Ti hogy reagálnátok le ha párotok lánya elkezdene titeket "anyázni"? Mi lenne a jó reakció ami neki se bántó és nekem se kellemetlen?
Nagyjából vázolom a szituációt:
Párommal együtt vagyunk 4 éve, 1 éve élünk együtt.
Van egy kislánya aki velünk él, de elejétől fogva a keresztnevemen szólít, nem akartuk hogy elkezdjen "anyázni". Én nevelem, az anyjára nemigazán emlékszik, de azt tudja, hogy nem én vagyok az anyukája.
Nemsokára jön a kis tesó és azóta elkezdte mondogatni, hogy ha megszületik a tesó onnantól kezdve neki is az anyukája leszek. Mikor ismeretlenek, vagy az oviban mondják neki, hogy én az anyukája vagyok akkor mindig kijavít mindenkit, hogy "xy hasából születtem ő az anyukám, x a legjobb barátnőm. Mikor megszületik a kisbaba akkor lesz nekem is az anyukám." Képben van, hogy ki- kicsoda, néha viszont úgy csinál mintha kisbaba lenne, odabújik hozzám, elkezd úgy beszélni mint egy kisbaba, szopja az ujját és "eljátssza", hogy az anyukája vagyok, olyankor anyának szólít. EZ tart nála 1-2 percig mintha csak szerepjátékot játszana, aztán megint nevemen szólít. Ez eddig nem sokszor volt szerencsére, 1-2 alkalommal és hát hirtelen nem tudom ezeket a dolgait hogy lereagálni. (amúgy ez mielőtt terhes lettem előtte is előjött néha, úgyhogy nem a tesó miatt van)
Azt, hogy anyának hívjon ennyi idő után már nem tudom elképzelni és nem is nagyon szeretném, de nem is tudok rászólni, hogy "nem vagyok az anyukád, ne hívj így". Szóval nem tudom mi lenne a jó reakció.
Azt elhiszem, hogy tényleg furcsa lehet számodra, hogy anyának hív, miközben eddig a keresztneveden szólított, de változnak az idők. Most már eltelt egy pár év, és Te is részt veszel az életében, szerintem ez várható volt, főleg, hogy még kisgyerek. Anyaként tekint rád, és ez nagyon szép dolog.
Én a helyedben megengedném neki, mert ez őt boldoggá teszi, már pedig ez a legfontosabb.
#20-as Te nagyon félreértelmezed az egészet, nincs semmi se a "gyerek szájába adva". És az sincs megtiltva neki, hogy anyának szólítson. Ha néha anyának szólított nem szóltam meg érte, nem mondtam neki egyszer sem hogy nem szólíthat anyának. De mondom ezek az "anyázásai" nagyon ritkák, nem sűrűn fordult eddig elő, alapjáraton a nevemen szólít. Azért is tettem ki a kérdést, mivel eddig ez évek alatt nem volt téma, nem volt gond azzal hogy a nevemen szólít mostanában vannak nagy ritkán ezek a dolgai ezért kértem volna segítséget, hogy mit lehet mondani neki, hogyan tudom lereagálni hogy ne bántsam meg. Az hogy anyának szólítson ez meg szerintem az én döntésem, hogy szeretném-e, hogy így hívjon vagy sem. Mivel évek alatt kialakult egyfajta kapcsolat köztünk, nem tudom elképzelni a váltást. Szerintem a szeretetet és gondoskodást nem a megnevezésben mérik. Attól még szeretem, hogy nem tudom elképzelni hogy anyának hívjon.
"írja fent a kérdező, hogy ő szereti a kislányt ... ez miért nem látszik egyik szaván sem?" mégis mit kellene írjak, alap hogy szeretem írtam is hogy sajátomként nevelem mit kellene ezen itt most oldalakat ragozzak.
#22 tudod mit? igazad van
mivel ezt a kérdést itt tetted fel, valószínűleg azt is fel fogod tenni pár év múlva, hogy: úgy érzem nem szereti a párom lánya a közös gyerekünket - kistestvérét -, vajon mi lehet az oka
aztán megint pár év múlva: a párom hülye lánya - akiért én mindent megtettem - nem hallgat rám, nem fogad szót nekem, és azt is a szemembe vágja, hogy hagyjam békén, mert nem vagyok az anyja
de tudod mit? igazad van, azon az egy szón múlik a nyugalmad, hát ne engedd meg neki, mondd csak nyugodtan: kicsikém, én nem vagyok az anyukád, ne szólíts így mert engem zavar (mert ugye erről van szó, tehát ne kérj tippeket, hogy mit mondjál neki, mondd az igazat)
"a szeretetet és gondoskodást nem a megnevezésben mérik."
Akkor a saját gyerekednek is majd mondd, hogy nem kell anyának szólítania. :)
Annyira de annyira belehazudsz a saját szövegedben is! Azt írod hogy nem zavar ha anyának szólít és nem is tiltottad egyszer sem meg hogy anyának merjen szólítani. Aztááááán írod hogy majd te eldöntöd hogy szeretnéd-e vagy sem hogy anyának szólítson mert neked ehhez van jogod, és a kislányt nem akarod megbántani és mit mondj!
Szóval igen igen, nem tiltod meg, legalábbis ezt a szót nem használod de még sem akarod és ez egyenlő azzal!!
Ha igazán szeretnéd a kislányt mint a sajátodat akkor fel sem vennéd ezt, sőt mi több örülnél neki. De te ebben akadékoskodsz, gondolom 4-5-6 éves kislányról van szó, aki a saját anyját nem ismeri. Akinek szüksége van egy anyára, és te ezt a szerepet nem adod meg neki, és ez később még inkább fog romlani, és tudod te hogy milyen dolgokban fog később ezek miatt szenvedni???!!!
Egyébként gondolom a saját gyermeked szólítson anyának ugye???!!! Pff nem tudom mit szól ehhez az édesapa de nem is érdekel. Nem részletezem, de sajnálom szegény kislányt hogy ennyiben bekorlátozod. Elég mostoha típus lehetsz!
Értem, hogy nagyon szereted és eszedben sincs bántani, pont ezért próbálj kicsit egy kislány szemével gondolkozni. Nincs anyukája, ezért beléd kapaszkodik. Ha úgy érzi, hogy eltaszítod, az meg fog maradni benne. Biztos neked is vannak rossz, szomorú emlékeid egészen kicsi korodból... Szóval amit ki akarok hozni, hogyha a kislányban tüske marad minden jó szándékod ellenére és úgy érzi, hogy a tesója más elbánásban részesül, akkor igen nehéz perceid lehetnek ebből még... Majd ha mondjuk 15 évesen nem akarod elengedni valahova és visszakapod, hogy nem vagy az anyukája.
Szerintem a saját dolgodat könnyíted meg, ha hagyod, hogy anyának szólítson. A féltestvérével is felhőtlenebb lehet a kapcsolata és talán veled is. Persze, ettől még elmagyarázhatod, hogy nem vagy az igazi anyukája a tesótól ... Nincs meg valakinek az a kérdés, amit egy 13 éves kisfiú írt, ki hogy hogyan vegye rá az apukája új barátnőjét, hogy az anyukája legyen és az sem lenne baj, ha néha megszidná? Annyira illene ide
"Nem gondolom, hogy a megszólításnak ilyen formán lenne jelentősége,"
Akkor miért nem akarod, hogy anyának szólítson? Neked nincs jelentősége, neki meg fontos. Ha neked nem fontos, miért fáj, hogy ő meg szeretné?
"Ha néha anyának szólított nem szóltam meg érte, nem mondtam neki egyszer sem hogy nem szólíthat anyának. "
De most pont arról tetted fel a kérdést, hogy utasítsd vissza. Mert NEM SZERETNÉD.
A lényeg az, hogy nem szeretnéd, ő meg szeretné. Próbálod megmagyarázni, hogy nem fontos, hogy anyának szólítson, mert nem ettől leszel az anyja. Teljesen igazad van!
A szeretettől és kötődéstől leszel az anyja, ami ha meglenne, akkor nem tennél fel ilyen kérdéseket, és örülnél, hogy a kislány magától kezd anyaként tekinteni rád.
De a kötelességtől NEM leszel az anyja. Mert az nem szeretet, hogy kötelességből neveled, enni adsz, fürdeted, ruházod stb. Ez csak egy "státusz", amit a pasival együtt elnyertél.
Szándékosan írtam (6. válasz), hogy ha nem akarsz anyja helyett anyja lenni, akkor nem kellett volna ÖSSZEJÖNNI az apjával. Azért használtam ezt a szót, és nem a hozzámenni, gyereket szülni kifejezéseket, mert erről nem akkor kell gondolkozni, ha már beleszerettél valakibe, vagy együtt éltek, hanem akkor, amikor bemutatkozik, és közli, hogy van egy lánya. Ha te nem akarod a lányt, nem kezdesz találkozgatni egy olyan pasival, akinek van lánya. (Elkerülendő a beleszeretés utáni problémákat. Mert a kislány volt ott előbb.) Ez ennyire egyszerű.
Szóval szerintem a helyzet kulcsa az, hogy ha neked nem fontos a megszólítás, akkor miért ellenzed.
hát én örülnék neki :-)
és nem szólnék neki e miatt
ha jó a kapcsolat akkor ez belefér :-)
am meg : ismerős család
mind a 3 gyerek a keresztnevén szólítja a szüleit mert mikor a legnagyobb kicsi volt ezt találta ki és onnantól "Kati és Pista" :-) a kisebbek meg utánozták - csak akkor van Anya vagy Apa ha baj van !
gondold el a kicsi majd a nővérétől tanulja a dolgokat meg :-) mi lesz ha azt tanulja el tőle h anyát "Marikának" kell szólítani - elég vicces lesz majd :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!