Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Segítség (továbbtanulás,...

Segítség (továbbtanulás, érzelmi kényszer)? 16/L

Figyelt kérdés

Mindig osztályelsô voltam. Kémiából mindig a legjobbak között voltam korcsoportomban a megyénkben, az országban.

A szüleim, rokonaim sokat várnak el tôlem és emiatt én is magamtól. Kiskoromtól valami nagy szeretnék lenni. Pszichológus, kutató, ügyvéd, vegyész.. mindigis doktori címet szerettem volna. A szüleim mindenkinek azzal dicsekedtek, hogy elsôként vettek fel a biológia -kémia tagozatra két éve. Anyukám szakácsnô, apukám nem fejezte be a középiskolát, nem ment neki.

De a baj ott kezdôdik, hogy igazából mindig valami átlagos munkával szerettem volna foglalkozni.. csak így nem lehet. Mindigis arról álmodoztam, hogy sokat keresek, hazaadok sok pénzt hogy ki tudják fizetni a szüleim az adósságokat.. hogy az emberek, akik eddig lenéztek az eszem miatt, megpukkadjanak.. de én nem ezt akarom.

Titkárnô, tanár.. átlagos munkát szeretnék.. nem ért meg senki.

Arra gondoltam, pszichológus leszek elôször, kimegyek külföldre és visszajövök tanárnak. De nem akarom. Tanár szeretnék lenni (kémia, rajz, filozófia).. csakhogy nem keresném még a harmadát sem annak, amit gyerekkorom óta szeretnék.. lenéznének az emberek és mosolyognának hogy nem sikerült.

De sikerülne, tudom. Van eszem.. nagyon jó eszem van elvégezni akár az orvosit, de nem akarom.

Bármelyik pályát választanám, csalódnék. Ha a tanárit, akkor sajnálnám, hogy nem próbáltam meg a nehezebbet, mikor tudom, ment volna. Ha meg a nehezebb választanám, a gyerekkori álmom válna valóra, de utálnám a munkámat..

Nem tudok dönteni..

Ó és a legjobb: Ha pszichológusnak mennék, nem érettségizhetnék (emelten) kémiából, amikor eleve amiatt választottam az iskolát és érte szeretnék élni (de nem lennék vegyész, az unalmas)..

Már nem bírom tovább.. tudna valaki segíteni? Kérem....

16/L

2014. ápr. 9. 20:41
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Nos en csak azt tudom elmondani amit egy nagyon kedves tanarnonk mondott. Nem keres jol, es mikor az anyukaja beteg lett es elment hozza az igazgatono orditva hivta fel h takarodjon vissza a suliba... az anyukajat ebbe a varosba hozatta aki meghalt sajnos, es meg nekik kellett varni a temetessel mert az egyutt erzo igazgatono nem engedte szabadnapra. Megjegyzem egy elismeert tanarrol van szo, aki sok kituntetest kapott. Ezenkivul a fizetesuk is eleg karcsu, egy masik tanar meg papirt is mutatott rola hogy mennyit keres.
2014. ápr. 9. 20:45
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
a mi kémiatanárnőnk, egy egyszerű de a világ legkedvesebb tanárnője. Sosem láttam szomorúnak. mindig mosolyog. Biztos nem keres jól, sőt. de szereti azt amit csinál. szereti a diákokat. az egyszerűbb munkával nem biztos hogy jol keresel majd, de jol érzed magad a munkában. Ha nem érzed jól magad abban amit csinálsz, az rányomja a bélyegét. kereshetsz 300eftot, ha a végére a pokolba kivánnád azt, vagy keresel 100at de ugyanugy mosolyogva töltöd el a napjaid, ugy mész haza hogy elegem van, vagy ugy hogy várod hogy mehess. Én szeretem a Tanárnőt, mert pozitív, mikor leírom a feladatot és ugy szól mosolyogva, hogy kész van széphölgyem? általánosban megbuktam kémiából, itt meg 4,5 vagyok. én inkább keresnék keveset, de ne utáljam a szakmám, mert azt meglátják a vendégek, aztán mennek a főnökhöz, hogy ugyan kezdjen már valamit azzal a pincérrel mert látszik rajta hogy utálja amit csinál, azt hiphop kirúgtak...
2014. ápr. 9. 20:57
 3/9 anonim ***** válasza:
Eloszor gondold vegig mit szeretnel? Nyilvan jobban jarsz egy olyan szakmaval amivel jol keresel. Ha egy nyelvet jol beszelsz az meg jobb pl kulfoldi munka. A tanarok nagy resze amugy is kieg par ev utan nem konnyu a sok gyerekkel foglalkozni sem. A fizetesuk is alacsony.
2014. ápr. 9. 21:09
 4/9 anonim ***** válasza:

A tanári pálya valóban csak azért létezik még, mert vannak elhivatott emberek. Nem mondanám ezt "könnyebbnek", főleg pl. a kémia-biológia vonatkozásában (ugyanazt tanulják, mint a kutató vegyészek, biológusok, nemrég változott meg a rendszer). De anyagilag tényleg egy csőd.

Furcsa, de van egy köztes út. Az én volt kémiatanárom is doktorit végzett, most is van egy kollégám, aki doktorizik, miközben gimnáziumban tanít. Ezzel a "becsvágy" is kielégül, az átlagos állás is megmarad. Később ha úgy hozza az élet, elmehetsz a kutatásba. Ettől az anyagiak nem lesznek jobbak (ugyanolyan tanári fizetés), ha az a fontosabb, le kell mondanod a tanári állásról.

2014. ápr. 9. 21:15
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!:)

Csak az keserít el, hogy nem ért senki.. mármint tudom, hogy menne mind a kettô.

Imádom a spontán dolgokat, a diákokat, diákcsínysket, lázam vagyok, de fegyelmezett, nagyon jól magyarázok, tanítok dolgokat másoknak.

Imádnék tanár lenni..

De nem tehetem. Ahogyan azt sem, hogy más legyek, ami nem érdekel. Nagyon szívesen lennék még grafikus, dizájner.. csak ezek egyszerûbbek.

Mindenki nagyon jó szeretne lenni minden tantárgyból (matek, nyelvek, töri, magyar, term.t., rajz, ének, ..) .. de ez nem mindig jó. Van negatív része is.. borzalmasan, ijesztôen jó vagyok mindenbôl..

Bárcsak ne menne minden ennyire!.. lehetne nyugis életem elvárások nélkül.. erre lenne a legnagyobb szükségem.

2014. ápr. 9. 21:54
 6/9 anonim ***** válasza:
Vegyészként is lehetsz tanár, akár egyetemen is. Hidd le sokkal hálásabb feladat olyanokat tanítani, akiket érdekel a téma, mint egy kupac érdektelen kamaszt, aki kényszerből üli végig az óráidat.
2014. ápr. 10. 15:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Ja, és átérzem, tényleg teher az, ha minden lehetnél, nem tudsz dönteni, kamaszként ez borzasztó nehéz. Nekem is kitűnő érettségim volt, a középiskolában alig tanultam, első helyre fölvettek egyetemre. Aztán otthagytam pár év után, és most azt csinálom, amit kicsi korom óta szeretnék, bár nagyon nehéz lerázni az elvárásokat és megszabadulni attól a rossz érzéstől, hogy így elrontom az életem.
2014. ápr. 10. 15:07
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Csak én éppen gimnáziumban szeretnék tanítani..

2014. ápr. 14. 15:27
 9/9 anonim ***** válasza:

Utolsó két választ írtam.

Attól, hogy magasabb iskolát végzel, taníthatsz gimnáziumban is, ennek nincs akadálya. DE! Ha rájössz, hogy ez neked kevés kihívás, bármikor továbbléphetsz, mert meglesz a lehetőséged. Valós példa: a gimnáziumi matek-fizika tanárom elméleti fizikából doktorált, de mégis tanárként dolgozott, mert szerette csinálni. Egy idő után átment egy egyetemre tanítani, ahol kutatómunkát is végez. Előtte volt választási lehetőség, ahogy előtted is lenne. A magasabb végzettség nem akadály, neked viszont előny és lehetőség, mert megmarad a szabadságod bármikor váltani, ha nagyobb kihívás kell, míg egy sima tanári diplomával ez nem lenne meg.

2014. ápr. 14. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!