.
2014. nov. 10. 02:43
Ez lényegében ott dől el hogy mennyire szereted apukádat. Képes lennél el látni azokat a dolgokat amit eddig anyukád csinált a ház körül, és a jövődre nézve nem gátolná céljaid elérését. Sok boldogságot és kitartást neked és apukádnak!
2014. nov. 10. 03:02
#5 - Csjt. 74. § - 1995.
"Csjt. 74. § A bíróságnak és a gyámhatóságnak a szülői felügyelettel, illetve a gyermek elhelyezésével, valamint az elhelyezés megváltoztatásával kapcsolatos eljárása során — elháríthatatlan akadály esetét kivéve — mindkét szülőt meg kell hallgatnia. Indokolt esetben, így akkor is, ha azt a gyermek maga kéri, közvetlenül vagy szakértő útján meg kell hallgatni a gyermeket is. Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti. A bíróság a gyermeknek az elhelyezésével kapcsolatos álláspontjáról a szülők erre vonatkozó egyező nyilatkozata útján is tájékozódhat."
Szóval abban az esetben nem kellett személesen meghallgatni a 14+ gyereket, ha a két szülő AZONOSAT állított a gyerek álláspontjáról, és a gyerek maga se kérte...
2014. nov. 10. 03:13
Figyelembe veszik természetesen a fiatalkorú kérését is de elsősorban az objektív okok döntenek és a bíróságnak a gyermek egészséges fejlődését,rendezett életvitelhez való lehetőségét kell figyelembe vennie.Teszem azt van egy milliárdos apád egy palotában lakik és egy elitiskolába járat míg anyukádnak van egy szoba-konyhája és a válás után gyári munkásként robotolna de te anyukáddal szeretnél maradni akkor pusztán azért mert jóval szegényebb környezetbe kerülnél anyukád mellett(persze azért az alapszükségleteid ott is ki lennének elégítve)nem adják a felügyeleti jogot apádnak és fordítva.Viszont ha az egyik szülő mondjuk alkoholista,munkanélküli míg a másik nagyjából rendezetten él akkor még a te kérésed ellenére is dönthetnek a rendezettebb szülő mellett.Egyébként a magyar bíróságok rendkívűl anyapártiak.Az viszont biztos ha nincs komolyabb gond az apukáddal és te 16 évesen azt mondod vele szeretnél élni(és ezt ő is akarja,vállalja)akkor a bíróság a javadra dönt!
2014. nov. 10. 04:59
14 evtol kerheti a gyerek, higy meghallgassak, 16 eves kortol pedig nem utasithatjak el a meghallgatasat, ha a gyerek keri.
A velemenyet nem kotelesek figyelembe venni. Ugyan betoltott 16 eves kortol lehetosege van donteni, hogy hol szeretne elni, a gyamhivatal es a birosag a donteset felulbiralhatja, amennyiben velemenyuk szerint nem szolgalja a gyerek erdekeit a valasztasa. Hiaba akar pl apukanal elni, mert ott nem kell semmi hazimunkat vegezni, lehet logni, nem kell tanulni, nem fogjak engedelyezni, mert nem szolgalja az erdekeit.
2014. nov. 10. 06:12
Elsö és legfontosabb dolog, amit meg kell tudni, hogy apukád akarná-e, hogy vele élj, illetv van-e erre lehetöség?
Mert ha nem, akkor semmit nem tehesz, ugyanis akarata ellenére senki nem kapja meg a gyereket.
Ha ez megoldható, akkor a bíróság figyelembe veszi a kívánságodat, amennyiben nincs más kizáró oka.
2014. nov. 10. 07:53
Kapcsolódó kérdések: