Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nem tudok szabadulni apámtól,...

Nem tudok szabadulni apámtól, pedig már nem élünk együtt. Meghallgatnátok?

Figyelt kérdés

Régóta gondolkodok, hogy kiírjam-e ezt a kérdést, mert nem tudom, van-e értelme... de egyszerűen nem bírom néha, úgy érzem, megfulladok. Ha mást nem, remélem, van itt olyan, akinek van tapasztalata ilyesmi téren.

Apám tönkretette az életemet. Nem volt alkoholista, vagy ilyesmi, hanem simán csak egy agresszív ember, aki képtelen uralkodni az indulatain. Sok minden jót is tett értem, de ezek valahogy eltörpülnek az aláztatások mellett. A megaláztatások minden formáját elkövette ellenünk, amit csak el tudtok képzelni. Lelkileg abszolút beteg emberről beszélünk, aki mellett folyamatos félelemben nőttünk fel, én és a nővérem. Anyámmal is folyton veszekedtek, és ha valami nem volt az ínyére, akkor üvöltött és csapott.

Nővérem elköltözése után nem sokkal ő is lelépett az egyik nőjével a sok közül, jelenleg ketten élünk anyával egy kis albérletben. Azt hittem, minden jobb lesz, de tévedtem. Cserfes kis gyerek voltam, de amint apám elkezdett leépíteni, nem elfogadni, egyre szorongóbbá váltam, végül borzalmas depresszióval végeztem sorra az iskolákat. Mostanra kijöttem a mély gödörből, de egyszerűen nem tudok szabadulni tőle. Elszakadni is képtelen vagyok, egyrészt anyagilag is függünk tőle, másrészt amint csak rágondolok, elönt a szégyen és a gyűlölet. Néhanapján beszélünk, ennyi. A legrosszabb az egészben az, hogy tudom, szeret a maga módján, feláldozná értem az életét például. És valahol én is ragaszkodok hozzá, valahol még mindig vágyok arra, hogy elismerjen, szeressen.

Úgy érzem, apám hatása mindenre rányomja a bélyegét. Még mindig zárkózott vagyok, nagyon félek közeledni másokhoz. Nem tudom elfogadni magamat. A párommal szemben iszonyat paranoiás vagyok, pedig ő egy végtelenül rendes ember, de halálosan rettegek, hogy ő is megaláz majd. Nem tudok felszabadulni, görcsölök, félek. Szeretném élvezni az életet, túllépni a múlton. Jobb lesz majd magától? Ha elkezdek önálló életet élni, szakítsam meg vele a kapcsolatot? Vagy ne? Menjek pszichológushoz? Ő tudna segíteni?

A sírás határán vagyok megint. Aki elolvasta annak köszönöm. Aki írna nekem az esetleges tapasztalatáról, annak mégannyira megköszönném. :)

2014. márc. 25. 17:59
 1/9 Költőnő? ***** válasza:
42%
szia. Itt nem fejteném ki bővebben, de ha gondolod, írj privit
2014. márc. 25. 18:03
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem menj szakemberhez, igen!

Kitartás és remélem sikerül leválnod róla!

Esetleg olvasd el a mérgező szülők című könyvet, neten is fent van!

2014. márc. 25. 19:49
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, menj szakemberhez, de ne pszichológushoz, hanem egy jó pszichiáterhez. ha csak gyógyszerezni akar, azonnal hagy ott. Olyan pszichiátert keress, aki ismeri és alkalmazza a pszichoanalízist.

A tapasztalataimat nem írom le, mert mennyiségben hajazná a Jókai-összest.

2014. márc. 25. 20:53
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
háát az én apám nagyon szeretett 7 éves koromig.Akoor beteg lettem és lényegében slejtnek tekintett,plusz alkoholista lett és depis aztán leépült és skizo is lett.Állandóan lelkileg terrorizált.Tárgyakat vágott hozzám,de sosem ütött meg mégis sokszor kívántam bárcsak megtenné mert 1.) akkor legalább hinnének nekem 2.) fel tudnám jelenteni. De egyiks em következett be sorra türnöm kellett azt hogy minden nap görccsel megyek haza hogy ma milyen lesz a kedve és mit fog csinálni velünk. Aztán végre valami csoda lévén elválatk a szüleim és nem él velünk,de a félelem a mai napig bennem van hogy egyszer csak úgy visszatér(pl unokát szeretné majd látni vagy ilyesmi) félek hogy a férjem 20-on év múlva átváltozik olyanná mint ő.De nem is ez a legrosszabb mert erről tudom hogy csak félelem és nem megalapozott.Az a probléma hogy az agyam megszokta az állandó veszély érzetet és most hiányérzete van ebben a nagy nyugalomban,de egy a nárcisztikus emberekről szóló könyvben azt olvatsam,hogy egy ilyen ember"elvesztését" is meg kell gyászolni.Te is csak kötődni szeretnél hozzá,de nem a mostani apádhoz hanem a tökéletes álomkép apához(akihez minden olyan fajta mint te vagy én kötődni akarunk) de a valóságban mást kapunk és az ilyenekhez nem érdemes kötődni,mert megmérgezi az ember életét és kapcsolatait.Ha csak nem muszáj kerüld apádat szép lassan építsd le az életedből és ha kell járj szakemberhez aki átsegít ezen az időszakon sok szerencsét:)
2014. márc. 25. 21:04
 5/9 A kérdező kommentje:

2.: A kedves első válaszoló már ajánlotta ezt a könyvet, le is töltöttem. :) Köszi neked is!

3.: Valamilyen szakemberhez mindenképpen el fogok menni. Már belátom, hogy szükségem lesz rá...

4.: Sajnálom, olvasni is rossz. Teljesen igazad van, nem is hozzá akarnék kötődni, hanem egy ideális apaképhez. És én is félek, hogy a párom, meg majd a jövendőbeli férjem is elkezd majd úgy viselkedni velem, ahogy ő. Megmérgezi még a gondolata is az egész életemet... nagyon szívesen eltüntetném örökre az életemből, de valamiért mégiscsak ott motoszkál bennem, hogy hálátlan vagyok. Szép pillanatokat is köszönhetek neki. Szóval érted, mire gondolok... nem tudom, mi lenne a helyes. De majd csak elválik, mi lesz. Köszönöm.

2014. márc. 25. 21:40
 6/9 Költőnő? ***** válasza:
100%

Már privátban letárgyaltuk, amit kell, mégis hozzászólnék.

Mert ez mkinek hasznos lehet.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, h mennyire sokat számít, h a dolgok, amik egy embert gyermekkorában érik, ne elfelejtve legyenek, hanem feldolgozva, elengedve.

Ehhez pedig sokmindennel szembe kell nézni és ez bizony sajnos fájdalommal jár.

De megéri, higgyétek el.

2014. márc. 25. 22:42
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló cipőben jártam én is anno, képtelenség olyan ember társaságában érvényesülni, aki olyasmi, mint az édesapád.

Tehát lépni kell, és minél előbb, mert rövid az élet...

Nagyon.

Ha végleg elszakadtál tőle, majd látni fogod, teljesen átalakulsz, pár év alatt.

És igen, a sérelmeket meg kell beszélni, ha nem vagy hozzá elég erős, kérd a párod segítségét.

2014. márc. 25. 23:08
 8/9 A kérdező kommentje:

Na igen, rövid az élet, már így is túl sok időt pazaroltam rá, meg arra, hogy megpróbáljak megfelelni neki.

Bár bele is olvastam a könyvbe (néhol ijesztő, mennyire magunkra ismerek), és az is kihangsúlyozza, hogy nem eltemetni kell ezeket, hanem muszáj feldolgozni. Remélem, tényleg el fogok egyszer tőle végleg szakadni, mert változni ő már sosem fog. Úgy tűnik, tényleg ez az egyetlen megoldás, ezt sajnálom is, meg nem is... Szerencsére a párom sokat segít ebben.

Mindenkinek ment a zöld pacsi! :)

2014. márc. 26. 00:02
 9/9 Költőnő? ***** válasza:

mki tudna változni bmilyen életkorban... Ismerek olyanokat, akik 40-50 évesen kezdték ezt el.

Az a lényeg, ha akarni kell és nem külső ráhatás miatt, hanem belső indíttatásból.

Bár a tipikus "mérgező szülők" előszeretettel vannak abban a moziban, h ők mindent jól csinálnak...

Az a lényeg, h megtörd ezt a mintát és ha egyszer lesz gyermeked, Neki már ne add tovább :)

2014. márc. 26. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!