Mit csináljak a 20 éves fiammal?
Középiskolában egyszer bukott. A 12.-et esti tagozaton fejezte be, végül tavaly érettségizett. Múlt év szeptemberben elkezdett egy szakmát nappalin, de otthagyta fél év után. Februárban kezdett egy új szakmát esti tagozaton, azóta is oda jár. A gond az, hogy lényegében 2012 szeptemberétől itthon ül. Esti gimnázium mellett nem járt dolgozni és most ugyan az a helyzet. Nem csinál semmit, reggeltől estig gépezik. Kérdeztem, hogy miért nem megy dolgozni, azt mondta, mert kövér és nem bírná (kiskorától túlsúlyos, van rajta vagy 60-70 kg felesleg).
Mit csináljak vele?
Ne adj neki kaját. Egyrészt akkor magának kell megvennie és akkor talán elmegy dolgozni, másrészt lefogy. :-D
Viccet félretéve, az ilyenekkel már nem igazán lehet mit csinálni. Ha 20 évesen ilyen, az baj. Tapasztalatom alapján a már kifejlődött személyiség igen ritkán változik meg gyökereiben.
Most mondhatjuk, hogy rakd ki otthonról, meg kapcsold ki a netet bla bla bla, de ez az ilyen emberekben csak még nagyobb ellenállást szül, és nem fognak juszt se csinálni semmit.
Egyik rokonom ilyen. Mikor kilőttük a netet, akkor szabályosan sértve érezte magát. A mai napig azt hiszi, őt senki sem érti meg és oktalanul bántják. Néha javul a hozzáállása, pl. ha sokat van társaságban, de ez is nagyban függ a társaságtól. Tapasztalatból mondom, hogy a vita és a könyörgés semmire nem jó és nincs igazán jó módszer. Ami talán használ ha a családja vagy a barátok közvetve ösztönzik. pl saját sikereikkel, törődéssel, és azzal, hogy egyáltalán bevonják a társaságba ahol értékesnek érezhetik magukat és kapnak pozitív visszajelzéseket.
Miért van rajta 60-70 kg felesleg??? Kiskora óta???? Te szúrtál el nagyonnagyon valamit vagy betegség miatt?
Nem csodálom ha nem akar ekkora túlsúllyal kimozdulni, én a magam 10kg feleslegmmel borzasztóan érzem magam és nem szeretek emberek közt mutatkozni...
Először szerintem a túlsúllyal kellene kezdeni valamit szerintem, meg ez az állandó gépezés is gyanús nekem. A lelkével foglalkozol egyáltalán vagy csak szidod hogy lusta nem dolgozik/tömöd mint egy libát...
Nem ítélkezni akarok mert nem ismerem a helyzeteteket de nekem ilyen benyomásom volt elsòre..
Írnál kicsit bővebben a helyzetetekről?
Első vagyok. Az a baj, hogy az ilyen emberek a tanult tehetetlenség egy sajátos állapotában lebegnek. Az iskolai bukásból is látszik, hogy a büntetést nem szándékozik elkerülni, mert úgy gondolja, hogy nem is képes rá, tehát beletörődik abba, hogy a rossz az vele megtörténik és ő képtelen tenni ellene. Ezt megmagyarázza a testsúlyával vagy bármivel. Éppen ezért a további büntetés. pl eltiltás a nettől csak még nagyobb passzivitást fog kiváltani.
A saját belső motivációit kéne valahogy elindítani. Először apróbb sikerekkel. pl ha te valaminek nagyon örülnél, amit tesz, még akkor is ha egyébként nem örömteli. Mi tudom én... pl, ha jó jegyet kap az esti iskolában, vagy egyáltalán átmegy a vizsgán. paradox módo akár az is elindíthatja a folyamatot, ha pozitív érdeklődést mutatsz a számítógépes tevékenysége iránt. Mit játszik? Mik a szabályok? Stb stb...Mert ahogy elkezdni magyarázni az ember, kicsit mindenki úgy érzi, ő érdekli a másikat, iránta érdeklődnek.
De ezek csak ötletek, hátha tudok segíteni. :-)
Első lépésként kezdjen el sportolni és egészséges ételeket enni.
2 éve otthon van és semmit nem csinál..?! én a helyedbe választás elé állítanám! Vagy elkezd dolgozni/normálisan iskolába járni vagy ki lesz téve a szűre otthonról!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!