Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan győzhetném meg édesanyá...

Hogyan győzhetném meg édesanyámat?

Figyelt kérdés
Szilveszterkor szeretnék a barátomnál lenni, de másnap délig nem is nagyon szeretnék hazamenni. Már nagyon régóta szeretnénk, csak az otthoni helyzet mindig keresztbe tesz. Anyukám erkölcsi okok miatt foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a lánynak éjjelre otthon a helye, képtelenség meggyőzni. Több, mint másfél éve együtt vagyunk és úgy gondolom, elég érett a kapcsolatunk, így biztosan nem volna korai. 19 éves vagyok, egyetemista, csak annyit tudok letenni az asztalra, hogy tanulok, ahogy a csövön kifér és segítek a házimunkában. Anyukám akaratának NEM tudok ellenszegülni, képtelen vagyok rá, így nem fogok csak úgy lelépni, hiába mondanátok, hogy felnőtt nő vagyok és nincs beleszólása, ilyen válaszokat ha lehet, nem is kérnék. Hatalmas cirkusz lenne, amit nem bírnék ki, így vizsgaidőszakban nem is lenne célszerű, főleg, hogy a velünk élő nagyszüleim is balhét csinálnának. Valami fogós, ésszerű megközelítés kéne... Ha valakinek van ötlete és megosztja, nagyon megköszönöm! Egyébként valamilyen oknál fogva azt hagyta, hogy tavaly és idén is együtt töltsünk egy egész hetet egy fesztiválon,de ha a nála alvást hozom fel, azonnal leszid, hogy ilyen nincs, bírjak magammal és viselkedjek, pedig cseppet sem voltam erőszakos, amikor felhoztam a témát, sőt. :(
2013. dec. 29. 20:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
Ha most nem tudsz ellenszegülni akkor később sem fogsz! Akkor mond az h barátnőnél alszol,vagy mit tudom én! Viszont gáz ha 19 évesen nem mersz ellenszegülni,miért nem megy akkor a párod hozzád??
2013. dec. 29. 20:29
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát mivel nem akarod kijátszani a nagykorú vagyok kártyát, két dolgot tudok mondani.

1. Szót fogadsz, és nem alszol a barátodnál. Én úgy érzem nagyon nem akarsz konfliktust anyukáddal, ennek pedig ez az egyetlen módja.

2. Megpróbálod szépen elmagyarázni, (biztos ő is tudja) a szexnek nem alapfeltétele sem az éjszaka, sem az ottalvás. Kérdezd meg, mitől fél. Terhes leszel? Mit szólnak mások? Vagy úgy gondolja nem illik házasság előtt együtt lenni? Jó lenne tudni a pontos okot, mert abban az irányban lehet folytatni vele a beszélgetést...

2013. dec. 29. 20:31
 3/12 besenyőpistabácsi ***** válasza:
100%
... hát akkor szeretnék beszélni az anyukáddal! Érdemben szeretnék tanácsot adni és ilyen szűk intervallumban csak úgy megy, ha legalább egy rövid beszélgetésben ismerném meg valamelyest a nézeteit felfogását! Ezekre az esetekre ilyen formában nincsenek olyan ősidők óta jól bevált receptek...
2013. dec. 29. 20:34
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Mindenkinek igazat kell adnom. Tényleg gáz vagyok, én ezt tudom, de akkora bennem a gátlás, hogy vizsgán nem készülök ki úgy, mint édesanyám előtt :D Ő addig nem tartaná ezt az egészet elképzelhetőnek, míg el nem vagyok jegyezve legalább, mert ugye ilyenkor mindenki nagy akar lenni és önálló, aztán ha az élet mutat egy fügét, akkor mindenki siratja magát és mély depresszióba esik. Meg kéne tanulnom vele vitatkozni, és akkor is nyugodtan érvelni és nem leblokkolni, amikor már szinte a gőz jön ki a fülén a terveim hallatán, ami persze egyből bekövetkezik. Ez az, ami nem megy. (Jé, de jó, megválaszoltam a saját kérdésemet, éljen :D Már csak össze kéne szednem magamat végre.)
2013. dec. 29. 20:51
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Épp 10 évvel vagyok idősebb nálad, így én is nagyon jól emlékszem erre az időszakra. Édesanyád minden bizonnyal nagyon szeret téged, és a legjobbat akarja neked. Talán a saját fiatalkori rossz tapasztalataiból adódóan meg akar védeni attól a rossz érzéstől, hogy "kihasználnak, majd félredobnak" - ha jó a kapcsolatod, akkor ez nyilván nem így lenne, illetve a világ is sokat változott az ő fiatalsága óta. Most már senki nem lesz közmegvetés tárgya attól, ha házasság előtt szexuális kapcsolata volt. Csak hát a berögződések nehezen adják meg magukat... Ez az egyik oldal. A másik pedig az, hogy fiatal nő vagy, teljesen normális és természetes késztetéseid vannak az ellenkező nem felé, illetve az önálló élet fokozatos elérése felé is, és már fejben is vagy olyan érett, hogy mindkettőt ésszel tudd csinálni. Ha elnyomsz magadban olyan ösztönös, természetes késztetéseket, mint a szexualitás illetve az önállóságra törekvés, az megbetegít testileg-lelkileg. Ha ezt a családod nem látja be magától, akkor konfliktushelyzet áll elő - nyilván nem kell "cirkuszt csapni", főképp amíg diákként mindenben függsz tőlük, de felhívnám a figyelmedet arra, hogy TE vagy az egyetlen ember, akire egész életedben mindig, minden pillanatban számíthatsz. Ebből adódóan nemcsak lehetőséged, hanem kötelességed is védeni a személyiséged egészségét, amihez hozzátartozik az életkorodnak megfelelő szabadság védelme is. Én azt gondolom, hogy mindent meg lehet mondani, a hangsúly a megfelelő (indulatoktól mentes, de határozott, logikailag támadhatatlan) megfogalmazáson van. Éreztesd vele, hogy ismered az aggodalmait, pozitívan értékeled, hogy jót akar neked, de ezért és ezért inadekvátnak érzed a kérését. Ha ezt nem érti meg, akkor viszont meg kell tanulnod "állni a sarat", ez is hozzátartozik a felnőtté váláshoz. Tiltakozol ellene, de a majdani főnököd sokkal nehezebb dió lesz, hidd el. Inkább egy olyan közegben szerezz ebben tapasztalatokat, akik szeretnek, csak "rosszul", mint egy munkahelyen, ahol pszichiátriai tanulmányok tömegét lehetne írni az emberi kapcsolatokról.
2013. dec. 29. 20:58
 6/12 anonim ***** válasza:
21%
Lányom! Mégis hogy képzeled, hogy itt panaszkodsz? Jönnél inkább le és mosogatnál el! Te vagy az, igaz?! Lesz mit megbeszélnünk!
2013. dec. 29. 21:01
 7/12 anonim ***** válasza:
75%
Ha 19 évesen nem vagy képes kiállni magadért anyukáddal szemben, akkor majd a házasságodban eltöltött évek alatt is ilyen meghunyászkodó leszel? Szeretnék a pasid lenni...
2013. dec. 29. 21:56
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy most a kérdező nem mer ellenszegülni az édesanyjának, nem jelenti azt, hogy később sem fogja megtenni. Eljön az az idő, amikor már tényleg elege lesz az értelmetlen szabályokból és akkor megteszi. Én is ilyen voltam, nagyon sokáig nem mertem a sarkamra állni és sokáig tűrtem a hasonló "szabályokat". (Én 2,5 évig voltam együtt a barátommal, mire 19 évesen egyszer végre itt alhatott nálunk. Akkor sem azért, mert engedélyt kaptunk rá, hanem mert lekéste a buszt és akkor már csak nem tette ki az utcára éjszakára.)

Amíg nem állsz a sarkadra, magától nem fog meglágyulni. Nekem is nehezemre esik észérvekkel meggyőzni anyámat bármiről, mert rá az ilyenek egyszerűen nem hatnak. Ha ő megmondta, akkor az úgy is lesz. Vita nincs. Így aztán jó ideje rászoktam arra, hogy nem kérdezek semmit, hanem "közlöm a tényeket". Először felháborodott, hogy na azt majd ő eldönti, hogy én mit csinálok. Aztán ahogy sűrűsödtek az ilyen alkalmak, szépen lassan elkezdett beletörődni.

Ezen kívül elkezdtem az ő stílusában "érvelni", na ezzel már tényleg nem tud mit kezdeni. :D "Miért mész már megint?" "Csak." "Jobb lenne, ha ezt, meg azt csinálnál inkább." "Nem lenne jobb." Érdekes módon, ezt fel tudja fogni, az észérvekkel meg soha életében nem foglalkozott.

Szóval időbe telt, de mára megtanultam kiállni magamért. Ha nem is olyan módon, ahogy szerettem volna, de ez legalább hatásos. Lehet, hogy ha ezeket megpróbálod, te is el tudsz majd érni valamit. Azt mondjuk nem állítom, hogy szilveszterre, de egyszer hátha hasznos lesz. :)

23N

2013. dec. 29. 23:29
 9/12 anonim ***** válasza:

Nagyon hasonló helyzetben vagyok.

Az előző barátommal két és fél évig voltam együtt, és összesen kétszer aludhatott nálunk, akkor is nagyon-nagyon nehezen sikerült elérni. (Én egyszer sem aludtam nála.)

A mostani barátomnál sem aludhatok, emiatt nem tudtam pl. a születésnapi buliján sem részt venni. Ha moziba vagy színházba megyünk este, és nem érem el az utolsó buszt, anyám inkább eljön értem kocsival. Én fesztiválra sem mehettem a barátommal.

Sajnos én se nagyon tudok ellenszegülni, úgyhogy teljes mértékben megértelek. Nálunk előfordult már olyan, hogy miután bejelentettem, hogy a barátomnál alszom, és indultam volna az esti buszhoz, anyám nem engedett ki az ajtón: húzta a kilincset, amíg biztos nem volt benne, hogy már nem érem el a buszt.

A megoldást szerintem az őszinte, nyílt beszélgetés jelentené. Mondd el anyukádnak, hogy szereted a párodat, és valóban - szeretkezni nem csak éjjel lehet. Ha a nagyszüleid reakciója miatt aggódik, talán érdemes lenne velük is beszélned.

Igazán nagy változást szerintem a különköltözés hozhat, én most egyetem mellett próbálok munkát vállalni, hogy előbb-utóbb albérletbe költözhessek.

21/L

2013. dec. 30. 01:38
 10/12 anonim ***** válasza:

Ugye nem attól fél, hogy a barátod apja molesztálni fog Téged náluk? Mert ha elenged egy fesztiválra... mi nincs ott, ami a barátodéknál van? A barátod szülei.

Egyébként én azt mondanám anyámnak délben, hogy elmegyek a TESCO-ba Fantáért, de nem oda mennék, hanem a pasimhoz. Szexelnék vele du. 5-ig, aztán hazamennék és szépen átaludnám a Szilveszter éjszakát. és akkor ő is örülhetne, meg én is. Reggel aztán megint átmennék a barátomhoz. (és mihamarabb elköltöznék tőle nagyon messzire)

2013. dec. 30. 04:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!