Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Hogyan tudnék...

Mit tegyek? Hogyan tudnék segíteni? Ezt már nem bírom.

Figyelt kérdés

Szerintem anyám alkoholista. Minden reggel ott az ágya mellett valamilyen piás üveg. Mindig azt mondta, hogy egy alkoholistával nem fog együtt élni. Én személy szerint nem szeretem az alkoholt és ha egy kicsit iszik alkalmanként nem érdekel.

A szüleim elválltak és tanárként kell egyedül eltartania kettőnket. Szóval eléggé számolni kell hó végén.

Hogyan tudok segíteni neki?

18/f

2014. ápr. 4. 10:32
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Próbálj meg vele őszintén és indulatok nélkül beszélni. Hátha még nem késő és abba tudja hagyni.
2014. ápr. 4. 11:08
 2/8 cli_hlt válasza:
100%

Az alkoholizmus nem egy igen / nem dolog, sokféle módon definiálják.

A kérdés az, hogy iszik-e annyit, hogy ártson neki testileg, vagy anyagilag. Ha ezek közül valamelyik fennál, akkor mindegy, hogy valami elvont definiíció szerint alkoholista-e, vagy sem. Akkor egyszerűen túl sok.

Láttam én is olyan embereket, akik túl sokat ittak, és a baj az, hogy nem ismerik el, hogy ez sok, illetve hogy segítségre lenne szükségük.

Szerintem higgadtan közöld vele, és ne nyiss róla vitát. Csak hozd fel. Ha ingerülten válaszol, vagy tagad, dobd a témát. Később hozd fel később, de ne menj bele hosszabb beszélgetésbe, csak ha ő akarja.

Bármilyen szerfogyasztásba való beleszólást az ember a személyes szabadságának a megsértéseként fog fel (mert az is), és ennek megfelelően reagál. Ezért azt kell elérni, hogy ő is lássa, hogy a szokása ártalmas. Ez nagyon nem könnyű.

2014. ápr. 4. 17:46
 3/8 Saga1986 ***** válasza:
Ezt mond anyádnak:ha iszol,én is elhagylak!
2014. ápr. 7. 02:59
 4/8 anonim ***** válasza:
25%

De milyen piás üveg? sör vagy vodka? mert nem mindegy.

Nekem is volt nemrég egy olyan időszakom, hogy minden nap meg kellett innom egy sört, mert olyan nehéz időszakon mentem keresztül, teljesen magamra utalva, hogy máshogy nem is tudtam volna elaludni. Meg olyan lelki fájdalmam volt, hogy nem bírtam volna ki máshogy egyáltalán.

Aztán ahogy behegedtek a sebek, el tudtam hagyni a dolgot.

Ez tartott kb 2 hónapig, nem tudom, de kb. ilyen hosszú lehetett. Azóta alig iszom. De mai napig nem bánom, mert nagyon sokat segített az idegeimnek.

Nem biztos, hogy rögtön alkoholistát kell kiáltani, mert meglátsz egy sörösüveget.

Az sem mindegy, mióta látod.

2014. ápr. 17. 21:39
 5/8 anonim ***** válasza:
Az alkohol a legszemetebb drog, ami létezik. Borzasztóan nehéz rávenni is az illetőt, hogy akár magának elismerje, és ha még ez meg is van, nem lehet csak úgy abbahagyni egyik pillanatról a másikra. Beszélj vele, de tapasztalataim szerint csak egy valódi, beutalós kezelés segíthet igazán. És akkor se véglegesen.. :(
2014. ápr. 18. 12:23
 6/8 anonim válasza:
Segíts neki mindenben, próbálj a lelkére hatni, magyarázd el neki hogy te nem szeretnéd őt ilyen állapotban látni. Legyél vele türelmes és éreztesd vele hogy szereted :)
2014. jún. 2. 21:47
 7/8 anonim ***** válasza:
lehet hogy nem alkoholista, ha megiszik 1 üveg sört esténként attól még nem alkoholista, de ha napközben is iszik és a munkahelyén is az már az.Hétvégén amikor otthon van mennyit iszik? Ha sokat iszik, akkor talán finoman említsd meg neki, hogy Anya ez nem sok egy kicsit???A tanári fizetésből nem futja annyi alkoholra. Gyerektartást nem kap?
2014. jún. 3. 07:32
 8/8 anonim ***** válasza:
3-as válaszoló. nem kellene ilyen keménynek lenni vele, lehet hogy szép szóval is lehet rá hatni.
2014. jún. 3. 07:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!