Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek is elítélendő, ha...

Zenon kérdése:

Szerintetek is elítélendő, ha egy szülő mindent megvesz a gyermekének, amit csak kér, hogy azzal számára "jó" legyen?

Figyelt kérdés

Van 2 unokahúgom. Rendesek, és nincs is velük komolyabb baj, csak egy dolog. El vannak kényeztetve. Szeretik őket a szülők, ugyanakkor annyi mindent kaptak már névnap, szülnap, Karácsony stb, hogy flegmáznak, és nem érdekli őket semmi ajándék. Nincs közöm hozzá, nem szólhatok bele, de engem felháborított az, hogy érdektelenek a Karácsonnyal szemben, tudták, hogy úgyis lesz valami a fa alatt, kibontották, de nem örültek neki, valahogy semminek sincs értéke náluk. Ha tönkremegy vagy elunják, lesz helyette másik. A lányok apja odament mosolyogva hozzájuk, és mondta: Nemsokára itt a Jézuska, várjátok már?" Erre a válasz: "nem érdekel". De ugyanez a helyzet az állatokkal is. Tavaly kaptak egy kiskutyát, nagyon könyörögtek érte. Meg is kapták nyáron, majd 3 napig játszottak vele, aztán felé se néztek, ott nyüszített a kutya a kenelben, és a szülök gondozták. Végül elszökött.

A kérdés: Jót tesz a szülő, ha mindig mindenkor eleget tesz a gyermeki igényeknek? Szerintem nem!

2013. dec. 26. 21:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
78%
Én ilyenkor mondom azt, hogy jobb is hogy nem az enyém a lottó ötös, mert bár rakosgatok, osztok-szorzok számolok, spórolok, de irdatlanul örülök bárminek amit így sikerül megszereznem. A szülők rontják el, szerintem is helytelen, de tuti szegények csak jót akarnak és nem is sejtik ezzel mennyire nem jót tesznek. Az ilyen gyerkőcöknek karácsonyra családi program és semmi játék, vagy mondjuk egy közös wellness programokkal, és semmi tárgyiasult dolog. Nem hiszem, hogy ez fog már változni, így nőnek fel, részben helytelen értékrenddel.
2013. dec. 26. 21:36
 12/19 anonim ***** válasza:
77%
Teljesen igaza van a 2.nak, kár volt lehurrognod. Te magad jöttél ide panasszal, akkor miért "sértő" az igazság?
2013. dec. 26. 21:44
 13/19 A kérdező kommentje:
Az igazság nem sért, de tapintatosabban is lehet fogalmazni.
2013. dec. 26. 21:59
 14/19 anonim ***** válasza:
49%

hát nem tudom, ez nem feltétlenül az ajándékokra fogható. kiskoromban mi is kifejezetten jó anyagi körülmények között éltünk, óriási fa, rengeteg ajándék a fa alatt, de engem ez elkápráztatott és a mai napig megszállottja vagyok a karácsonynak és erőn felül próbálom olyan varázslatossá tenni, mint amikor kicsi voltam. nem az volt a lényeg, hogy kit érdekel ez a jégkori, lesz másik, hanem hogy úristen, kaptam egy jégkorit! volt, amit hamar eluntam, pl. a playstationt, de azóta se játszok semmi ilyesmivel, tehát ez simán egy "rossz" ajándék volt. szerintem megfelelő nevelés mellett a sok ajándék és a "mindent megkapás" akár pozitívan is hathat a gyerekre. én mindenképpen ennek tudatában fogom nevelni a gyerekeimet, és nem fogok csak azért kevesebb ajándékot venni, nehogy gonosz kis törpékké váljanak.

20L

2013. dec. 26. 22:00
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem tesz jót vele a szülő.Én úgy tudnám elképzelni ezt a dolgot,hogy megmagyarázni nekik amit szerintem a legtöbb normális szülő csinál,hogy csak a jó és rendes gyerekeknek jár drága ajándék (lényegtelen,hogy karácsonyra vagy szülinapra..)stb..ezt úgy értem,hogy nem csak úgy megvenni szülinapjára pl. a legújabb telefont (ami 60-70 ezer ft),hanem rávezetni őket,hogy igen is tenni kell valamit érte : kitakarítani a szobájukat,besegíteni a főzésnél,elmosogatni stb.Mert így tényleg el vannak kényeztetve nagyon..és sajnálom a kutyust is.
2013. dec. 26. 22:11
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a probléma nem a sok minden megvásárlásával van, hanem a neveléssel.

Gyerekkoromban egy időben mi is igen jól álltunk anyagilag. Annyi játékot kaptunk a testvéreimmel, hogy szó szerint nem győztük hellyel. Imádtam, ha akartunk, hetekig mindig mással játszottunk. És igen, vártam a karácsonyt és imádtam, hogy plafonig ér a fa és a fél szobát beterítik a játékok.

DE nem lettünk flegmák. Mert a szüleink nem a nevelés helyett adták a játékokat - hanem például anya leült velünk legozni, babázni, vonatozni, bunkert építeni, és közben játszva, észrevétlenül nevelt.

A gyerek személyiségét nem a tárgyai, játékai, állatai mennyisége határozza meg. Hanem a szülei hozzáállása, nevelése. Aki letudja a gyereknevelést ajándékokkal, annál valóban a fent vázolt helyzet áll fenn, de ez nem szükségszerű.

2013. dec. 26. 22:49
 17/19 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy ez nem a gyerekek hibája, hanem a szülők-é..
2013. dec. 27. 10:24
 18/19 anonim ***** válasza:
Ez az érdektelenség nem biztos, hogy ebből fakad. Nálunk párom gyermeke nincs elkényeztetve egyáltalán, játékot max ha szülinap vagy valami ünnep van akkor kap egyébként semmit. Ha megyünk vásárolni meglát valami játékot nem veszem meg neki. Ha elmegyünk boltba tudja, hogy 1 valamit választhat magának, olyankor sokszor bajba van, mert felvásárolná a fél boltot, de ebből nem engedek. Általában vagy egy túrórúdi, vagy valami joghurt landol a kosárba. Viszont ha többször megyünk le egy nap a boltba akkor tudja, hogy nem vehet mást. Mindez azért van mert, nem engedhetjük meg magunknak, hogy szórjuk a pénzt, egyébként lehet megvenném neki. Eddig kis cuki bogyó volt, érdekelte minden, most ő is elkezdte felvenni ezt a flegma stílust, meg hogy ő ezt meg azt nem akarja, szörnyen akaratos meg hisztis lett. 6 éves ő is és szörnyű, hogy az oviba mennyi hülyeség ragad rájuk, suliba meg pont az a 4-5 osztály amikor megint kezdenek "elkanászodni" :D Én mondjuk megkövetelem a tiszteletet viszont eléggé engedékeny is vagyok, de nem engedem meg, hogy ezt a flegmázást velem szembe megengedje magának. Ha itthon vagyunk nincs vele semmi baj, de ha rokonoknál, nagyszülőknél vagyunk akkor jobban elengedi magát és akkor szemtelenebb is. Ez szerintem életkori sajátosság, ilyenkor kis gonoszak is tudnak lenni, de ez szinte minden gyereknél van, nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani neki annyi hogy nem szabad ráhagyni. Mi kiskorunkban egyébként mindent megkaptunk amit csak akartunk megvették nekünk tesómmal, de mi ezzel sose éltünk vissza nem voltunk hisztisek és értékeltük is amit kaptunk. Az ünnepeket meg vártuk nagyon, mi is megkaptuk tizen évvel ezelőtt a legújabb PS-t, nintendót mikor még az volt a menő, tv, később kocsit is vettek nekem, mert megengedhették maguknak mi mégse lettünk ezért rossz emberek pedig mindent megkaptunk, de ami a legfontosabb, hogy mellette a jó nevelést is. Szóval nem feltétlenül rossz az ha a szülők megtehetik hogy megvegyenek a gyereknek ezt-azt akkor vegyék meg.
2014. febr. 20. 12:03
 19/19 anonim ***** válasza:
A gond ott kezdődik, amikor a szülők tárgyakkal próbálják helyettesíteni a nevelést, törődést. Ha gazdag a család, akkor kapjon a gyerek drága holmikat, semmi probléma vele, de mellette foglalkozzanak is a szülők a gyerekükkel, neveljék úgy, hogy normális ember legyen belőle!
2014. febr. 20. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!