Mit tehet a barátnőm? Mindent megpróbáltunk. Az anyja szemétdombon él és a barátnőmet is kisemmizte már. Mit tehetünk?
Az alap konfliktus:
Hatalmas házban él a barátnőm anyja, özvegy. 3 gyereke van, özvegyi nyugdíjból,az egyik gyerek árvaságiból, családi pótlékból él. Ez körülbelül 90-100 ezer forint.
Ezen felül a számláit a testvéréhez viszi, mivel magas beosztású ember, rendszeresen kifizeti neki.
Tehát az anyja semmi mást nem csinál, csak otthon ül, még a segélyekért is elmegy (nem roma, csak beteg) és kínai cipőket, teleshopos holmikat, konyhai cuccokat vásárol.
A ház hatalmas, de úgy néz ki, mintha a kukás autót beborították volna. Körben szemetes zsákok, mindenféle lom. A szomszéd romáknak is különb a portájuk.
A barátnőmet fél éve elhoztam onnan de most nem tudjuk fizetni az albérletet. A két testvére bent él egy kb 15 négyzetméteres szobában ráadásul a nővére ott tart 2 macskát és nem engedi ki őket. Közegészségügyi szempntból is egy fertő az a hely.
Viszont:
A ház másik fele lomtár lett: teledobálta üres dobozokkal, lomokkal, üvegekkel. A barátnőm elhatározta, hogy kipakol, mert lakóteret szeretne magának oda építeni, mert minek menjünk albérletbe. Saját erőből megoldanánk az egészet, szépen lassan, de megoldanánk. Így nézne ki:
Nos az anyja nem hagyja. Közölte, hogy visszapakolja a szemetet mert az az ő háza és mi ott egy szöget sem verhetünk be. (hozzáteszem, hogy az anyjuk haszonélvező bár, de a gyerekek a tulajdonosok, a barátnőm is)
Be akarta zárni a helyiséget és el akarta zavarni a lányát.
Lement a 78 éves öreganyja is könyörögni neki, de vele is csak üvöltözött és magát sajnáltatta. A barátnőmnek meg rögeszméje lett, hogy kiharcolja magának azt a szobát, szóval lassan már ő is belebolondul, szerintem lebeszélem róla. Tehetünk mást?
Ja és azért szeretnénk odaköltözni mert nincs hova mennünk.
Mesés dolog egy albérlet, de rossz érzés letenni ott egy követ is, mert tudom, hogy valamikor el kell majd onnan vinnem.
Miért nem fogod fel, hogy ha a barátnöd anyjának haszonélvezeti joga van, akkor a barátnödnek SEMMI JOGA SINCS, még odaköltözni sem, ha az anyja nem egyezik bele!!!!!
Akármennyit erölködik is, sem odaköltözni, sem odaépíteni nem tud semmit.
A lakáskérdést máshogy kell megoldanotok!!!!
"Az érdekel, hogy üres a ház fele, és jó lenne ott lakni a barátnőmmel, berendezni, meg minden."
HIÁBA okoskodsz, ha neki van haszonélvezete, akkor senki nem mehet oda a beleegyezése nélkül és a haszonélvezetet nem lehet megszüntetni.
Fogd fel végre, hogy ha erőlködtök, TITEKET VISZ EL a rendőrség, nem az anyját!
Akár tulajdonos a lány, akár nem, SEMMI joga ott lenni, ha a haszonélvező megtiltja.
Birtokháborításért, kicsicsillag!
Amiről beszélsz, azt mind bizonyítani kell és addig senkit nem érdekel.
Az viszont tény és való, hogy a haszonélvezet többet ér, mint a tulajdoni jog.
De okosak vagytok, tudok gratulálni, itt nem joggal kell dobálódzni, hanem szülői gondatlansággal!!
Bezzeg, ha ti lennétek ilyen helyzetben, összegömbölyödnétek, mint egy megvert kutya, és csak sírnátok! Én tettem valamit azért, hogy élhessek abban a házban szabadon, amit az édesapám a saját erejéből tett rendbe, és gondozta, még akkor is, amikor a rákjával réges-rég kórházban kellett volna feküdnie, és ezt teszi tönkre az anyám!
Gratulálok, hogy ennyire okosak tudtok lenni a meleg kis szobátokban, akinek meg gondja van azt jól lehurrogjátok. Arra nem gondoltok, hogy az anyámnak is segíteni szeretnék, és azért szeretnék otthon, ismétlem OTTHON, lakni.
(A kérdező barátnője)
Azt írod, hogy az anyuka elmebeteg.. Erről van orvosi papír is? Egy teljes orvosi bizottság írt jelentést az anyuka szellemi állapotáról, ahol kijelentették, hogy elmezavarban szenved? Vagy TE gondolod úgy, hogy elmebeteg. Mert nagyon nem mindegy.
Mivel te nem vagy elmeszakértő, így te nem tudod sehová sem bezáratni azzal, hogy elmebeteg. Ehhez mint korábban írtam orvosi bizottság dönt.
Ha van is papír róla, akkor nyilván nem ön és közveszélyes, mert akkor a zárójelentésén is ez állna, és orvosai már elhelyezték volna egy megfelelő kórházba.
Azt hogy tetves... nos ezt könnyen orvosolható, ha elmegy az öcs a patikába, vesz tetű irtót, és a gond meg is szűnt. Ez sem olyan ok amiért valakit intézetbe kellene záratni.(csak megjegyzem mi tiszta, rendes házban élünk, mégis voltam tetves. Ajándékba kaptam az egyik osztálytársamtól..de nem lettem sem én sem a családom elmebeteg emiatt)
Azt, hogy oltári szemétdomb van, hogy nem képes takarítani, az szintén nem elmebajra utal. Pár embert ismerek ahol a szoba közepére szarik a macska, évek óta nem takarított, mégis otthon vannak.. Ezt egyébként úgy nevezik, hogy lustaság és igénytelenség.
Ami számít a te esetedben. Az a haszonélvezeti jog. Akinél a haszonélvezeti jog, annál van a döntési jog is.. Ez ellen nem tudsz tenni..
Még valamit.
Nem lenne egyszerűbb ha barátságosan közelítenéd meg anyudat?? (mert ugye a leányzó is itt van)
Mi lenne ha nem letámadnátok, hanem kedvesek lennétek hozzá, segítenétek neki, így rájön, hogy jó ha van ott valaki aki segít, és ő maga ajánlja fel, hogy költözzetek oda.. Ez lenne a legjobb megoldás nektek, mert ha jogi útra vagy elmeállapotra akartok hivatkozni, nagyon valószínű, hogy ti kerültök ki vesztesen.
Nem felháborodni kéne, hanem logikusan gondolkodni!
Már pedig joga van azt, mondani az anyukának, hogy nem mehetek oda, és semmit nem változtathattok a házán.
De egyébként sem értem hogyan is akarnátok Ti egymást mellett élni..:D Már most is csak szítjátok a tűzet egymás közt, mi lesz ha majd odaköltöztök?
Kérdező, értsd meg, hiába hajtod a magadét, hiába vered szét a billentyűzetet a kommentek írása közben, a haszonélvezeti jog akkor is felülírja a tulajdonjogot, tehát ha a barátnőd anyja nem engedi beköltözni a lányát, teljesen mindegy, mint csinálsz te vagy a barátnőd, akkor sem fog beköltözni.
Ez nem bonyolult, melyik részét nem érted?
... és igen, ha erőszakoskodtok ott, titeket visznek el a rendőrök, és még a bíró is az anyukának ad igazat, mert haszonélvezeti joga van a házon.
Röviden: nem tehettek semmit. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!