Hogyan lehetne erről lebeszélni őket? Egyelőre hajthatatlanok.
Szerencsére a férjemmel nem élünk rossz anyagi körülmények között. Nemsokára megszületik a gyerekünk, szüleimnek egyetlen unokája (egyke vagyok).
Nagyon önzetlenek, pár dologra rögtön ugrottak, jelentkeztek, hogy hadd vegyék meg ők. Apróságokban engedtünk (pl kinéztem babaruha csomagot 3-4 rugó értékben, pont az ő lakhelyük közelében volt, ezt elfogadtuk).
Utána jött, ohgy a kiságyat mindenképp ők szeretnék kifizetni. Oké. Szerencsére a kifizetésről elfeledkeztek.
Új lakást is vettünk, az önerőhöz kaptunk tőlük kamatmentes kölcsönt, így elég minimális hitelt kellett felvenni. (a jelenlegi piaci helyzetben nem akartuk eladni a meglevő lakást, de ha rosszra fordulna az anyagi helyzetünk, akkor nyúlhatunk hozzá)
Az új lakásba egy vidéki, szüleim közelében élő asztalost kértünk fel a fürdőszobabútor elkészítésére. Némi "trükközés" után a szüleim közölték, hogy azt bizony ők fizetik.
Anyám ma felhívott, hogy úristen, nagyon idősek már, kopik a memóriája, a kiságyat elfelejtették kifizetni nekünk. Kézzel-lábbal tiltakoztam, hogy légyszi ne, ha már a fürdőbútort is bevállaltátok, végképp ne (örültünk, hogy elfelejtették). Hajthatatlanok.
Szerintem most utazgatniuk kellene, erre költeni, a saját házukra, stb. Unokát majd lehet vinni fagyizni később, meg időt tölteni vele, anyagi segítségre ott se tartunk igényt.
Számomra nagyon kellemetlen, hogy ennyire tukmálják a pénzt, olyan érzés, mintha lehúznánk őket, pedig van forrásunk nekünk is. A kölcsön nagy segítség volt, néhány év alatt vissza is szeretnénk fizetni (bár ezen is volt már vita, hogy tkp. ajándékként is felfoghatjuk, de több milliót nem szeretnék ajándéknak felfogni, nekem a tábla csoki az ajándék, vagy a saját kézzel kötött kissapka az unokának - ezt örömmel fogadtam el).
Mit tudnánk tenni, hogy ne tukmáljanak több pénzt és inkább magukra költsenek?
Na az előbb volt egy hasonló kérdés :)
Nincs ebben semmi rossz. Örülnek, hogy segíthetnek. Fogadjátok el, persze csak, ha ez nekik nem okoz semmiféle gondot.
Legtöbb családban (ahol az anyagiak engedik) nem is kölcsönnel segítik a fiatalok pl. lakásvásárlásban, hanem olyan összeggel, amit vissza se kell fizetni.
Ha viszont egyáltalán nincs szükségetek az anyagi segítségre, akkor beszéld meg velük, hogy neked az okozna örömet, ha látnád, hogy pl. utaznak vagy bármi másra költik, amit élveznek, ami örömet okoz nekik.
A szüleid a normálisan gondolkodók, ha megengedhetik maguknak. Nem mindenki akarja utazásra, szórakozásra elszórni a megtakarított pénzét. Ha nem nektek adják, hanem bankba teszik, az jobb lenne?
Egy idős paraszt néni mondta, hogy addig ad a szeretteinek, amíg van mit és amíg él. Így láthatja az örömüket, gyarapodásukat is. A pénzt úgy sem viheti magával a sírba.
"Szerintem most utazgatniuk kellene, erre költeni, a saját házukra, stb."
Szerintük meg nem. Hadd tegyék azt, amit szeretnének!
Tényleg ez a legfontosabb, ha ők önzetlenül segítenek, örömüket lelik benne. Esetleg ha megszorulnának később, segíthettek majd nekik ti, és az minimum tisztességes, hogy tiltakoztok, illetve hangsúlyozzátok, hogy megoldjátok ti is, nem feltétlenül van rá szükség - ahogy ezt teszitek is.
De jó szívvel felajánlott segítséget illik elfogadni, ha nincs semmilyen érzelmi zsarolási felhangja, és később sem várható.
általában ha arról zeng valaki, hogy milyen jól keresnek, meg milyen extrákat vettek otthonra, vagy miket terveznek megvenni ami luxus, szóval általában ilyenkor mások nem látják értelmét még ezen felül segíteni.
szóval így leállíthatóak lennének.
tekintve, hogy amikor én ajándékot vittem valahova, annyit kérdeztek mások, hogy minek viszel, mindenük megvan, millióik vannak havonta, csak felesleges lom lesz bármi a részemről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!