Szülő halála esetén mennyi ideig illik feketében járni?
NEm külsőségekben gyászolunk elsősorban...
ugyanakkor bizony vannak családok, ahol megszólják, aki nem gyászol.
Amikor az én anyukám meghalt, én nem akartam feketében járni (21 voltam), de tudtam, hogy a nagyanyámnak ez mennyire fontos, és anyukám halálától a születésnapomig (három és fél hónapig) fekete ruhát hordtam. Neki ez sokat jelentett, nekem nem került semmibe.
De sosem ítélkeznék, ha valaki egy napig sem hordaná.
szia, a kérdésed arra utal, hogy olyan vidéken élsz, ahol még élnek a régi szokások. Felénk (Galgamenti faluban születtem) egyértelműen működött a "szokásjog": siratás, kántorral, siratóasszonyokkal, halotti tor, (nagyapámat még otthon ravataloztuk fel, mindne hagományt betartva, óraállítás, halotti mosdóvíz titkos kiöntése stb.).
Ismerős, távoli rokon halála esetén csak a temetésre illett feketében menni, de csak illett, azt nem várták el pl. szomszédtól, ismerőstől, de a toron csak feketében lehetett, akit meghívtak. Siratni bárki elmehetett, torra csak a meghívottak.
Szülő és gyermek halála esetén élt a gyászév fekete ruhája. Testvér,nagyszüő esetén a félév volt szokás,többi közeli rokonál 1-2 hónap elég volt.
Volt még nagyon sok szokás (pl. haláleset esetén élelmet vinni a családnak, - mind igen józan ész alapján keletkezhetett, hisz a főzés munka, és a gyászolót hagyták így gyászolni.
Az így kialakult gyászév szerepe egy pszichológus ismerősöm szerint szintén józan alkalmazott pszichológia volt: egy évforduló alatt átálhetünk minden eseményt az elhunyt nélkül. Első karácsony, első húsvét, első névnap,születésnap nélküle...
A feket ruha nemcsak küldsőség - bár elismerem, az is - kordában tart téged is, amíg hordod, a környezet is tiszteli gyászodat (nem illett bálba hívni olyan lányt, aki feketét hordott, természetes volt, hogy nem ment esküvőre egy gyászoló család), a közösség hagyta megélni a veszteséget. S azt mondja a levetése: mindent megtettél - most már el kell engedned a gyászt.
A halál valóban szerves része volt az akkori falusi életnek. Könnyebb volt elfogadni is és nem féltek tőle.
Most azt tanácsolom: hordj olyat, mai kifejezi az érzéseidet, - és ha leteszed, a lelkedben is tedd le. Én fekete nadrágot, sötét felsőket, fehér ingeket hordtam, és fekete szalaggal kötöttem össze a hajam - nekem ez elég volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!