Melyiket tartjátok jobb nevelési elvnek?
Vegyük azt, hogy van egy átlagos, középosztálybeli család, akinek megvan az összes létfeltétel, nincsenek filléres gondjaik, de megnézik hogy mire költenek.
A gyerek elkezdi nyúzni a szülőket hogy neki Ájfón, PS, Xbox, márkás (túlárazott) ruha-cipő kell, mert a kortársai is ezek bűvkörében élnek, ő sem akar kimaradni.
A szülő mondhatja azt hogy erre most nincs pénz, viszont ezzel a gyerekben kognitív disszonanciát kelt, hiszen azért nem nélkülöznek, autóval járnak, normális lakásban élnek, mindig tele a hűtő.
Vagy akár afelé is terelheti a csemetét, hogy erre nincs szükséged, és részletesen el is magyarázza hogy ezek a tárgyak nem többek mint pszeudo-státuszszimbólumok.
Az nálam semmiképp sem alternatíva hogy minden vackot összevásárolok a gyereknek csak azért mert egyszer kiejti a száján.
momentán még nincs gyerekem, de biztos vagyok benne hogy ha ott tartok majd, akkor szembesülni fogok a problémával.
Hát ez nagyon aranyos. De a kognitív disszonancia nem pontosan ezt jelenti.
Ezen a két alternatíván kívül még sokféle lehet.
Én is és a párom is korán meg akarjuk tanítani a gyereket a pénzzel gazdálkodni. Ez azt jelenti, hogy már most kap zsebpénzt. (nem kell nagy dologra gondolni, négy éves, és megkapja a tíz, húsz forintosokat, ha sok az aprónk). Meg akarjuk neki tanítani, hogy amennyi zsebpénze van, abból tud gazdálkodni. Ha az egészből vesz egy Kinder tojást, nem marad pl. sport szereltre és másra. Tehát döntenie kell, mert minden nem hullhat az ölébe.
Nagyobb korában is lesz zsebpénze. Nem fogom tiltani, hogy iPhont vegyen, de tudnia kell, hogy ha pl. minden pénzét elkölti egy ilyenre, akkor nem marad mondjuk arra, hogy moziba menjen, beüljön egy pizzára valahová...stb. Szóval meg kell tanulnia saját magának választania, helyesen értékelnie a dolgokat, és nem csak azt nézni, hogy ha XY-nak van, akkor neki is kell. A másik dolog, hogy az iPhone elég drága, nem biztos, hogy lesz annyi zsebpénze. Ha mégis ezt szeretné, ösztönözzük, hogy vállaljon diákmunkát, és egészítse ki a zsebpénzét. Nem baj, ha megveszi, megtanulja értékelni azokat a dolgokat, amikért megdolgozott.
köszönöm a válaszokat.
egyáltalán nem úgy gondoltam hogy mindenből csak a legsilányabbat kapja. a pamut ruha és a bőr cipő alap, mert EÜ. szempontból is sokkal jobb mint a kínai műanyag.
nem ragadtam le a 3310es Nokiánál, de azon azért néha kerekedik a szemem, mikor a kisgmis gyereknél olyan telefont látok, amit én dolgozó emberként is nehezen engedek meg magamnak. többségük nem hiszem hogy az 500ft-os mekis órabérből kaparta össze magának.
a divatozásra tényleg nincs nagy igényem, de fontos hogy normális, ízléses, hozzám illő ruhákban járjak. csak azért nem veszek meg valamit mert másnak is van.
"nem ragadtam le a 3310es Nokiánál, de azon azért néha kerekedik a szemem, mikor a kisgmis gyereknél olyan telefont látok, amit én dolgozó emberként is nehezen engedek meg magamnak. többségük nem hiszem hogy az 500ft-os mekis órabérből kaparta össze magának. "
Azt kellene megérteni, hogy az emberek más anyagi helyzetben vannak! Aki az iskolás gyermeke kezébe 150.000-es telefont nyom (mellesleg nem tudhatod, hogy használtan vette-e 50.000-ért... én pl. így vettem az iphone-omat, és egyetlen indoka, hogy ezt választottam az, hogy az androidos vezérlésű telefonok menürendszerét nem kedvelem, a teljes árat pedig sokallottam...), az nyilván nem 500 ft-os mekis órabért kap, hanem jó fizetéssel rendelkezik, és megengedheti magának.
Hát én mindet azért nem vennék meg neki pl iPhone-t azt nem az 170-200 E ft és az a legjobban lopott telefon.
Simán kikaphatják a kezéből.
Na azt nem, de Xbox-ot azt vennék neki 45 E egy gép feltöreted az még 5 és orvászérig játszhat ingyen mindennel.
És az otthon van nagyobb biztonságban mint egy telefon.
Persze azt nem engedném h elvigye.
Érdekes amikor én voltam tizenéves akkor a kortársaim a pia, buli, és a szex bűvöletében éltek és engem néztek bolondak h én ebből kösz de nem kérek.
(Azóta is megvan a májam, nemi beteg 1x se voltam és a füleim is épek)
Ennyit változott volna a világ ?
27 F
en elobb kaptam messzebbi rokontol vmit, mint otthonrol.
ruha volt, de kb semmi extra.
eleg szarul esett, el is tavolodtam szulotol, sosem tudtam vele rendesen beszelni, inkabb hazudta h megkapom aztan varhattam...
penze van, de kb ezer forintot is kifizetettne velem, bevasarlaskor.
nagyon szar hallani latni, ismrros szuloje mondja itt a penz erezd jol magad, v mennyi kell.
inkabb en tolem kovetel o es hazudja h nincs neki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!