Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan kezeljem ezt a helyzetet?

Hogyan kezeljem ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés

Attól tartok, h anyám demenciával küzd, vagy valami egyéb problémával, de a tünetek alapján én demenciára tudok gondolni.Mivel sajnos több éve egy agyi infarktus következtében lebénult, így szociális otthonban van (korábban én ápoltam közel négy évíg otthon)az a baj, hogy folyamatosan a múltban történt dolgokon rágódik, és olykor ezekhez kapcsol hozzá feltételezéseket, amolyan kombinálgatás, és akkor ragaszkodik ahhoz a gondolathoz, olyan mint valami téveszme....ez általában a dolgaira vonatkozik, nagyon sok ruhája van, de valami miatt folyamatosan azzal vádol, hogy én a ruháit meg egyéb kisebb személyes tárgyait elajándékozom másoknak, szomszédok, ismerős stb. majdnem mindenki szóba kerül, sőt folyton vádol hogy a kórházból is ellopom a dolgait, azért hogy elajándékozzam, vagy eladjam, holott ez persze nem igaz. Mondjuk az tény hogy elég sok mindene eltünt amióta kórházakba van, ill. rehabilitációkon, otthonokban...volt már kb. 10 különböző helyen, közben otthon ideig óráíg....mind1 tehát tudom h eltünt sok minden az évek során, de mindig rajtam keresi azzal vádol hogy én vittem el.Szinte más témája sincs sokszor, máskor néha teljesen normálisan el lehet vele beszélgetni. Nem tudom, nem akarok jajgatni, de nekem ez eléggé felkavaró.Nem tudom hogyan viszonyuljak ehhez a dologhoz.Mindig fölhívommert aggódok érte, nagyon beteges, mindig attól félek hogy meghal, de sokszor amikor fölhívom csak vádol olyasmivel ami egyszerűen nem fedi a valóságot, ez meg teljesen fölkavar....milyen betegségre vagy állapotra utal ez?

Hozzátenném, h én is követtem el hibákat a múltban, de nem tudok ezeken már változtatni, nem látom értelmét, hogy ezeken vitatkozzunk folyamatosan. Ti mit tanácsolnátok, hogyan reagáljak ezekre a dolgokra?

Köszönöm a válaszokat!

2014. máj. 28. 22:04
 1/1 anonim ***** válasza:

Hasonló dolgai voltak nagypapámnak is, neki agyvérzése volt, aztán egy ideig mi ápoltuk, majd volt egy ideig gondozóban is. Nála ez egyértelműen az agyvérzés okozta ezeket a gondolatokat, meg sok minden más fura gondolatot. Tudom, nehéz, de mi megtanultuk, hogy el kell engednünk a fülünk mellett, meg megszoktuk. Tényleg olyanokért is morgott, hogy szte mi loptunk el tőle egy nejlonzacskót. Megmondtuk neki, hogy nem mi voltunk, aztán egy idő után már nem folytatta. Mondjuk az tényleg baj, hogy ilyen helyeken azért tünedeznek el cuccok sajnos, aztán ha nem rakja össze az idős demens / agyilag nem teljesen százas bentlakó az egyet meg a kettőt, akkor rögtön azt fogja vádolni, aki először eszébe jut. Sajnos az otthonban, ahol volt a papám, a bentlakók és meghökkentő, de a nővérek is emeltek el dolgokat, vagy éppen eltettek vmit, aztán elfelejtették visszaadni. A bentlakók főleg kaját emeltek el, a nővérek a karóráját - kétszer is, egyszer figyelmetlenségből, egyszer elég gyaníthatóan lopási szándékkal, csak megtalálták, aztán vmit makogott a nővér.

Nem tudom, hogy a ti esetetekben mi okozhatja. Lehet, hogy romlott az állapota agyilag az infarktus miatt, lehet demencia, lehet a kettő kombinálva. Szakembert esetleg felkereshetsz, hátha tud segíteni.

2014. máj. 29. 03:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!