Ez normális? Többi lent

Figyelt kérdés

A 17 éves lányom mindenért az apját hibáztatja. Egyedül neveltem fel,az apjához egy ideig járt,de akkor se nagyon foglalkozott vele,vagy csak balhézott.Szóval gyakorlatilag nélküle nőtt fel. Most meg ha összeveszik a barátaival,azért mert nincs barátja,azért,mert nincs megelégedve a külső adottságaival,mindenért az apját hibáztatja,és el is magyarázza,hogy miért.

pl.: Ha lett volna apám,lenne testvérem is, talán egy fiú,és akkor jobban értenék a fiúkhoz.

Vagy: Ha apám itt lett volna,nem dolgoztál volna annyit,nem fájna most a kezed.

Ha nem apám lenne az apám,talán sűrű szőke hajam lenne.

Nem tudom hova tenni ezeket

2014. febr. 19. 19:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Hát.. nem egészen. Talán még nem késő megértetni vele, hogy mindenki saját magáért felelős.

"Ha lett volna apám,lenne testvérem is, talán egy fiú,és akkor jobban értenék a fiúkhoz. "

Ez nettó butaság, ilyet egy tíz évvel fiatalabb gondolhat komolyan. Tényleg mutass rá, hogy ne bűnbakot keressen a saját félresikerült dolgai miatt, mert azzal csak saját magának árt: nem von le tanulságot a rossz dolgokból és nem változtat. Fejlődni csak úgy lehet, ha beismerjük a hibáinkat.

2014. febr. 19. 19:10
 2/5 anonim ***** válasza:
17 eves gyerek, persze, hogy kell neki valamilyen mumus, akit hibaztathat.
2014. febr. 19. 19:26
 3/5 anonim ***** válasza:
90%
Így dolgozza fel ezt a hiányt, szerintem ne győzködd túl sokat, mert az eszével biztos tudja ő is. Vissza lehet kérdezni esetleg,hogy ha nem ő lett volna az apád, akkor ugye tudod, hogy az nem is te lennél? Ilyesmi.
2014. febr. 19. 19:27
 4/5 anonim ***** válasza:
Hiányzik neki az apja, ezért hibáztatja, mert soha nem törődött vele. Ezt joggal nem tudja elfogadni.
2014. febr. 19. 19:32
 5/5 anonim ***** válasza:

Nézd, nekem az a gyanúm, hogy a lányod nagyon szenved most az apahiánytól. Azzal, hogy az apját szidja, a saját szenvedését akarja csökkenteni. Persze erre nem más hibáztatása lenne az üdvözítő módszer, de ha erre konkrétan rámutatsz ("ne szidd édesapád, ez nem szép dolog, igazságtalan vagy vele"), akkor csak még jobban fogja utálni, max. nem mondja el neked.

Talán az segítene benne feloldani ezt a dolgot, ha visszatükröznéd az érzelmeit, és így el tudnál vele kezdeni beszélgetni erről. Szóval, szerintem inkább olyanokat lenne jó válaszolni, hogy: "úgy látom, nagyon elégedetlen vagy apukáddal", "úgy érzed, apukád magadra hagyott, nem segített", "úgy látom, nagyon haragszol apukádra". "úgy érzed, apukád mulasztása miatt van ez a problémád". Ebből kiindulhat egy jó beszélgetés. Gondolj rá, hogy a legmélyebb érzelmeit piszkálod éppen, légy óvatos, ne vádold a lányod, de az apját se. A tényeket alátámaszthatod ("igen, havonta általában egy-kétszer keresett telefonon").

Persze ehhez az is kell, hogy a te lelki viszonyod rendben legyen az apjával. Ha nem, ezt is megoszthatod vele: "látom, hogy valami nagyon bánt édesapáddal kapcsolatban, de nem tudok fair módon gondolkozni erről, mert engem is befolyásolnak a lezáratlan érzelmeim". Ez egyrészt jó példa neki arra, hogy ha az embert befolyásolják az érzelmei, akkor óvatosnak kell lennie, másrészt így kevésbé fogja magát eltaszítva érezni, ha inkább pszichológushoz irányítod, minthogy magad beszélnél vele a dolgokról.

2014. febr. 19. 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!