Érzelmi zsarolásban vagyok. A 9 éves lányom nehezményezi, hogy néha kikapcsolódok. És mellé állt az anyám is. Hogy győzzem meg őket, hogy kell néha a lazulás, barátnőzés, stb? Volt már valaki ilyen helyzetben?
Azért tényleg helyre kéne tenni a fejecskéjében a dolgokat.
Az enyémek alig nagyobbak, az első perctől fogva nem játszottam mártíranyut, megmondtam, hogy én is ember vagyok, aki néha fáradt, nyűgös, emiatt lehetek ingerült és ez nem nekik szól. Bármit megteszek értük, de van amikor nekem is szükségem van arra, hogy ne rajtam lógjanak. Tökéletesen megértik, tudják, hogy számíthatnak rám, de pl. reggelente kell nekem a bambulás a kávéval a kezemben, amikor senki nem zavar 15 percig. Épp nemrég kértek meg, hogy tanítsam meg őket kávét főzni és akkor ők megcsinálják nekem a reggeli kávémat, hogy kedvemre bambulgassak magam elé meredve üveges szemekkel.
Igazad van. Ennyi jár.
Nincs joga meghatározni, hogy havonta egyszer-kétszer kikapcsolódj, vagy sem.
Anyukádnak is több esze lehetne, mint hogy ellened neveli a saját lányodat.
Ez teljesen normális életforma.
Gondolom, a kislányod is volt már szülinapi bulin, vagy játszani a barátnőjénél.
Ülj le vele kettesben, vagy hármasban: az apja, te meg a kislányod, és beszéljétek meg, hogy ez a ti életetek, ez így jó és normális, s neki ezt el kell fogadnia.
Az anyukáddal meg külön beszéld meg, maikor nincs ott a lányod (ne a gyerek feje fölött vitatkozzatok), hogy hagyjon fel azzal, hogy a gyereket ellened neveli.
Nagyon jólesik, ha segít, szükséged is van rá, de az nem jelenti azt, hogy átveszi az irányítást a családod felett.
Amúgy a gyereknek ilyen szerintem magától nem jut eszébe.
Ha eddig is ez volt az életformátok, akkor neki az a természetes.
Valahol a mamád hisztijét érzem a gyerek kifogása mögött is.
Teljesen normális dolog, hogy kikapcsolódsz. Dolgozol, háztartást vezetsz, gyereket nevelsz, valamikor neked is lazítanod kell.
A lányod 9 éves, már lehet vele értelmesen beszélgetni. Biztos neki is vannak barátnői. Kérdezd meg tőle, mit szólna hozzá, ha holnaptól nem engednéd el a barátnőkhöz, vagy ők nem jöhetnének hozzátok? Mi lenne, ha nem hagynál neki időt a kedvenc időtöltéseire? Szerintem nagylány már, be fogja látni, ahogy az neki se lenne jó, ugyanúgy neked is rossz lenne. Felnőttként is vannak barátaid, a barátságot pedig ápolni kell, hogy működjön.
Anyudat meg nem kell győzködnöd. Felnőttél, éled az életed, nem hiszem, hogy kellene a jóváhagyása bármihez is. A baj az, hogy meggyőzni próbálod, tehát úgy jön le neki is, mintha az engedélye kellene. Nem kell, elmész szórakozni ha jónak látod és pont. Ha kérdezi, tényszerűen közlöd vele, de ne magyarázkodj. Már kinőttél abból a korból. Jó, hogy a férjed is így gondolkodik.
Hát ez az.
De nekem 42 évesen se jut eszembe, hogy beleszoljak hova menjen más. A 16 éves fiamnak is megmondtam, nyugodtan mehet bármikor bárhova, amig nem a rendőr hozza haza.
Első körben magyarázd meg neki, hogy ezek nem rossz dolgok, és hogy nem csak az ő anyukája vagy, hanem apa felesége, xy néni barátnője, stb., tehát hogy legyen tisztában a különböző szerepekkel, még ha neki ez még kicsit nehezen érthető is. Tudjon róla, hogy ahogy neki is kell szabadidő, amikor játszik, úgy neked is kell, hogy kikapcsolódj, találkozz a barátaiddal, stb. De ha továbbra is akadékoskodik, akkor egyszerűen csak hagyd rá. Nem az ő tisztje megmondani, hogy mit csinálj, idővel majd megszokja. Na meg nincs olyan messze az az idő sem, amikor már a lányod is el fog járkálni ide-oda a barátaival, ha máskor nem, hát akkor csak belátja, hogy ez nem csak az ő kiváltsága lehet.
Anyukádat meg állítsd le valahogy, mert ebbe neki sincs beleszólása, az meg végképp helytelen, hogy a lányodat ellened hangolja.
Amikor ezen hisztizik a gyerek, én megmondanám neki, hogy oké nem mész sehova, de akkor ő se mehet, iskola után házi és utána takarítás, a játék pedig az lesz amit te mondasz, neki nincs választása.
Ekkor hangosan tiltakozni meg hisztizni fog, ééééés itt jönne az a szöveg, hogy rendben, nem így lesz, de akkor ő se szabja meg neked, hogy hova mész, mikor és hogy mit "játszol".
Mamával külön beszélnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!