Mi a jelentősége a születési sorrendnek? (elsőszülött, középső, stb. bővebben lent.
Szerintem húgom gyakran érezheti a "középsők" hátrányos helyzetét. Nem csinálhatja azokat a dolgokat, amiket -nem maradhat el sokáig, ellenőrzik, hogy kész van-e a házija-, de már több kötelezettsége van, mint öcsénknek: több tanulás, több tantárgy, meg tőle már elvárható egy kicsit felnőttesebb viselkedés is.
Engem elsőszülöttként sokkal jobban féltettek, tesóimnak már sokmindent megengedett, ami nekem nem volt szabad. Öcsi meg "figyelemhiányos". Azt hiszi, hogy rá nem figyel senki, ezért mindig nagy hanggal van.
Amit te írtál, hogy valamelyikőnket jobban szeretnének, vagy kevésbé, egyáltalán nem igaz. Bár húgom gyakran vagdalózik ezzel, mert elvárják tőle, hogy rendet rakjon maga után, meg hasonlók -nem mintha nekem meg öcsinek nem kéne... :D
Egész pontosan nem középsö-gyerek, hanem az utolsó-elötti-gyerek szindróma az, amire sokan gondolnak, csak alegtöbb családban a három gyerek esetében ez a középsö.
Az oka meg az, hogy minden gyereknek van valami "szerepe", a legnagyobb, a legcsonosabb, a legsportosabb .... meg a legkisebb. Az utolsó elötti egy ideig a legkisebb, és amikor leglesz a "még-legkisebb", akkor neki nem "marad" megfelelö szerep, ezért érzi magát hátrányos helyzetben lévönek.
A szulok nem tudjak minden gyerekuket ugyanugy szeretni, de ennek nincs koze a sorrendhez. Amelyik szep meg okos meg ugyes azt szeretni fogjak, amelyik meg egy kis bajkevero azt nem. Ez ket gyerek eseteben nem jon elo, mivel nincs viszonyitasi alap. De ha mar tobben vannak akkor konnyen sorba lehet oket allitani testi es szellemi adottsagok alapjan.
Nincs koze a sorrendhez, megegyszer kiemelem.
Normális családokban a több gyerek iránti szeretetben nincs különbség.
Különbség lehet a bánásmódban, amit a gyerek egyedi szellemi, lelki és testi igényei határoznak meg.
Tehát lehet, hogy az egyiket jobban félti, mert esendőbb, szelesebb. A másikkal szigorúbb, mert lusta, és különben hanyakodna szertefele. :)
A harmadikkal többet lelkizik, mert a gyereknek igénye van rá.
Stb.
8-as!
Nem értek egyet veled.
Általában az ügyesebb, tehetségesebb, érettebb gyerekkel foglalkoznak a legkevesebbet.
Az általad jellemzett "bajkeverő"vel meg sokkal többet, éppen azért, mert több törődést igényel, mert szeretnék megmenteni önmaga hülyesége és butasága következményeitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!