Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehetnénk? Annyira sajnálj...

Mit tehetnénk? Annyira sajnáljuk őt

Figyelt kérdés

A párom szétment a volt feleségétől. Van egy közös kislányuk aki négy éves. Két hetente hétvégén van velünk. A bíróságon az anya kiharcolta, hogy csak szombat délelőtt hozhassa el a párom, függetlenül attól, hogy nagyon szerette volna péntek délutántól, ami jogilag jár neki. A kislány nagyon szeretn nálunk lenni, nem igazán akar hazamenni és most mikor elment tőlünk saját maga nagyon szomorúan közölte, már majdnem sírva, hogy sokkal jobb nálunk játszani és lakni mint otthon. A szívem szakadt meg a kislányért, de mit tudtam volna mondani, meg tenni ebben az esetben. Búcsúzáskor is úgy magához ölelt és majdnem elsírta magát. Az anyának is van már új párja, de őt a kislány nem szereti. Nálunk kiegyensúlyozottabb, otthon állítólag nyűgösebb (az anyja mindig ezt mondja, mi ilyet nálunk nem tapasztalunk).

Tudom, nagyon nem tudunk mit tenni, de valahogy a kis lelki világát hogy lehetne rendezni, hogy ne érezze ezt a kislány?

Köszönöm a válaszokat!

2014. ápr. 7. 15:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Egy 4 éves gyereknél még nagyon számít az, hogy az otthoni mindennapok nem teljesen olyanok, mint a nálatok töltött hétvége. Persze, hogy most úgy érzi, nálatok van a jobb .
2014. ápr. 7. 15:23
 2/13 anonim ***** válasza:
95%
Ne haragudj, de persze hogy ti vagytok a kedvencek, csak minden masodik hetvegen van veletek. A tobbi 12 napban anyja neveli, apolja, szallitja, mosf foz ra, foglalkozik vele. Ti csak a jot kapjatok. A csajzi jol ki akarja jatszani ezt az uj apu, uj anyu dolgot.
2014. ápr. 7. 15:23
 3/13 anonim ***** válasza:
93%

Így van. Mások a hétköznapok, amikor "szigorú" napirend van. Olykor olyat is meg kell tennie, amihez semmi kedve, mert az anyja azt kéri tőle.

Nálatok kéthetente van 1-2 éjszakát, nyilván ez nem a gyereknevelésről szól, hanem arról, hogy végre együtt vagytok és szórakoztok, mint egy család. A móka és a kacagás sokkal jobban megfogja most még a kis lelki világát és sokkal szívesebben lakna ott, mint az anyjával, aki néha meg is szidja ezért-azért.

Emlékszem anno, bár az én szüleim nem váltak el, de én a nagymamámnál akartam tölteni minden hétvégémet és egyszer úgy 6 évesen meg is próbáltam lezsírozni, hogy hagy költözzek hozzá, mert ő sokkal jobb fej. Nyilván nem engedték. Így utólag visszagondolva is azt látom, hogy ez nem azért volt, mert anyuék rossz szülők lettek volna. Egyszerűen csak amennyit a nagyimból láttam, nála mindig sokkal szélesebbek voltak a határok. Ha feszegettem is azokat, ő sosem akadt annyira ki, mint anyuék. Ez egy gyerek számára vonzó.

2014. ápr. 7. 15:35
 4/13 anonim ***** válasza:
88%
Csak 4 eve, persze hogy nalatok jobb mint anyuval a hetkoznapok amikor reggel kelni kell es oviba menni.
2014. ápr. 7. 15:36
 5/13 A kérdező kommentje:

Elgondolkodtató amit írtok. Persze csak négy éves, így meg úgy meg amúgy. Ez csak ilyen gyermeki hóbort?

Az apja ugyanúgy neveli, sőőőt!, rengetegszer le van szidva, és van fegyelmezve. Nem csak móka és kacagás. Otthon mindenért rá van szólva, ezt ne csináld azt ne csináld, nem mehetsz ki játszani, nem mehetsz ki a kertbe, ne fogdosd ezt, ne fogdosd azt. Minden tiltva van neki. Egy burokban él. Nálunk meg meg van engedve, mert lazábban kezelünk olyan dolgokat, amiket az anyjának is lazábban kéne. És mindemelett ugyanúgy nevelés zajlik.

Nem mondom, hogy nincs igazság abban amit mondtok, nem is ez volt a kérdésem alapesetben, de azért hiába még "csak" négy éves, biztos vagyok benne, hogy nemcsak a móka és a kacagás miatt van ez nála. Hanem a fentebb leírtak miatt is. A kérdésem még mindig arra irányul, hogy tudnánk segíteni a kis lelki világán, hogy ne érezze így.

2014. ápr. 7. 15:48
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon fontos a gyerek reakciójakor az alábbiakat figyelembe venni.

Amikor nálatok van, nincs napi rutin, és nincs nevelés. Nincs kötelesség, csak felhőtlen játék.

Ezt az anya nem tudja biztosítani, hiszen 4 évesen is vannak már olyan feladatok, amiket meg kell tudni csinálni akkor is ha nincs hozzá kedve. Így nyilván annak a szülőnek aki nem csak örül a gyereknek, hanem neveli a gyereket sokkal nehezebb dolga van.

Szerintem a kislány reakcióját ne vedd ennyire komolyan. Minden gyerek a kisebb ellenállás felé húz. Ez egész addig így lesz, amíg fel nem nő, és meg nem érti, hogy ha ott lakna nálatok, akkor változnának a szerepek.

Ti lennétek akik elvártok, és anyuka lenne aki enged.

2014. ápr. 7. 15:53
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk hasonló a szitu csak kicsit fordítva. Nálunk én és a párom neveljük a kislányát anyukát évek óta nem láttuk. Viszont nálunk az van, hogy hét közben velünk van a gyerek hétvégén a nagyszülőknél. Nálunk itthon napirendhez van szoktatva (reggel kelés, fogmosás, ágyazás stb.., délután játék, fürdés, vacsi 8kor alvás stb), hétvégén a nagyszülőknél este van hogy 9-10ig is fent van. Ott mindig jön-megy valami rokon, folyamatosan vele foglalkoznak, tata hozza a fagyit, csokit stb, itthon meg ugye mindent nem lehet. Nálunk is szokott vasárnap hiszti meg sírás lenni, mikor jönnie kell haza. Sajnos jobban szeret a nagyszülőknél lenni, mint itthon. Valami hasonló dolog lehet nálatok is. Nem szabad sajnálnod a kislányt, nincs semmi baj a lelki világával. Ha a mindennapokban nálatok lenne és néha vinné el az anyja ugyanez lenne csak fordítva.
2014. ápr. 7. 15:54
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam ezt a hozzászólásodat az előbb.

"Az apja ugyanúgy neveli, sőőőt!, rengetegszer le van szidva, és van fegyelmezve."

Kéthetente hétvégén szombat reggeltől vasárnap délutánig mikor rengetegszer?

"Nálunk meg meg van engedve, mert lazábban kezelünk olyan dolgokat, amiket az anyjának is lazábban kéne. És mindemelett ugyanúgy nevelés zajlik."

Magyarul az anyja ellen nevelitek. Teljesen mindegy, hogy Te egyetértesz-e az anyjával. Nem biztos, hogy te gondolod jól, és hogy az anyának kellene lazábban kezelnie a dolgokat. Ne te akard meghatározni, hogy az anyja viselkedése, nevelése jó-e vagy sem, mert nem a te feladatod ezt megítélni. Így csak kegyetlenül összezavarjátok a gyereket. Lehet, hogy ezeken is kiakad az anyja amikor hazamegy, hogy otthon is sokkal lazábban próbál meg viselkedni a gyerek, mert még csak 4 éves, és nem tudja szétválasztani még, hogy amit itt szabad azt ott nem. Rengeteget ártotok a gyereknek mindenféle jóindulatotok ellenére.

"hogy nemcsak a móka és a kacagás miatt van ez nála."

Tényleg nem. Hanem azért, mert összezavarjátok.

"tudnánk segíteni a kis lelki világán, hogy ne érezze így."

Sokkal kevesebb ellentmondás az anyja nevelésével, sokkal több napi rutin megtartása, hogy ne legyenek túl élesek a váltások arra a másfél napra kéthetente.

2014. ápr. 7. 16:01
 9/13 anonim ***** válasza:
7-es vagyok, párom kislánya 5 éves úgyhogy kb. egy korosztály. Elhiszem, hogy könnyebb a lazább nevelés. Én is úgy neveltem a kislányt mikor még csak eljárkáltam páromékhoz és nem laktunk együtt. Amolyan "barátnők" voltunk a kislánnyal, nem is próbáltam meg az anyja lenni csak eljátszottam vele, vittem néha jobbra-balra szeretett is nagyon és működött is a dolog. Most hogy a mindennapokban együtt vagyunk, én nevelem rájöttem, hogy édes kevés ez a "haverkodás" és hosszú távon nem is vezet jóra. Kell neki a szigor, a napirend, igenis kell utasítgatni, hogy ezt csináld, azt csináld, "menj pakold el magad után a játékokat", "ágyazz be magad után", "menj fogat mosni" stb. és kell a szigor is, vagy ha úgy adódik a büntetés is, mert máskülönben nem érzi a határait, nem tudja ki a "főnök" és túlzásba is viheti ezt a lazaságot. Nálunk is már a végén olyanokat kezdett el megengedni magának velem szembe, mintha az ovistársa lennék. Mindemellett ugyanolyan jó a kapcsolatunk, de mikor csak néha elvittem vagy elmentem hozzájuk mindig velem szeretett lenni. Most hogy együtt vagyunk szívesebben van a nagyszülőknél.
2014. ápr. 7. 16:06
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Eloszor is jogilag nem jár péntek estétől, hiszen ha járna, akkor nem tudta volna az anya "kiharcolni" hogy szombat délelőttön legyen a lathatas.

Másodszor egy gyereknek sokkal izgalmasabb az a hely/személy, akivel kevesebbet találkozik, úgyhogy erre nem kellene alapozni.

Egyebkent az is lehet, hog otthon az anyjának mondja ugyanazt, amit nektek.

2014. ápr. 7. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!