Diploma? Hogy ne lógjak ki a sorból?
Hárman vagyunk testvérek.Van egy 31 éves bátyám.Ő andragógia szakon szerzett diplomát,de éveken át nem sikerült elhelyezkednie,így külfödön hajózik már 3 éve.Nagyon keveset van itthon,alig látjuk.
Van egy 20 éves öcsém.Ő mérnökinfó szakon van az egyetemen.
Tehát diploma esélyes.
És vagyok én. 26 éves nő vagyok.Annak idején nem mentem egyetemre,nincs diplomám.Egy 3 éves képzés alatt szereztem egy OKJ-s ápolói szakmát.
Sikerült is elhelyezkednem egy magánklinikán,már 4 éve dolgozom ott.A fizetésem is elfogadható havi nettó 200-250 ezer között keresek.
Már külön élek a szüleimtől,saját családom,férjem,gyerekem van.
De!A mai napig azzal nyüstölnek,hogy diplomázzak le.
A bátyám is,ha itthon van,mindig mondja,hogy "de hugi,csak kéne egy diploma".
A szüleim is mesélnek rólunk olykor-olykor és szóba kerül,hogy nekem nincs diplomám,megjegyzem,hogy a szüleimnek is "csak" szakmájuk van!
Nektek mi erről a véleményetek?Szerintetek is kéne az a diploma.
Ja,és persze a férjem is diplomás,neki a szülei is,és az öccse is.Szóval mindenhonnan csak én lógok ki!
26/N
Ja igen, és, ha van most 200-250,akkor az nem rossz. Ha meg azért csinálnád, hogy több legyen a pénz, akkor nem csinálnám. A családtól vennéd el az időt. 3-4 év hosszú idő.
Férjed is jól keres. Nem vagy rá szorulva.
És a bratyó milyen jogon szekál, hogy diplomázz le? Ha ő is verdeshetné a mellét, hogy bezzeg az ő szakmája/papírja, blablabla... akkor még megérteném, de így? Megérte 3 évet tanulni a semmiért? Pontosabban azért, hogy olyan melót csináljon, amit bárki más is csinálhat végzettség nélkül?
Én végig gondolnám a lehetőségeimet és hogy szeretném-e. Pl. ha egyszer kirúgnak a munkahelyedről, tudsz-e máshova menni a környéken, vagy csak a "közszférába". Igen, tudtommal ha pl. egy általános kórházban dolgozik az ember, akkor a bértábla szerint diplomával többet kap, mint nélküle (na nem sokkal), ezt általában más munkahelyen is preferálják, vagy is valamilyen szinten kompenzálják a tudást magáncégek is. Én mérnök vagyok, de ez nálunk is így van. Pl. valamivel többet kap az, akinek mesterképzéses végzettsége van, mint az, akinek csak alap diplomája és így tovább. A mi cégünk támogatja azokat, akik tovább kívánják képezni magukat, így amellett, hogy a tanulmányokhoz megfelelő hátteret biztosítanak, utána valamivel magasabb fizetésre is lehet számítani. Így megy ez jobb helyeken... (ezt csak az értetlenkedők kedvéért).
Szóval, szépen befeküdnék egy kád forró vízbe a helyedben este és mérlegelném, hogy én mit akarok, pro és kontra (akár fel is írhatod), mi szól ellene, mi mellette. Csak a család nyomása miatt marhaság lenne belekezdened, meg se próbáld, de ha te is szeretnéd, akkor hajrá. Holtig tanul az ember!
Nem szart és hányást törlök,ez egy magánklinika és nem ilyen részen dolgozom.Viszont ha lenne diplomám,indulhatnék egy részlegvezetői főnővér címért,így kevesebb lenne a munka,magasabb mégis a fizetés,és több időm lenne a családomra is.
Na majd átgondolom még!Köszönöm a sok sok választ!!
Tanulni mindig érdemes. Persze nálunk sokan csak odáig látnak, hogy sok-sok pénzt akarnak nulla tanulással keresni - ez nagyon egyszerű, anyagias lélekre vall.
A te helyzetedben már csak azért is érdemes tanulni, mert a ranglétrán így tudsz feljebb jutni. Ha úgy érzed, hogy a képességeid alapján alkalmas lennél erre, és csak a papír hiányzik, akkor szerezd meg a papírt is és lépj előbbre. Teljesen felesleges 26 éves korodtól életed végéig leragadni egy szinten.
A párom ugyanezt játszotta el - szakmája van, jó is benne, de mire én megismertem 27 éves korában, már elért a "csúcsra", a jelenlegi végzettségével magasabb pozícióba nem léphet. Ezért teljesen logikus, hogy megvárjuk, amíg én lediplomázom nyáron, és jövőre ő kezd el tanulni. Végül is van a munkaerőpiacon még vagy 35 éve, ennyi idő alatt nem baj, ha nem végig ugyanazt csinálja :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!