Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apám hülyének néz. Mit csináljak?

Apám hülyének néz. Mit csináljak?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Van egy kis problémám.

Már elég régóta szeretnék új számítógépet venni (lassan 3 éve), hogy lecseréljem a 8 éves öreg, alig működő gépet. Eléggé informált is vagyok ebben a témában. Most el is jutottam oda, hogy összeírjam azt a konfigot, ami ideális lenne számomra.

Felhozom ezt a témát édesapámnak, egyik "informatikus" ismerősénél rá is kérdez, hogy a konfig az mennyire éri meg az árát, meg hogy minőségre milyen. Válasza az volt hogy a gép szar, "ami 50ezer forint fölött van, az nem éri meg, és szar, minek akkora videómemória egy videokártyának, és miért pont Intel proci, mikor párezer forintos AMD procik sokkal jobbak annál". Nem hinném, hogy én lennék a hülye, hogy pont egy "teljesen szar" gépet állítsak össze. Nem egy nevesebb fórumon is érdeklődtem, hogy a konfig jó-e, mindenhonnan pozitív válasz jött, hogy arra, amire szeretném használni, teljes mértékben alkalmas, semmi baj nincs vele. Édesapám még mindig arra a bizonyos "informatikusra" hallgat, szerinte minden szava aranyat ér. Még interneten lévő teljesítménymérésekkel sem tudtam rámutatni arra, hogy amit összeraktam konfig, az jó. Ez csak az egyik, jön a másik:

A konfig elég drága, ezért is mentem fel a Hardverapróra, körülnézni, hogy milyen alkatrészek (proci és vidikari) vannak, és milyen árban. Találtam 2 jó ajánlatot olyan felhasználóknál, akiknek a profilján több száz pozitív pont van, és negatív nincs, ráadásul nem kis mennyiségben árulnak alkatrészeket. Mondtam neki, hogy a fentebb említett oldalon olcsóbban be lehet szerezni az alkatrészt, de amint megemlítettem hogy "használtan", kiborult, azt mondogatta hogy magánszemélytől venni bármit is hülyeség, meg hogy "biztos valami turpisság van a garanciával". Ennyi erővel, amiket ő vett fűnyíró meg más egyéb gépet használtan hülyeség volt megvennie. Én személy szerint nem hiszem, hogy több száz pozitív szöveges értékeléssel a profilján valaki azon mesterkedik, hogy hogyan adja el a "rossz" cuccot olcsón.

Erre felhívja megint az "informatikus" barátját, és azt mondja, hogy csak az Ipon-ban vegyünk, mert a legminőségibb áru ott van. Na ja. Lehet, hogy minőségi, de más boltnál sokkal drágább is. Nem hinném, hogy én vagyok olyan naiv, hogy vásárolnék magánszemélytől olcsóbban, érvényes garanciával valami alkatrészt.

Tehát nem tudom, hogy mit csináljak. A gépről le is tettem, pedig már nagyon régóta szerettem volna, de a bolti árával nem tudnánk megvenni, olcsóbban pedig megtudnánk, de hiába érvelek, nem egyeznek bele, mert "az emberek csak azon mesterkednek, hogy mégjobban át tudják verni a többi embert".

Leszögezem, hogy most nem is az a gond, hogy nem lesz új gépem, hanem az, hogy édesapám másnak jobban hisz, mint a saját fiának, ráadásul hülyének is néz. Egy olyan embernek hisz, akivel az elmúlt évek során alig beszélt, mégis többre tartja a szavát, mint az enyémet.

Mit tudnék csinálni? Hogyan tudnám édesapámat rávenni arra, hogy nem minden ember gonosz, és hogy én nem vagyok egy inkompetens, semmihez nem értő hülyegyerek?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

2014. szept. 1. 18:05
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Hát gondolom az ismerősének van szakmai végzettsége, neked nincs, édesapád laikusként pedig inkább a szakmabelire hallgat.

Nos, halkan megjegyzem, a világ vezető processzorgyártója az Intel. Körbe lehet nézni egy informatikai cégnél hány gépben van AMD és hányban Intel processzor, maga az Intel egyfelől megbízhatóbb, másfelől pedig árban sincs köztük túl nagy differencia.

Szóval ő laikusként biztos ad az ismerőse szavára viszont én szakmabeliként elküldeném a búsba.

2014. szept. 1. 18:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Sehogyan. Sajnos ez ilyen.

az a informatikus meg siman garasos irigy tag -_-

2014. szept. 1. 18:20
 3/3 anonim ***** válasza:

Illetve az is butaság, hogy ami 50.000 forint felett van, az nem éri meg.

Pontosan ugyanannyi különbség van az 50.000 forintos videokártya és a 30.000 forintos között, mint a 18.000 és a 30.000 forintos között.

Az való igaz, hogy sokan kicsit túllövik a gépet, és valójában nem is kell nekik olyan erőforrás-szükséglet amit a gép maga biztosít, de manapság már a programokat sem optimalizálják túlzottan tehát úgy készülnek, hogy az illetőnek biztos jó erős gépe van, ez egyfelől piaci, másfelől pedig erőforrás-stratégia.

Abban van egyedül igaza, hogy használtan valóban nagyon kockázatos informatikai eszközöket venni, ha mégis, csak ismerőstől.

2014. szept. 1. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!